Η εμπιστοσύνη είναι κ αυτή ατομική υπόθεση! Για να σε εμπιστευτούν χρειάζεται να σε έχεις εμπιστευτεί. Αν σου ζήταγα να ζωγραφίσεις την εμπιστοσύνη πως θα την σχεδίαζες; Προσωπικά, στο σήμερα μου θα την σχεδίαζα στιβαρή, ίσως να σχεδίαζα έναν βράχο!

Βρες το δικό σου σχέδιο για να δεις τι σημαίνει εμπιστοσύνη για εσένα. Πρώτα ζωγράφισε αυτό που σου βγαίνει και μετά βάλε μια ετικέτα, έναν τίτλο, μια λέξη, ότι θες! Τώρα ξέρεις! Είδες την εικόνα! Μόνο όταν αναγνωρίζεις κάτι μπορείς και να αλλάξεις κάτι ως προς εσένα. Στον τρόπο που εσύ δρας, αντιδράς.

Στη συνέχεια σου προτείνω κάποια Βήματα: Αρχίζω κ αποκτώ ξανά περιέργεια! Μαθαίνω! Αμφισβητώ! Αναζητώ νέες απαντήσεις! Δικές μου αυτή τη φορά, όχι τις έτοιμες, αυτές που έχουν υποστηριχτεί από άλλους. Δημιουργώ εμπειρίες. Διαφορετικές εμπειρίες. Πώς να ξέρεις τι θες, αν δεν γνωρίσεις πρώτα τι δεν θες. Εκτελώ κάθε μέρα και κάτι μικρό που έχω σκεφτεί. Βάζω δηλαδή έναν μικρό στόχο και τον υλοποιώ.

Αρχίζω και με πλάθω όχι μόνο ως προς τις σκέψεις αλλά κ ως προς τις πράξεις. Στην αρχή κάνω και λάθη. Εξαιρετικό. Αυτά μας δημιουργούν. Τα λάθη είναι σημάδι ότι ζούμε! Αρκεί να μην τα παραβλέπουμε και όταν κάνουμε λάθος να επιλέγουμε να βλέπουμε το δίδαγμα για να μην χρειαστεί να επαναλαμβάνουμε κάτι που δεν μας αρέσει και που στην ουσία προκαλούμε μόνοι μας. Άλλωστε, υπάρχουν χιλιάδες λάθη, γιατί να εμμένουμε στα ίδια; Αν επιμένεις στα ίδια λάθη το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πεις βαρέθηκα.

Δεν βαρέθηκες την ζωή, δεν γίνεται να βαρεθείς τη ζωή. Τον εαυτό μας βαριόμαστε που δεν αλλάζουμε για να δούμε νέα πράγματα και να ζήσουμε νέες καταστάσεις, με νέους ανθρώπους. Μια καλή ερώτηση! Πώς ξεχωρίζουμε το σωστό από το λάθος. Δεν είναι όλα υποκειμενικά; Είναι! Το νιώθεις στην καρδιά σου. Το λάθος σε βαραίνει. Δεν σε αφήνει να κοιμηθείς. Δεν νιώθεις ηρεμία. Ζεις σε ένα χάος. Το νιώθεις στο σώμα σου. Σου το δείχνει. Σου μιλάει. Αρκεί να ακούσεις.

Όσο αλλάζω οπτική και αρχίζω να πραγματοποιώ μικρούς καθημερινούς στόχους, αρχίζω και με εκτιμώ. Κάνω συνήθεια το μπορώ! Αν δεν επιλέξω το μπορώ, θα γίνει αυτόματη συνήθεια το δεν μπορώ. Και είναι πολύ βολική συνήθεια και συνάμα ύπουλη. Ας υποθέσουμε ότι έχω μια δουλειά, που δεν αγαπώ! Όμως αυτή η δουλειά μου εξασφαλίζει τη ζωή που ζω. Συντηρώ την οικογένεια μου, πληρώνω τις υποχρεώσεις μου!

Μπορώ και πηγαίνω τις διακοπές μου. Δεν θέλω επι της ουσίας να παραιτηθώ. Όμως δεν μου αρέσει. Τι κάνω; Αλλάζω την οπτική! Γιατί δεν μου αρέσει; Αφού μου εξασφαλίζει όλα όσα προανέφερα. Αν δεν τίθεται θέμα ηθικής τότε αγάπησε τη δουλειά σου και θα δεις διαφορετικά αποτελέσματα. Συνήθως δεν μας αρέσουν κάποιες συμπεριφορές. Αν αλλάξεις εσύ το πως βλέπεις τον δύστροπο, και αρχίζεις κ του φωτίζεις τα θετικά του αντί να του ενισχύεις τα αρνητικά του, τότε ο δύστροπος θα αρχίσει να σου μιλάει πιο όμορφα. Η αντιπάθεια κ παράλληλα ο λόγος που ξυπνάς βαριά για να πας στη δουλειά θα μειώνετε. Σε μαθαίνεις να κάνεις άλλη προβολή! Άλλο παράδειγμα!

Έχεις κουραστεί που ο σύντροφος επιστρέφει σπίτι από τη δουλειά με νεύρα. Τι κάνεις; Αντί να του ενισχύσεις την ιδέα ότι  πάλι μπήκε σπίτι με γκρίνια κ νεύρα, δες κάτι άλλο! Δες εκείνον που γύρισε αρχικά και φαντάσου τον να ήταν ξεκούραστος, ευχάριστος. Πες του κάτι όμορφο! Τον περιμένει ένα ωραίο φαγητό. Τον περιμένει ένα ωραίο μπάνιο που του έχεις ετοιμάσει με αιθέρια έλαια! Δοκίμασε να κάνεις όμορφες κινήσεις!

Μην του ενισχύσεις την ιδέα ότι γύρισε πάλι με μούτρα. Φτιάχνοντας την διάθεση του συντρόφου σου φτιάχνει και η δική σου! Γιατί συνέδεσα αυτές τις ιστορίες ωστόσο με την εμπιστοσύνη! Γιατί αυτόν τον τρόπο σκέψης μπορεί να τον λειτουργήσει μόνο ένας άνθρωπος που έχει ισχυρό εαυτό! Που δεν έχει πνιγεί στις ανασφάλειες. Που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Που δεν είναι ο ίδιος θυμωμένος. Που δεν είναι εκδικητικός. Που δεν έχει συνεχώς προσδοκίες από τους άλλους, για να περιμένει από τους άλλους.

Αν έχεις δημιουργήσει εαυτό και σε έχεις ορίσει, ξέρεις ποιος θες να είσαι, μπορείς να κάνεις πράγματα για τον άλλον χωρίς να τα θεωρείς αγγαρεία ή υποχρέωση. Αν δεν κάνεις πράγματα για να πάρεις και τα κάνεις γιατί τα επέλεξες δεν έχεις τη διάθεση και να αντιδράσεις άσχημα όταν ο άλλος δεν δείξει την διάθεση που περίμενες! Δεν είχε διάθεση! Κρατάς αυτό! Μην το πάρεις Προσωπικά! Εσύ προσπάθησες. Να θυμάσαι! Η προσκόλληση είναι παγίδα!

Αν απαιτείς μέσα σου να πάρεις επειδή δίνεις οδηγείσαι σε έναν φαύλο κύκλο στεναχώριας κ απογοήτευσης. Η προτίμηση από την άλλη είναι επιλογή και σε οδηγεί σε κύκλο ανάπτυξης. Ότι συμβαίνει, συμβαίνει για να εξελιχθείς. Μπορώ να είμαι τα πάντα! Αν λοιπόν εμπιστευτείς εσένα. Αν κάνεις αυτό το δώρο στον εαυτό σου, τότε αλλάζουν όλα κ από τον εξωτερικό παράγοντα! Όχι αμέσως! Μην εγκαταλείψεις.

Η νέα σου στάση πρέπει να γίνει στάση ζωής και όχι αντίδραση για να έχει αποτελέσματα! Να επιμείνεις. Σκέψου κάτι ενθαρρυντικό! Ποιος δεν θέλει κοντά του έναν άνθρωπο που δεν θέλει να τον πικάρει και αντιθέτως θέλει να τον ηρεμεί; Ποιος δεν θέλει έναν άνθρωπο που δεν επιθυμεί την κόντρα; Ποιος δεν θέλει κοντά του άνθρωπο αγάπης; Αν σου ηχούν όμορφα τα παραπάνω, Μην τον περιμένεις αυτόν τον άνθρωπο, γίνε.

Η εμπιστοσύνη είναι ενδυμασία! Αν επιλέξεις να την φορέσεις θα λάμψεις! Ότι λάμπει φαίνεται! Το διακρίνεις από μακριά και το θέλεις κοντά! Γίνε εμπιστοσύνη για να εισπράξεις εμπιστοσύνη! Πίστεψε σε σένα για να πιστέψουν και οι άλλοι σε σένα! Όλα συνδέονται! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ