Αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση. Ποια η διαφορά; Αυτοπεποίθηση έχουν όσοι έχουν επιτυχία σε κάτι. Έναν σταρ τον βλέπεις στην σκηνή και τον ερωτεύεσαι απλά βλέποντάς τον. Τον θαυμάζεις για τη δύναμη, τη σιγουριά, το ταλέντο  που εκπέμπει. Ξαφνικά ακούς στην τηλεόραση ότι ο σταρ που θαύμαζες κακοποίησε τη γυναίκα του, έπαιρνε μεγάλες δόσεις ναρκωτικών ουσιών, φερόταν άσχημα στο οικείο του περιβάλλον και πέφτεις από τα σύννεφα. Μα θαύμαζες μια ικανότητα, όχι έναν άνθρωπο. Πώς να θαυμάσεις έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζεις; Κι όμως αυτή είναι μια πραγματικότητα, ψευδαίσθηση περισσότερο θα έλεγα που θέλουμε να θαυμάζουμε το άγνωστο. Άξιος θαυμασμού είναι ο άνθρωπος που είναι στο σύνολο ικανότητα, όχι απλά ένα κομμάτι του.

Αυτοπεποίθηση λοιπόν είναι η βεβαιότητα που νιώθουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας κατάστασης. Αφορά αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι άλλο. Πρόκειται για την αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας και την αξία του. Ποιοι είμαστε στα αλήθεια. Εδώ συμπεριλαμβάνονται οι πεποιθήσεις μας, τα βιώματα μας, τα συναισθήματα μας. Πόση αγάπη εισπράττουμε γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε. Όχι από τους ξένους, από τους δικούς μας. Όχι από αυτούς που μας βλέπουν από μακριά και μας επαινούν γιατί θεωρούν ή νομίζουν, αλλά από αυτούς που μας ξέρουν στη καθημερινότητα μας και μας εκτιμούν γι’ αυτό που είμαστε και το πώς φερόμαστε στην κάθε στιγμή μας. 

Αν δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας, αν τον συγκρίνουμε, αν εξαρτόμαστε από τις γνώμες των άλλων, αν ζούμε στο παρελθόν και δεν το έχουμε διορθώσει, αν ο εσωτερικός διάλογος είναι φόβος, τότε η αυτοεκτίμηση είναι χαμηλή. Αμφισβητεί το άτομο τις δυνατότητες του, απομονώνεται, κάνει αρνητικές σκέψεις, παραμελεί τον εαυτό του, αποφεύγει να παίρνει ρίσκα, απολογείται συχνά, ψάχνει συνεχή επιβεβαίωση από άλλους. Η αυτοεκτίμηση είναι απαραίτητη για να μπορείς να απολαύσεις τα όσα καταφέρνεις. Τι νόημα έχει να κατέχεις αν δεν είσαι! Να είσαι και να νιώθεις μέσα σου σπουδαίος είναι το κέρδος. Κι η κατοχή είναι το extra δώρο όχι το δώρο.

Να θυμάσαι οι αξίες σε κάνουν τεράστιο όχι οι τίτλοι. Οι τίτλοι έρχονται και παρέρχονται. Οι αξίες μένουν για πάντα κι αφήνουν ιστορία. Θέλουν ουσιαστικό κόπο οι αξίες. Θέλουν κι «όχι» οι αξίες. Συγχώρησε τον εαυτό σου. Συν-χώρος. Το λέει κι η λέξη. Επιτρέπεις νέο χώρο μέσα σου να εξελιχθείς. Ό,τι έγινε έγινε. Αν θες να σε δούνε αλλιώς και να νιώσεις αυτή τη χαρά, άλλαξε οπτική. Κάνε το αναπάντεχο. Κάνε τη διαφορά. Γίνε το παράδειγμα. Κανείς δεν πιστεύει στα λόγια. Απέδειξε τι μπορείς. Πρώτα για σένα και μετά για τους άλλους. Κέρδισε! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ