Πώς να αποκτήσω αυτοπεποίθηση; Χωρίς δύναμη όταν απειλούμαστε, η γνωστική λειτουργία μειώνεται και μας απορροφά με φυγή, κατηγορία, ή με προσπάθεια να περισώσουμε το γόητρο μας.

Η δύναμη είναι αποτέλεσμα σωματικής και ψυχικής υγείας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να δημιουργήσουμε την ικανότητα να μπορούμε να παίρνουμε καλές αποφάσεις υπό πίεση. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να νιώθουμε προσγειωμένοι να νιώθουμε ότι έχουμε ρίζες και όχι ότι είμαστε στον αέρα.

Σου έχει συμβεί ποτέ να μην μιλήσεις, ενώ ευχόσουν να είχες και μετά να τα βάζεις με τον εαυτό σου; Την επόμενη φορά, κάνε μια παύση, νιώσε το βάρος του σώματος σου και μίλα! Για να λειτουργήσει η αυτοπεποίθηση, χρειάζεται να εκπαιδευτείς με σωστές τεχνικές, και φυσικά να δημιουργήσεις νέες συνήθειες. Να σε γνωρίσεις και να ξέρεις ποια είναι τα αδύνατα σημεία σου για να μπορείς να χτίσεις ψυχική ανθεκτικότητα. Τα μικρά παιδιά σχηματίζουν παράλογες απόψεις.

Μπορεί να θεωρούν ότι φταίνε αυτά που χώρισαν οι γονείς τους, φταίνε αυτά που το αδελφάκι τους χτύπησε και έσπασε το πόδι του. Αν αυτές οι απόψεις δεν αλλάξουν, ενδέχεται να βιώσει μια ζωή το άτομο ως ενήλικας με διεστραβλωμενη εικόνα πραγματικότητας. Να θεωρεί ότι χτυπιέται από τον κόσμο συνεχώς. Οι προσωπικές μας ιστορίες λοιπόν χρειάζεται να κατανοηθούν και με τεχνικές επεξεργασίας να γίνουν η βοήθεια, το σκαλί για μια ευτυχισμένη ζωή. Πέρα επομένως από τον τρόπο που χρειάζεται να βρούμε για να σκαλίσουμε το μέσα μας και να βρούμε το ωφέλιμο, χρειάζεται να λειτουργήσουμε κ με ασκήσεις.

Το σώμα μας, μας μιλά, έχει την δική του νοημοσύνη. Χρειάζεται να μάθουμε να το ακούμε κ να γνωρίζουμε πώς να αλλάζουμε την διάθεση μας, μέσω αυτού. Ένα κυρτό σώμα, είναι τρομοκρατημένο, κλειστό. Ένα σώμα που στέκεται ίσιο έχει άλλη ισχύ.

Μια άσκηση: Κάτσε όρθιος στη φύση, με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά κ τα χέρια τεντωμένα ανοιχτά πάνω από το κεφάλι σου! Η στάση του νικητή! Η στάση του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο. Πάρε βαθιές ανάσες. Αν επιθυμείς φώναξε. Μάθε τον εαυτό σου να νιώθει περηφάνια. Θυμίσου όταν λειτουργείς την άσκηση ένα επίτευγμα σου. Δες τι έχεις καταφέρει. Παρατήρησε τον εαυτό σου πως νιώθει. Μάθε τον εαυτό σου να πράττει αυτό που σκέφτεται γρήγορα.

Αυτό που δεν είναι εύκολο σήμερα, δεν θα γίνει ευκολότερο αύριο δια μαγείας. Αυτό που δεν αντιμετωπίζεις στην ώρα του, γιγαντώνεται με αποτέλεσμα να βυθίζεσαι ολοένα κ περισσότερο στο λάθος.

Πώς καταλαβαίνεις το λάθος; Δεν κοιμάσαι. Έχεις υπερβολικό άγχος.  Έχεις θυμό. Δεν έχεις συνοχή. Λες ψέματα, στον εαυτό σου πρωτίστως. Νιώθεις ενοχές. Προσοχή! Συνηθίζεται και αυτό! Ένας είναι ο τρόπος αλλαγής. Κάνω το δύσκολο εύκολο. Το δύσκολο γίνεται εύκολο μόνο όταν το πράξεις! Πώς; Με σύσφιξη μυών.

Η φράση σφίγγω τα δόντια όταν μιλάμε για αποφασιστικότητα δεν είναι τυχαία. Το σφίξιμο των μυών αποδίδει όταν εφαρμόζεται ακριβώς τη στιγμή που η θέληση κ η αποφασιστικότητα μας δοκιμάζονται. Χρειάζεται 3-4 λεπτά να γίνουν κάποιες συσπάσεις μυών. Δοκίμασε αντίχειρα με δείκτη, σφίξε τη γροθιά σου, τους μύες της κοιλιάς σου, των μηνών. Διάλεξε ότι σου ταιριάζει. Όσο εκτελείς την άσκηση πρόσθεσε λέξεις ενθάρρυνσης. Δημιούργησε τη δύναμη, τη νέα συνθήκη, πάρε βαθιά ανάσα και πράξε ότι είναι αυτό που επιθυμείς. Η ζωή συμβαίνει τώρα! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ