Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως είναι νεκρός ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας αθλητής πέθανε νωρίς το πρωί της Τρίτης στην προσπάθειά του να κατέβει το βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων.

Ο Αντώνης Συκάρης ήταν 60 χρόνων. Στα 32 χρόνια της δράσης του στην ορειβασία, ο κορυφαίος ορειβάτης είχε ανέβει με επιτυχία 169 κορυφές στο εξωτερικό και είχε πραγματοποιήσει 65 ορειβατικές αποστολές σε 18 χώρες του κόσμου. Μάλιστα τον περασμένο Μάρτιο είχε δηλώσει πως φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα πατήσει στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου (άνω των 8.000 μέτρων), ολοκληρώνοντας το λεγόμενο ορειβατικό Grand Slam.

Ο ίδιος σχεδίαζε παράλληλα να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στο κόσμο που θα καταφέρει να σκαρφαλώσει και το «82 κορυφές Χ 4.000 + μέτρα» στις Άλπεις. Όταν βρισκόταν στην Ελλάδα εξακολουθούσε κάθε στιγμή να αναζητά όσο περισσότερο χρόνο μπορούσε να κάνει ορειβασία «…στα βουνά, στην “παιδική χαρά”» του, εκεί όπου ένιωθε «σαν μικρό παιδί», όπως είχε σχολιάσει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Όπως έχει γράφει και την επίσημη ιστοσελίδα του antonissykaris.gr, «από μικρό παιδί αγαπούσα το φυσικό περιβάλλον, τα βουνά και ήθελα να βρίσκομαι πάντα εκεί… Αργότερα, κατάλαβα γιατί αυτή η λαμπρή φλόγα που καίει στις κορυφές και στα βράχια των βουνών του κόσμου με ελκύει, γιατί απλά εκεί βρίσκονται τα όνειρα και οι προσδοκίες μου!!!».

Ο Έλληνας αθλητής ήταν μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Oρειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής Oμοσπονδίας Ορειβασίας και Aναρρίχησης ΕΟΟΑ από το 1991, ο 29ος μόλις αθλητής που επιλέχθηκε από την κορυφαία Marmot Mountain Europe σε όλο τον κόσμο, μέλος του Team 100 Mentors και, όταν πατά σε ελληνικά χώματα, συχνά ήταν ομιλητής σε εταιρείες, πανεπιστήμια, εκδηλώσεις όπως το TEDx με τον ρόλο του inspirational- motivational speaker, πάντα όμως είχε την Ελλάδα στο νου και στην καρδιά του: «Θέλω παντού να φαίνομαι αυτό που είμαι, ο ορειβάτης που κατάγεται από την Ελλάδα», έλεγε.

Μότο ήταν η παρακάτω φράση: «Μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρα σου.. Κάποια στιγμή, θα πραγματοποιηθούν!».