Σήμερα σου θέτω κάποιες ερωτήσεις να απαντήσεις στον εαυτό σου για να κατανοήσεις καλύτερα τον τρόπο που βλέπεις την αγάπη. Ο τρόπος που εμείς βλέπουμε το οτιδήποτε είναι ο τρόπος που εισπράττουμε. Θα το αναλύσω περισσότερο μετά τις ερωτήσεις. Αρχικά πάρε ένα χαρτί και σημείωσε τις απαντήσεις, πριν συνεχίσεις να διαβάζεις, θα είναι πιο αποτελεσματικό για σένα, θα είσαι περισσότερο ειλικρινής, παρά επηρεασμένος. Πάμε λοιπόν!

Τι είναι αγάπη για εσένα;

Είναι για παράδειγμα ταυτόσημη με πόνο και εγκατάλειψη; Τι εικόνα έχεις για τις σχέσεις; Διαφωνίες, τσακωμοί, εντάσεις; Νιώθεις ότι χάνεις την ελευθερία σου; Σου έρχεται στο μυαλό γάμος, δέσμευση;

Τι είναι το άλλο φύλο για σένα; Όταν αναφέρεσαι στο άλλο φύλο τι λες; Είναι ανόητοι οι άντρες ή αντίστοιχα οι γυναίκες; Είναι για συγκεκριμένη χρήση; Δεν είναι για πολλά πολλά; Οι άνθρωποι πληγώνουν; Δεν τους εμπιστεύομαι;

Τι εικόνα έχεις για τον εαυτό σου; Σε θεωρείς άξιο/α, σε θεωρείς ανίκανο/η ή ικανό/ή να κρατήσεις έναν άντρα ή γυναίκα;

Τώρα θα σου αναλύσω κάποια πράγματα να κατανοήσεις καλύτερα. Η ζωή είναι αντανάκλαση των ασυνείδητων σκέψεων μας. Οι πεποιθήσεις μας υψώνουν τείχη για να μας προστατεύσουν από τα συναισθήματα μας. Αν έχω πληγωθεί μια φορά, μετά γίνομαι εμπόδιο στον εαυτό μου να αγαπήσει και πάλι. Λες και όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ακόμα και οι ίδιοι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι με τα χρόνια και δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Ο καθένας θα σου φερθεί όπως εσύ νιώθεις ότι αξίζεις και έχεις γίνει. Κανείς δεν μπορεί να σε πληγώσει χωρίς την άδεια σου.

Όταν πληγώθηκες ήσουν παιδί, δεν ήξερες. Καλώς πληγώθηκες, για να γίνεις ο άνθρωπος που είσαι σήμερα και να διεκδικήσεις την ευτυχία σου με πραγματική ουσία και εκτίμηση. Εσύ δημιουργείς εαυτό και μετά γίνεσαι ανοιχτός να σε πλησιάσει αυτός/αυτή που προορίζεται για σένα.

Πώς γίνεται αυτό στη πράξη; Συμφιλιώνω συνειδητό με ασυνείδητο. Αν η λογική λέει «όχι» και η καρδιά αντιστοίχως λέει «ναι» θα υπάρχει μια μόνιμη στασιμότητα, καθώς η σύγχυση που επικρατεί μέσα σου θα νικά με αποτέλεσμα την απραξία. Όσο και αν θες μια καλή όμορφη σχέση αν τη φοβάσαι παράλληλα, την αμφισβητείς.

Τη δική σου αμφισβήτηση την εισπράττει το άλλο άτομο και σε αμφισβητεί και αυτό με τη σειρά του. Να σου το εξηγήσω και αλλιώς. Ας υποθέσουμε ότι θες να πας διακοπές. Εύκολο. Τι κάνεις; Το κανονίζεις. Δεν το αμφισβητείς. Αφού διεκπεραιώνεις ό,τι χρειαστεί, πας.

Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με μια σχέση αν θες να λειτουργήσει. Κάνεις όλα τα βήματα που χρειάζονται για να πετύχεις το αποτέλεσμα που θες. Αν κάνεις ένα βήμα και την επόμενη το αναιρείς γιατί πιθανό τρόμαξες από κάτι, γίνεσαι αναξιόπιστος τόσο στον εαυτό σου όσο και στον άλλον.

Η ειλικρίνεια είναι από τα πιο ισχυρά εργαλεία. Δείχνει δυναμικό άτομο που δεν κρύβεται και δεν κυνηγάει την ουρά του. Η αγάπη καθώς είναι τρυφερή δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε περιβάλλον που επικρατεί χάος.

Τώρα που κατάλαβες πώς εσύ οφείλεις να αλλάξεις, δοκίμασε να απαντήσεις στις επόμενες ερωτήσεις. Πώς θέλω να ταυτίσω την αγάπη από εδώ και πέρα; Πώς θέλω να βλέπω το αντίθετο φύλο από εδώ και πέρα; Πώς θέλω να βλέπω τις σχέσεις από εδώ και πέρα; Πώς θέλω να βλέπω τον εαυτό μου από εδώ και πέρα; Πώς θα λειτουργώ απέναντι στο αντίθετο φύλο από εδώ και πέρα;

Ό,τι λες στον εαυτό σου και ό,τι σκέφτεσαι να θυμάσαι αυτό υλοποιείται. Ναι, το μυαλό έχει αυτή τη δύναμη. Δεν πραγματοποιείται η επιθυμία αν δεν έχει λυθεί το ενοχικό παρελθόν. Πάντα θα είναι εμπόδιο και ποτέ δεν θα υπάρξει γαλήνη μέσα σου και κατά συνέπεια γύρω σου. Θεωρείς ότι σου αξίζει; Να ζήσεις μια ζωή σαν ένα φοβισμένο παιδάκι στη γωνιά του, και αυτό γιατί πέρασες ό,τι πέρασες στο παρελθόν; Δεν ζεις το παρελθόν. Πάει, έφυγε.

Δημιούργησε αμνησία, μπορείς; (Αστειεύομαι φυσικά, αν και δεν θα ήταν και τόσο κακή ιδέα). Αν ζεις κάθε μέρα μια καινούργια μέρα, αντί για τη συνέχεια της προηγούμενης, έχεις κερδίσει το στοίχημα με τον εαυτό σου. Δεν γερνάς, ωριμάζεις. Δεν απαρνιέσαι τη ζωή, την ζεις. Μία είναι! Αξιοποίησε τη.

Κάπου διάβασα σε ένα βιβλίο και σας το παραθέτω: Όταν γεννιόμαστε κλαίμε εμείς, ενώ οι άλλοι γύρω μας γελάνε. Όταν φεύγουμε από τη ζωή, κλαίνε οι άλλοι. Ιδανικά θα ήταν να γελάμε εμείς. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ο άνθρωπος νιώθει πλήρης, ότι έζησε, είπε και έκανε ό,τι έπρεπε. Δεν έχει αφήσει κανένα ανοιχτό λογαριασμό.

Μην περιμένεις για να ζήσεις. Δεν θα είναι ποτέ η κατάλληλη στιγμή. Η κατάλληλη στιγμή είναι πάντα τώρα. Αντιμετώπισε ό,τι φοβάσαι και προχώρα. Θα συνειδητοποιήσεις ότι οι σκέψεις σου ήταν το εμπόδιο, τίποτα άλλο. Ένας είναι ο τρόπος να αγαπηθείς και από τον εαυτό σου και από τους άλλους. Με την αλήθεια σου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ