Τα συναισθήματά μας, μάς επιφέρουν μηνύματα! Ό,τι νιώθουμε είναι ένα κάλεσμα. Ο πονος είναι και αυτός ένα μήνυμα. Αν για παράδειγμα επιμένω στο να πονάω σημαίνει ότι φοβάμαι. Τι κάνουμε όταν φοβόμαστε; Κινούμαστε λιγότερο, δεν δίνουμε φόρα στα πράγματα, δεν νιώθουμε ότι έχουμε την ενέργεια. Όσο δεν κινούμαστε δεν κάνουμε το περισσότερο που θα θέλαμε και έτσι αναπόφευκτα πονάμε ακόμα περισσότερο. Ένας κύκλος με αρχή και τέλος τον φόβο. Ο κύκλος του φόβου.

Ας υποθέσουμε οτι οι κοντινοί άλλοι σε πληγώνουν και εσυ νιωθεις αδικία γι’ αυτό! Το πιο πιθανό το μήνυμα προς εσένα να λέει “γιατι επιτρέπεις οι άλλοι να σε πληγώνουν;”. Πού σε βολεύει να λες “οι άλλοι με πληγώνουν”; Παραθετω τη δύναμη μου και την ενεργεια μου σε κάποιον άλλον ή σε κάτι άλλο, όταν κάτι μου προσφέρει ασφάλεια, με ωφελεί, με εξυπηρετεί! Τι ασφάλεια σου προσφέρεται όταν δεν αναλαμβανεις εσύ την ευθύνη;

Σκέψου το πονηρό κομμάτι! Για παράδειγμα: αν αναλαβω την ευθύνη χρειάζεται να εργαστώ περισσότερο, να ψαχτώ περισσότερο, να χωρίσω, να αλλάξω κάτι! Σκέψου τη βολή λοιπόν, και απάντησε ειλικρινά προς εσένα. Έτσι θα βρεις την αιτία! Όσο περισσότερο καθορίζουμε τους εαυτούς μας σε σχέση με τους ανθρωπους γύρω μας τοσο περισσότερο χάνουμε τον εαυτό μας. Θα μου πεις και εύλογα, θέλω και το κάνω; Όχι! Δεν θέλεις! Σε πιστευω. Όσο όμως, σου επιτρέπεις να παραπονιέσαι και να νιωθεις θύμα της ίδιας σου της ζωης, δημιουργείς την αντίστοιχη νευροχημεία στον εγκέφαλο και συντηρείς τα ίδια και τα ίδια καθώς και πολλαπλασιαζεις τα αρνητικά συναισθήματα που στο τέλος της γραφής τα βιώνεις εσύ και μόνο εσυ. Τι κάνουμε άθελα μας; Δίνουμε μια εντολή στον εγκεφαλο να προάγει την παραγωγή περισσότερης κορτιζόλης, ορμόνη του στρες, προκαλώντας και άλλους νευρωνες αρνητικής σκέψης και συμπεριφοράς. Με αποτέλεσμα να υπάρχει μέσα μας όλο και περισσότερο με τα χρονια η αρνητικη προσέγγιση και να μην συνειδητοποιούμε καν ότι ζουμε τοξικά προς εμάς, καθώς η συμπεριφορά μας έχει γίνει ένα με τη φύση μας, τη θεωρούμε φυσιολογική ακόμα και αν μας βλάπτει. Επομένως, για να συνοψίσω η αρνητικότητα προκύπτει από τον φόβο!

Ο φόβος αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια μας και χρειάζεται να τον κάνουμε παραγωγικό! Όσο θεραπευόμαστε παρατηρούμε ότι δεν μας πονούν οι άλλοι, αλλά οι κανονες που έχουμε ασυνείδητα βάλει στους εαυτούς μας. Μια σχέση για να διαρκέσει χρειάζεται να την αντιληφθούμε σαν ευκαιρία να προσφέρουμε! Η πρώτη μας προσφορά είναι προς τον Εαυτό μας! Τι σου προσφέρεις;

Να μιλήσω λίγο για τις αξιες. Τι είναι οι αξίες; Οι αξιες και άρα κανονες είναι αυτά που αποδίδουμε εμείς μεγαλύτερη σημασία. Πράγματα που θεωρούμε εμείς σημαντικά. Σκοπούς και μέσα! Για παράδειγμα: Η αγάπη είναι σκοπός! Τα μέσα για να φτάσω στην αγάπη είναι οι άνθρωποι, η οικογένεια, τα χρήματα, η επιτυχία, οι φίλοι, τα ταξίδια. Τι μου προσφέρει η οικογένεια; Πιθανό ασφάλεια. Το ίδιο συμβαίνει και με την ελευθερία, τη δύναμη, τα χρήματα, τα ταξίδια, τα παντα. Χρειάζεται να μπορούμε να βλέπουμε και να κατανοούμε τη διαφορα μεταξύ μέσων και σκοπών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσουμε στην αγάπη! Τα μέσα λοιπόν είναι άπειρα! Για να μπορούμε να επικοινωνούμε αβίαστα με άλλους ανθρωπους χρειάζεται να ταιριάζουν οι αξιες μας και τα μέσα που χρησιμοποιούμε να έχουν συμβατότητα! Όταν έχεις αναγνωρίσει τι θες γνωρίζεις προκαταβολικά και πώς να διαλέγεις ανθρώπους και καταστάσεις. Μέσα από τη συμβατότητα και όχι μέσα από τον πόνο!

Η θετική ψυχολογία λοιπόν ασχολείται περισσότερο με την οικοδόμηση του σωστού και δεν εστιάζει τόσο στη διόρθωση του λάθους. Για να κλείσω το σημερινό άρθρο, όταν νιώθετε φόβο, ρωτήστε μέσα σας: ποιο είναι το μήνυμα; Όταν ανοίξετε τη πύλη της εμπιστοσύνης, σας υπόσχομαι ότι θα λαμβάνετε από παντού τόσες πληροφορίες εκεί που δεν το περιμένετε, που θα εκπλαγείτε. Και αυτό γιατί έχει εκπληρωθεί ο σκοπός. Διαβιβάστηκε το μήνυμα της ασυμφωνίας κα της έλλειψης συντονισμού νου – λόγια – πράξεις. Όταν φεύγει ο φόβος, τότε και μόνο τότε εισέρχεται η αγάπη! Φόβος και αγάπη δεν συνταξιδευουν! Η συγχώρεση έχει αποδειχθεί ότι γαληνεύει τον νου. Εξοικονομεί ενεργεια! Μειώνει το στρες και δεν ανακυκλώνει θυμωμένες σκέψεις! Κάνε το ωραιότερο ταξίδι της ζώης σου! Μάθε τον Εαυτό σου και ζήσε τη δική σου ζωή!

Διαβάστε επίσης: Σόφη Πασχάλη: Τι συναισθήματα προσφέρεις στους κοντινούς άλλους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ