Ο Απόστολος Λύτρας διαχειρίζεται πολύκροτες υποθέσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Δικηγόρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, θύμα απόπειρας δολοφονίας με βιτριόλι, δικηγόρος της οικογένειας Παντελίδη λίγο πριν από την αστική εκδίκαση της υπόθεσης πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Παντελή και ο άνθρωπος που διαχειρίζεται νέα υπόθεση απόπειρας βιασμού από μεγαλοπαράγοντα του μπάσκετ κατά υπαλλήλου της Ομοσπονδίας του μπάσκετ.

Ο γνωστός ποινικολόγος μιλά στο ΟΚ! και τη Σόνια Καζόνι για τις εξελίξεις των τριών υποθέσεων που πρωταγωνιστούν στην επικαιρότητα.

H Έφη Κακαραντζούλα κατηγορούμενη για απόπειρα δολοφονίας από πρόθεση της Ιωάννας Παλιοσπύρου, τη Δευτέρα 5 Απριλίου ομολόγησε δηλώνοντας όμως ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση. Ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε τι μπορεί να προκαλέσει το καυστκιό υγρό-βιτριόλι, ενώ ζήτησε «συγγνώμη» από την Ιωάννα και την οικογένειά της, χωρίς ωστόσο να μιλήσει για τους λόγους που προέβη στην αποτρόπαιη αυτή πράξη.

Επειδή εναντίον της δράστιδος έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, η οποία επισύρει μεγαλύτερη ποινή από τη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, με την απολογία της ισχυρίστηκε ότι δήθεν σκοπός δεν ήταν η δολοφονία της Ιωάννας. Αυτό όμως δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση, κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης ποσότητας του καυστικού υγρού που έριξε στην Ιωάννα, και μάλιστα στο πρόσωπο. Με τον τρόπο που οργάνωσε και εκτέλεσε την επίθεση σε βάρος της Ιωάννας, το πιναθότερο ήταν να πέθαινε. Γι’ αυτό και ορθώς ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Σημειωτέον ότι στην απολογία της είναι η πρώτη φορά που αναφέρθηκε η λέξη «εμμονή». Η δράστις, όμως, δεν ζήτησε ποτέ ψυχιατρική γνωμάτευση και ορθώς το έπραξε γιατί δεν είχε ποτέ κανένα ψυχιατρικό πρόβλημα. Αυτό που πιστεύουμε εμείς είναι πως και τον χρόνο να γύρναγε πίσω, πάλτι ο ίδιο θα έκανε στην Ιωάννα. Η συγγνώμη που ζήτησε κατά την απολογία είναι προσχηματική και ψεύτικη.

Πώς αντέδρασε η Ιωάννα όταν έμαθε το περιεχόμενο της απολογίας;

Η Ιωάννα εξοργίστηκε όχι μόνο από τη στάση της κατηγορουμένης, αλλά και επειδή δεν απάντησε σε κανένα από τα δύο παρακάτω βασικά ερωτήματα. Το πρώτο είναι για ποιο λόγο προέβη στην αποτρόπαια πράξη σε βάρος της – σε αυτό η απάντηση της κατηγορουμένης ήταν μια αόριστη αναφορά σεκ άποιο δήθεν «προσωπικό θέμα», γεγονός όμως που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το δεύτερο είναι πως στην απολογία δεν ανέφερε απόπ ού προμηθεύτηκε το καυστικό υγρό. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε πως υπάρχει συνεργός: ο άνθρωπος δηλαδή που την προμήθευσε με το καυστικό υγρό και πιστεύουμε πως γνώριζε πού και πώς πρόκειται να το χρησιμοποιήσει.

Αν υπάρχει συνεργός, για ποιο λόγο θέλει να το αποκρύψει;

Προφανώς, θέλει να αποφύγει να αποκαλυφθεί ο συνεργός της, για να μην προκύψουν νέα επιβαρυντικά στοιχεία τόσο για εκείνη όσο και για τον συγκεκριμένο άνθρωπο που της προμήθευσε το βιτριόλι, ο οποίος, εφόσον αποκαλυφθούν τα στοιχεία του, θα βρεθεί και αυτός αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Χρησιμοποιώντας τη λέξη «εμμονή» σε αυτή την απολογία, εκτιμάτε πως ενδέχεται μελλοντικά η δράστις να επικαλεστεί κάποια ψυχική ασθένεια;

Ακόμα κι αν το ισχυριστεί, δεν πρόκειται ο ισχυρισμός αυτός ναγ ίνει δεκτός, γιατί οποιαδήποτε ψυχική ασθένεια θα έπρεπε να συντρέχει κατά τον χρόνο τέλεσης του εγκλήματος και όχι μετά. Η κατηγορούμενη δεν είναι ψυχικά ασθενής. Αυτό αποδεικνύεται από όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, από την οργάνωση, τη μεθοδικότητά της και τον τρόπο με τον οποίο τέλεσε την πράξη και τη συμπεριφορά της μετά από αυτή. Η εμπάθεια, η κακία και η απαξία στην ανθρώπινη ζωή την ώθησαν στην πράξη και όχι οποιαδήποτε ψυχική ασθένεια.

Έχετε πληροφορίες πως πριν από τη σύλληψή της και όσο η Ιωάννα νοσηλευόταν στο Θριάσιο η κατηγορούμενη προσπαθούσε να την προσεγγίσει;

Γνωρίζουμε πως η κατηγορούμενη είχε ζητήσει πληροφορίες από κονιή γνωστή τους για το αν υπάρχει ασφάλεια έξω από το νοσοκομείο, ποιες ώρες είναι τα επισκεπτήρια, αν μπορεί κάποιος εύκολα να πάει να δει την Ιωάννα και αν το δωμάτιό της φυλάσσεται. Θεωρώ λοιπόν ότι αναζητούσε πληροφορίες για να δει αν μπορεί να την προσεγγίσει, ώστε να αποτελειώσει αυτό που είχε ξεκινήσει, δηλαδή να της αφαιρέσει τη ζωή.

Πότε αναμένεται να γίνει η δίκη;

Η ανάκριση θα περαιωθεί και μετά πρέπει το δικαστήριο να γίνεει ντός 18 μηνών από την ημερομηνία της σύλληψης της κατηγορουμένης. Εκτιμώό τι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει γίνει το δικαστήριο.

Γνωρίζουμε ότι είστε και ο δικηγόρος της οικογένειας Παντελίδη μετά το τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Παντελής. Το τελευταίο διάστημα είδε το φως της δημοσιότητας η διεκδίκηση ενός μεγάλου χρηματικού ποσού, που αγγίζει το 1.000.000 ευρώ, από τη Μίνα Αρναούτη ως αποζημίωση από την οικογένεια Παντελίδη. Τι αφορά αυτή η αγωγή;

Η συγκεκριμένη αγωγή αφορά δήθεν προσβολή προσωπικότητας της κυρίας Αρναούτη, η οποία θεωρεί ότι ευθύνεται η οικογένεια του Παντελή για όσα γράφτηκαν για εκείνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εδώ θα ήθελα να πω πως η οικογένεια του Παντελή από την πρώτη στιγμή πιστεύει πως δεν οδηγούσε ο Παντελής, αλλά η Φρόσω Κυριάκου. Μάλιστα έχει βρεθεί και αυτόπτης μάρτυρας, παρόλο που, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο εν λόγω μάρτυρας χαρακτηρίστηκε όψιμος. Η οικογένεια του Παντελή δεν γνώριζε την Αρναούτη ούτε είχε ποτέ την παραμικρή πρόθεση να τη συκοφαντήσει. Η ίδια η Αρναούτη το ξεκίνησε όλο αυτό, και μάλιστα έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση σε βάρος της η οποία την υποχρεώνει να καταβάλει αποζημίωση στην οικογένεια του Παντελή, λόγω συκοφαντικής δυσφήμισης που τέλεσε σε βάρος της, απόφαση που έχει τελεσιδικήσει. Η συγκεκριμένη αγωγή αφορούσε σε σχόλια που είχε η κυρία Αρναούτη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι εννοείτε όταν λέτε πως ο μάρτυρας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είναι όψιμος;

Πως εμφανίστηκε καθυστερημένα. Όμως η οικογένεια του Παντελή έχει ζητήσει ο συγκεκριμένος μάρτυρας, ο οποίος βρισκόταν σε εκείνο το σπίτι που έπαιζαν χαρτιά, να βρεθεί και να εξεταστεί από τις Αρχές, ήδη από το 2016. Μάλιστα υπάρχει και η σχετική αίτηση στη σχηματισθείσα δικογραφία.

Η οικογένεια εξακολουθεί να πιστεύει πως δεν οδηγούσε ο Παντελής;

Ναι, και το πιστεύει από την πρώτη στιγμή. Θέλω να επισημάνω πως υπάρχουν πολλά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι δεν οδηγούσε ο Παντελής. Εκκρεμεί δικαστήριο σε αστικό επίπεδο, όχι πλέον ποινικό, και θεωρούμε πως ο δικαστής θα σκύψει πάνω από αυτή την υπόθεση, διότι το αστικό δικαστήριο δεν επηρεάζεται από τη διάταξη του εισαγγελέα που έθεσε την ποινική υπόθεση στο αρχείο. Θα εκδικαστούν οι αγωγές αποζημίωσης, τόσο της οικογένειας Παντελίδη εναντίον της Κυριάκου όσο και οι αγωγές των Κυριάκου και Αρναούτη εναντίον της οικογένειας και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Τι είναι αυτό που προσδοκεί σήμερα η οικογένεια Παντελίδη;

Η οικογένεια του Παντελή σε αυτή την υπόθεση το μόνο που προσδοκεί είναι να βρεθεί η αλήθεια. Εξαρχής το μόνο τους μέλημα ήταν να εξακρβιωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο άτυχος Παντελής.

Για ποιο λόγο αυτός ο άνθρωπος δεν εμφανίστηκε να καταθέσει νωρίτερα;

Ο μάρτυρας δεν ήθελε να καταθέσει και ο λόγος είναι πολύ απλός. Εκείνο το χρονικό διάστημα, με όλα αυτά που ακούγονταν για εκείνο το σπίτι όπου έπαιζαν χαρτιά, δεν ήθελε να εμπλακεί. Από εκεί και πέρα, όταν αποφάσισε να μιλήσει, ζήτησε να καταθέσει. Η οικογένεια γνώριζε ποιος είναι ομ άρτυρας –γιατί είχαν ακουστεί αυτά που είχε πει τότε– και ζητούσε επίμονα να εξεταστεί. Η Εισαγγελία όμως κατά το στάδιο της προανάκρισης δεν τον βρήκε ποτέ, αλλά ούτε και τον αναζήτησε.

Διαχειρίζεστε επίσης μια υπόθεση βιασμού από μεγαλοπαράγοντα του μπάσκετ, που είδε πριν από λίγες μέρες τα φώτα της δημοσιότητας…

Η εντολέας μου είναι υπάλληλος της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, η οποία κατήγγειλε στον κύριο Αυγενάκη απόπειρα βιασμού της το 2014, ο οποίος και διαβίβασε την καταγγελία στον αρμόδιο εισαγγελέα. Η απόπειρα τελέστηκε από μεγαλοπαράγοντα της ομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια αποστολής. Εισέβαλε στο δωμάτιό της, κατέβασε το παντελόνι του, την ακινητοποίησε και ασκώντας βία σε βάρος της προσπάθησε να τη βιάσει. Ο λόγος που δεν ολοκλήρωσε την αποτρόπαια πράξη του ήταν γιατί η κοπέλα έβαλε τις φωνές και εκείνος φοβήθηκε ότι θα γίνει αντιληπτός και αναγκάστηκε να φύγει. Έκτοτε την παρενόχλησε ξανά σεξουαλικά το 2018, παρενόχληση που συνοδεύτηκε από επαγγελματικό εκφοβισμό για να μη μιλήσει. Θα πρέπει να αναφέρω πως η συγκεκριμένη κοπέλα αυτή την καταγγελία, προφορικά, την είχε κάνει στην ομοσπονδία το 2018, αλλά κανένας δεν θέλησε να τη βοηθήσει. Της είπαν να μην το προχωρήσει γιατί δεν θα την πιστέψουν. Πλέον περιμένουμε την Εισαγγελία να την καλέσει για να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο της καταγγελίας και να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του συγκεκριμένου παράγοντα.

Έχουν βρεθεί κι άλλες γυναίκες που κατήγγειλαν για κάτι αντίστοιχο τον συγκεκριμένο παράγοντα;

Είναι κάτι που δεν το ξέρουμε. Η εντολέας μου πήρε δύναμη από την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου και το κίνημα #MeToo και απευθύνθηκε σε μένα για να πάρει η καταγγελία της τη νόμιμη οδό, μετά την προφορική καταγγελία που είχε πέσει σε τοίχο.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ