Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και ήρθε η ώρα να σπάσουμε τα ταμπού σχετικά με τον ιό. Εμείς έχουμε την μαρτυρία μιας γυναίκας που έμαθε πως η νόσος από AIDS δεν είναι θανατική ποινή…

Η 62χρονη Σου Χάντερ από το Farnborough, ζει με τον ιό HIV για 15 χρόνια. Τώρα κάνει εκστρατεία για μια καλύτερη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μιλώντας για την αξία των προληπτικών εξετάσεων. Μας αφηγείται την ιστορία της από τη διάγνωση και το ταξίδι που ακολούθησε από τότε… «Ως έφηβη, θυμάμαι τα φυλλάδια ευαισθητοποίησης για το AIDS να περνούν από την πόρτα και τη μαμά μου να παίρνει ένα. “Αυτό δεν έχει να κάνει με εμάς” μου είπε και το πέταξε. Κι εγώ υπέθεσα ότι δεν θα μιλούσα ποτέ τον HIV – δεν ήμουν γκέι. Αλλά 35 χρόνια αργότερα, κόλλησα τον ιό μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία».

Η γνωριμία με τον ιό

«Μετά το διαζύγιό μου το 2004, μπήκα ξανά στο παιχνίδι των ραντεβού και των γνωριμιών. Τότε ήμουν 47 ετών, με μια κόρη έξι ετών. Όταν γνώρισα κάποιον νέο και μετακομίσαμε μαζί, ποτέ δεν συζητούσαμε να κάνουμε τεστ. Ήμουν στην εμμηνόπαυση, επομένως δεν ανησυχούσα για την εγκυμοσύνη και πίστευα εσφαλμένα ότι τα ΣΜΝ ήταν κάτι που αφορούσαν τους νεότερους. Η σχέση δεν κράτησε, αλλά μείναμε φίλοι. Όταν ήρθε να μου πει, το 2006, ότι είχε AIDS, φρίκαρα. “Πώς τολμάς να φέρεις τον HIV στην πόρτα μου;” τον ρώτησα θυμωμένη. Πήγα να κάνω εξετάσεις – ήμουν σε φόρμα, υγιής και δεν είχα συμπτώματα, οπότε όταν τα αποτελέσματα ήταν θετικά, ο κόσμος γύρω μου διαλύθηκε. Νόμιζα ότι ήταν μια θανατική ποινή, ότι δεν θα μπορούσα να δω την κόρη μου να μεγαλώνει. Στη συνέχεια, μόλις ένα μήνα αργότερα, ο πρώην μου πέθανε από μια ασθένεια που σχετίζεται με το AIDS. Ήμουν σε ένα τρομερό, σκοτεινό μέρος, μου έβαλαν φάρμακα για την καταστολή του ιού και παρακολουθούσα ειδικά μαθήματα για ένα χρόνο που με βοήθησαν να συμφιλιωθώ με τη διάγνωση και να αποδεχτώ την κατάστασή μου».

Η συμφιλίωση με την πραγματικότητα

Στην πορεία, ο θυμός μου προς τον πρώην μου μετατράπηκε σε συγχώρεση. Δεν ήξερε ότι ήταν θετικός όταν ήμασταν μαζί και ήμουν ευγνώμων που ήταν ειλικρινής. Γύρισα την πλάτη στη δουλειά μου στο λιανικό εμπόριο μόδας, καθώς δεν μπορούσα να το πω στους συναδέλφους μου. Ανέλαβα μια διαφορετική δουλειά μερικής απασχόλησης και άρχισα να προσφέρω εθελοντικά στη φιλανθρωπική οργάνωση HIV, το Terrence Higgins Trust. Τώρα εργάζομαι για αυτούς με πλήρη απασχόληση, καθοδηγώντας άλλους ανθρώπους θετικούς στο AIDS. Μιλάω με επαγγελματίες υγείας, σχολεία και κοινότητες για να τους εκπαιδεύσω για τον HIV. Παραμένει ένα στίγμα, το οποίο είναι αποκαρδιωτικό για τους ασθενείς. Αυτό που τους συστήνω είναι μόλις διαγνωστούν να ενημερώνουν τους ανθρώπους γύρω τους, όπως τον γιατρό, τον οδοντίατρο και την οικογένειά τους, κάτι που κι εγώ έκανα σταδιακά. Το πιο δύσκολο άτομο στο οποίο έπρεπε να πω τα νέα ήταν η κόρη μου. Ένιωσα έτοιμη να της το πω όταν έγινε 14 και ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για τα αγόρια. Ένιωσα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή. Το να εξηγήσω ότι ζούσα με τον ιό HIV για έξι χρόνια ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ποτέ. “Θα πεθάνεις, μαμά;” ήταν η πρώτη της ερώτηση. Δεν το είπε σε κανέναν για δύο χρόνια, κάτι που οδήγησε σε κάποια προβλήματα ψυχικής υγείας. Ήταν απλά απαίσιο, αλλά τα καταφέραμε. Τώρα είναι 23 και είμαστε πολύ κοντά. Ανησυχεί για μένα, αλλά την διαβεβαιώνω ότι είμαι καλά. Ο HIV είναι διαχειρίσιμος. Παίρνω ένα χάπι την ημέρα και κάνω πλήρεις εξετάσεις υγείας και αιματολογικές εξετάσεις δύο φορές το χρόνο. Πρέπει να είμαι προσεκτική, κάνω πάντα το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης και συχνές εξετάσεις επιχρίσματος. Κατά τα άλλα ζω κανονικά».

Και η ζωή συνεχίζεται…

Το challenge είναι όταν πρέπει να το πω στους συντρόφους μου. Θυμάμαι άλλοτε το αντιμετωπίζουν cool – ένας σύντροφός μου με ρώτησε «Και λοιπόν;» – και άλλοτε με σκληρό τρόπο. Θυμάμαι κάποιον που με έκανε να νιώθω ανάξια, όταν απάντησε: «Εκτιμώ πολύ την υγεία μου για να συνάψω σχέση μαζί σου». Εξήγησα ότι τώρα, μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη λήψη φαρμάκων, ο ιός στο σώμα μας γίνεται μη ανιχνεύσιμος, που σημαίνει ότι δεν μπορώ να τον μεταδώσω. Αλλά εκείνος δεν άκουγε. Ήμουν συντετριμμένη. Υπάρχουν πολλά sites γνωριμιών ειδικά για ανθρώπους θετικούς στον ιό. Μέσω ενός από αυτά, μάλιστα γνώρισα τον σύζυγό μου, τον οποίο παντρεύτηκα το 2019. Στα αρχικά HIV, το H σημαίνει human (σ.σ. άνθρωπος). Εάν περισσότεροι άνθρωποι έκαναν τεστ, θα ήταν δυνατό να εξαλειφθεί η μετάδοση του ιού έως το 2030. Είναι στο χέρι μας».

Πηγή: ok.co.uk

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ