Αναστάτωση προκλήθηκε στο Μουσείο Leopold της Βιέννης όταν ακτιβιστές πέταξαν μαύρο υγρό σε πίνακα του Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταφ Κλιμτ.

Η ομάδα Letzte Generation (Τελευταία γενιά) ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια ανεβάζοντας βίντεο στον λογαριασμό τους στο Twitter.

Σε αυτό διακρίνονται οι δύο ακτιβιστές για το κλίμα που βανδαλίζουν τον πίνακα. «Σταματήστε την καταστροφή από την ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Οδεύουμε ολοταχώς προς την κλιματική κόλαση», φώναζαν. Λίγο αργότερα ακινητοποιήθηκαν από τον φύλακα του μουσείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά ακτιβιστές βανδαλίζουν πίνακες διάσημων ζωγράφων. Στις αρχές του μήνα ακτιβιστές «επιτέθηκαν» σε πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο στο μέγαρο Μποναπάρτε της Ρώμης και σε δύο πίνακες του Γκόγια στο Prado της Μαδρίτης.

Τον Οκτώβριο πέταξαν πουρέ πατάτας σε έργο του Μονέ στο Μουσείο Barberini στο Πότσνταμ και κόκκινο υγρό στον πίνακα «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Βερμέερ στο  ολλανδικό μουσείο Mauritshuis.

Μέρες νωρίτερα είχαν συλληφθεί δύο νεαρές που πέταξαν σούπα στον πίνακα «Ηλιοτροπία» του Βαν Γκογκ που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.