Τις πρώτες στιγμές που συναντάμε κάποιο άτομο, ζυγίζουμε υποσυνείδητα αν τον εμπιστευόμαστε ή όχι, αξιολογώντας αν εμπιστευόμαστε το σώμα του. Αναζητάμε ανοιχτή γλώσσα σώματος, σταθερή οπτική επαφή, έκφραση, αυθεντικό τόνο φωνής. Υποσυνείδητα πάλι διαβάζουμε τη συναισθηματική του κατάσταση από τον τρόπο που στέκεται και αναπνέει. Αν έχει ένταση, π.χ. στο πρόσωπο του, θα τον εμπιστευτούμε λιγότερο, ίσως να θελήσουμε και να απομακρυνθούμε. Αν από την άλλη η αναπνοή του είναι απαλή και η έκφραση του προσώπου του ήρεμη, η εμπιστοσύνη είναι πιο εύκολη.

Αν κάποιος πάει να επιβληθεί σε μια κατάσταση ή κρύβει κάτι, αυτό είναι επίσης μια υποσυνείδητη ένδειξη που μας κάνει να μην εμπιστευόμαστε το άλλο άτομο, καθώς η αύρα του μας το φανερώνει. Τα συναισθήματα λοιπόν παίζουν τεράστιο ρόλο στις αποφάσεις μας. Το σώμα έχει τη δική του νοημοσύνη. Ονομάζεται «Σωματική νοημοσύνη». Υπάρχουν διάφορες συμπεριφορές. Κάποιοι άνθρωποι κινούνται γρήγορα, δίνουν προτεραιότητα στις πράξεις και στα αποτελέσματα. Άλλοι είναι ευέλικτοι, με πολλή ενέργεια και προτιμούν τη συνεργασία. Άλλοι κινούνται πιο αργά δίνουν προτεραιότητα στην αρμονία και τη συναίνεση. Η ωφέλιμη συνταγή για πετυχημένη συνύπαρξη τόσο σε επαγγελματικές όσο και σε διαπροσωπικές σχέσεις είναι η κατανόηση στις διαφορές μας με σκοπό την επίλυση στις όποιες συγκρούσεις με ευέλικτη διάθεση.

Είμαστε πιο ανοιχτοί, χτίζουμε γέφυρες. Είμαστε πιο τετράγωνοι, χτίζουμε τοίχους. Μαθαίνουμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις δικές μας αντιδράσεις. Το να εμμένουμε ευγενικά στη θέση μας, αν δεν επιθυμούμε τη μετακίνηση δείχνοντας τη δύναμη μας, είναι μια θετική προσέγγιση. Το πώς εκφραζόμαστε δείχνει πόση αυτοπεποίθηση έχει η φωνή μας. Η σταθερότητα της φωνής επηρεάζεται από τα συναισθήματα.

Οι άνθρωποι έχουμε μια έμφυτη αρνητική προκατάληψη η οποία οδηγεί στο να βλέπουμε την απειλή πριν από την ευκαιρία. Το κέντρο απειλών του εγκεφάλου είναι πάντα σε εγρήγορση. Για να μικρύνουμε αυτόν τον χώρο στον εγκέφαλο χρειάζεται να δημιουργήσουμε έναν νέο χώρο. Ο νέος χώρος δημιουργείται από νέα οπτική. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται από παρελθοντικά επιτεύγματα, καθώς η επιτυχία δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ωστόσο, αντί να θυμόμαστε τις επιτυχίες, επικεντρωνόμαστε στις αποτυχίες. Προτιμούμε έναν ώμο να κλάψουμε, αντί έναν ώμο να σηκωθούμε.

Το κλειδί στην αλλαγή είναι η επανάληψη. Ποιον επιλέγεις; Τον δυνατό γιατί σου αρέσει το περισσότερο, το παραπάνω; ή μήπως τον αδύναμο για να νιώθεις εσύ δυνατός και ελεγκτικός; Αν μάθουμε να εστιάζουμε στα συναισθήματα, και σε αυτή τη γλώσσα δηλαδή, θα καταφέρνουμε πιο γρήγορα να αναλαμβάνουμε ευθύνη, καθώς το σώμα αντιδρά στη στιγμή. Στο τώρα.

Κάνε ένα τεστ: κάνε μια συζήτηση με στόχο να ανακαλύψεις στον άλλον περισσότερα στοιχεία κάνοντας ερωτήσεις, με σκοπό να μοιραστείτε απόψεις, οπτικές, συμφωνώντας σε τρόπους να προχωράτε, αντί για να παραμένετε στο ίδιο αμετακίνητο σημείο. Η αληθινή επαφή, μάς κάνει ευτυχισμένους, μας κάνει να θελουμε να ζήσουμε μαζί, να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, να ξυπνάμε με όμορφη διάθεση, να ερωτευόμαστε τη ζωή. Μια επίσης όμορφη προσέγγιση είναι να παράγουμε νέες ιδέες και να επηρεάζουμε το μέλλον. Η συνήθεια είναι το αντίθετο της καινοτομίας. Η εμπιστοσύνη, η καινοτομία, η θετική διάθεση αυξάνουν την πιθανότητα νέων δημιουργικών ιδεών. Έτσι λοιπόν θα κλείσω το σημερινό άρθρο με επίτευξη όποιου στόχου: Επικέντρωση στον στόχο. Ευελιξία.

Αν δεν είσαι ανοιχτός, θα χάσεις από τη δυσκαμψία σου.

Αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Αν δεν νιώθεις δυνατός δεν δυναμώνει το αποτέλεσμα. Να μιλάς με ανθρώπους καταξιωμένους. Να έχεις έστω έναν άνθρωπο που η συζήτηση μαζί του να σε απογειώνει. Το περιβάλλον που επιλέγεις έχει τεράστια επίδραση πάνω σου.

Όχι, στη βολή. Να ακούς τα συναισθήματα.

Το σώμα έχει τη δική του νοημοσύνη. Είναι άμεση η απάντηση που σου δίνει. Νιώθεις σφίξιμο στο στομάχι, νιώθεις πεταλούδες, νιώθεις παλμούς, όλα δείχνουν ότι το συναίσθημα σου μιλάει. Μην αδρανείς. Το σώμα ξέρει την αλήθεια. Αφέσου στον συντονισμό αυτής της συχνότητας.

Όραμα. Να δημιουργείς όραμα! Μην περιορίζεις τον εαυτό σου.

Ερωτήσεις Εαυτού: Τι μου λέει ο εσωτερικός μου Εαυτός για αυτόν μου τον στόχο; Τι μου λέει ο Ανώτερος Εαυτός μου στο πώς μπορώ να εναρμονίσω τις σκέψεις μου με τα συναισθήματα μου; Τι με κρατάει από το να δράσω; Τι φοβάμαι; Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο αν δράσω; Και ποιο το καλύτερο;

Τη στιγμή που δηλώνεις μια επιθυμία σου, αλλάζεις την ενέργεια σου και θα δεις ότι θα αρχίσεις να προσελκύεις κάθε είδους βοήθεια και στήριξη από πλήθος ανθρώπων. Το σύμπαν θα δημιουργήσει τυχαίες συναντήσεις, οι οποίες δεν είναι καθόλου τυχαίες. Παρατήρησε. Κινήσου. Τώρα η πύλη άνοιξε. Ήρθε η ώρα να μετακινηθείς.

Διαβάστε περισσότερα κείμενα από τη Σόφη Πασχάλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ