Ξεπέρασε τις αδυναμίες σου, αφήνοντάς τις εκεί που ανήκουν. Πίσω! Αν προσπαθήσεις να κερδίσεις το νου, σου λέω προκαταβολικά πρόκειται για χαμένη μάχη.

Όσο σκέφτεσαι τις αδυναμίες σου, τους περιορισμούς, τις ανασφάλειες αυτές θα τρέφονται. Οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές δεν ξεπερνιούνται όσο σκέφτεσαι τι να μην κάνεις.

Ένας είναι ο τρόπος αλλαγής. Αφήνω πίσω τις παλιές συνήθειες και τις αντικαθιστώ με νέες. Αλλάζω ιστορία. Εγκαταλείπω τη ζωή των εμποδίων -που μόνος μου έχω χτίσει άλλωστε- και λειτουργώ με νέο τρόπο. Δεν υπάρχει στη ζωή μισό κάνω κάτι. Υπάρχει κάνω. Όσο μισό υπάρχεις εδώ, μισό υπάρχεις εκεί, δεν φέρεις πουθενά αποτέλεσμα. Μισό φέρνεις. Και όλο αυτό σε εξαντλεί.

Τι συμβαίνει και ο άνθρωπος φοβάται το καινούργιο, όσο αρνητικό και αν είναι το παλιό; Έχει βαθιά δομημένη την πεποίθηση ότι έτσι είναι. Έτσι ξέρει να είναι. Δεν ξέρει αλλιώς. Ακούω συχνά που λένε τα ζευγάρια: «Δεν θα με αλλάξεις εσύ». Το λένε και με μένος. Λες και ο σύντροφος είναι ο εχθρός.

Όταν νιώθεις εχθρούς έξω από σένα είναι γιατί δεν έχεις διώξει ακόμα τον εχθρό μέσα. Θα σου εξηγήσω τι συμβαίνει. Βιώματα. Ο άνθρωπος συνηθίζει ακόμα και τα προβλήματα. Αν του τα αφαιρέσεις τον αφήνεις χωρίς ενασχόληση.

Τι θα κάνει αν δεν έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα; Τι θα συζητάει; Το να νιώσει ευτυχισμένος θα είναι τόσο ξένο που θα αρχίσει να σταυροκοπιέται λέγοντας «κάτι στραβό θα συμβεί, δεν γίνεται».

Ευτυχία σε διάρκεια μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι που την έχουν επιλέξει ως πεποίθηση. Που ξυπνούν ευτυχισμένοι χωρίς λόγο. Και ο όποιος λόγος τους προσθέτει χαρά, δεν γίνεται η χαρά. Ο κόσμος ποτέ δεν θα είναι τέλειος.

Εσύ θα αγαπήσεις όλη αυτή την ατέλεια και θα αποφασίσεις να ενισχύεις το καλό. Στις μέρες μας οι διαπληκτισμοί είναι πολύ έντονοι. Ο θυμός μεγάλος. Τον ακούω στις συνεδρίες. Τον βλέπω όταν οδηγώ. Δεν τον ζω. Δεν τον επιλέγω. Έχω αποφασίσει ποια είναι η ταυτότητα μου.

Έχω πάντα στο μυαλό μου την εξής ιστορία και στην παραθέτω. Είναι ένας πολιτικός από τη Δύση που έμαθε ότι υπάρχει ένας φιλόσοφος στην Ανατολή ο οποίος έχει βρει τον τρόπο να είναι κανείς ευτυχισμένος. Πάει και τον βρίσκει. Τον ρωτά: «ποιο είναι το μυστικό γέροντα». Απαντά εκείνος: «να μην διαπληκτίζεσαι αγόρι μου». «Μα αυτό δεν γίνεται» και αρχίζει να εξιστορεί το γιατί παθιασμένα. Του απαντά ο φιλόσοφος με ηρεμία: «Έχεις δίκιο».

Δοκίμασε να προσφέρεις απλόχερα το δίκιο σε αυτούς που φωνάζουν το πόσο το έχουν ανάγκη. Θα βρεις την ηρεμία σου, γιατί σίγουρα το δίκιο σου με αυτούς τους ανθρώπους δεν θα το βρεις. Πολύ όμορφο το συναίσθημα να συμφιλιωθείς με το εγώ σου. Αληθινά δεν έχεις λόγο να τσακωθείς. Βλέπεις και ακούς.

Εξαιρετικό όταν συνειδητοποιήσεις πως πριν ούτε έβλεπες ούτε άκουγες. Όταν είσαι αληθινά καλά μέσα σου κατά ένα μαγικό τρόπο φεύγουν όσοι δεν χρειάζονται και σου δημιουργούσαν πρόβλημα κ μένουν όπως και έρχονται οι κατάλληλοι για εσένα άνθρωποι. Για να έρθουν όμως οφείλεις να ξέρεις ποιος είσαι.

Ένα φυλλαράκι στον άνεμο πάει παντού ψάχνοντας την ευτυχία του. Ένα γερό δέντρο με γερό κορμό έχει σταθερές βάσεις. Απολαμβάνεις που το βλέπεις. Τη νιώθεις την ευτυχία του. Όλοι θέλουν να βρίσκονται κοντά του. Γίνε αυτός ο γέρος κορμός και απόλαυσε τα αποτελέσματα.

Πώς; Ενίσχυσε την αληθινή δύναμη σου. Γίνε δυνατός σωματικά όχι για να δείχνεις τη δύναμη στον αντίπαλο, αλλά για να απομακρύνεις την απειλή με την ενέργεια σου. Με την αγάπη και τη καλοσύνη σου. Μην επιτρέπεις στην ύπαρξη εχθρών μέσα στη συνειδητότητα σου. Πάψε να είσαι συνέχεια έτοιμος για πόλεμο και δούλεψε την ευθυγράμμιση.

Δεν έχεις να ανταγωνιστείς κανέναν πέρα από τον εαυτό σου. Αν φύγεις σήμερα και πας σε ένα ερημονήσι και μείνεις μόνος σου μερικές μέρες χωρίς κανέναν ή που δεν θα αντέξεις την ύπαρξη σου, δηλαδή τις σκέψεις σου ή που θα σε απολαύσεις. Αυτό που θα νιώσεις εσύ με σένα είναι οι σχέσεις σου με τους άλλους. Η εσωτερική σύγχυση είναι εξωτερική σου διάδραση. Δες τι δεν σε άφηνε να ηρεμήσεις μέσα στη σιωπή σου και αυτό που έκανε την περισσότερη φασαρία επέστρεψε και αντιμετώπισέ το.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ