Τι είναι τελικά οι σχέσεις; Ο καθένας θα έλεγα σε πρακτική επίγεια εξήγηση δίνει τη δική του ερμηνεία και βιώνει την ερμηνεία του. Επαναλαμβάνει τα όσα του έχουν συμβεί, (ασυνείδητα). Ζει με φόβο όσων του έχουν συμβεί, θέλοντας να μην του συμβούν και πάλι και αυτό που δημιουργεί είναι να ζήσει τη ζωή που φοβόταν. Αυτή η ερμηνεία συμβαίνει αρκετά συχνά. Μια υπέροχη οπτική που προσωπικά αγαπώ είναι: Όλες οι σχέσεις έχουν σκοπό. Ποιος; Να βρεις τον δικό σου σκοπό ζωής. Χωρίς λοιπόν τις σχέσεις δεν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε εμάς. Μόνο σε σχέση με κάτι είσαι ή δεν είσαι. Οι σχέσεις που μας πονούν, μας δίνουν την επιλογή να γίνουμε το αποτέλεσμα του πόνου και να διαιωνίζουμε τον πόνο ή να επιλέξουμε να γίνουμε κάτι άλλο. Να προσφέρουμε αγάπη αντί για πόνο.

Οι σχέσεις από την άλλη που μας ανυψώνουν, που μας ψηλώνουν, που ρέουν είναι οι ύψιστες σχέσεις. Σε αυτές είσαι ο εαυτός σου άνετος, υπάρχεις μέσα στη σχέση και όλα κυλούν ομαλά. Υπάρχει κατανόηση και τα δυο μέλη της σχέσης τιμούν τα συναισθήματα τους. Αν δεν έχω βαφτίσει την αγάπη αγνή πώς μπορώ να δημιουργήσω αγνή αγάπη με κάποιον άλλον; Αν εσύ έχεις βαφτίσει την αγάπη πόνο τι θα προκαλέσεις θεωρείς; Πιστεύουμε πολλά για τους εαυτούς μας. Για παράδειγμα λέμε: είμαστε γενναιόδωροι, ή καλοσυνάτοι, ή ευγενικοί. Επειδή το πιστεύουμε, είμαστε; Όχι. Αν δεν φερόμαστε με γενναιοδωρία, αν δεν πράττουμε με καλοσύνη με ευγένεια πώς είμαστε; Ζητάμε σεβασμό. Τον προσφέρουμε; Είμαστε λοιπόν αυτό που πράττουμε κατά συρροή.

Άλλο παράδειγμα. Μεγάλη μερίδα κόσμου έχει επιλέξει να μένει σε σχέσεις από υποχρέωση. Από συνήθεια. Όταν δίνουμε όρκους ζωής υποστηρίζουμε το ιερό μυστήριο, όχι την ιερή υποχρέωση. Σε αυτή τη περίπτωση πως να ζήσει η υγεία μέσα σε αυτά τα σώματα όταν η ψυχική υγεία πάλλεται σε καθημερινή βάση; Είμαστε ένα τριμερές ον. Σώμα, μυαλό, πνεύμα. Για να υπάρξει ανάπτυξη και υγεία χρειάζεται να υπάρχει συμφωνία, αρμονία μεταξύ τους. Σώμα, μυαλό, πνεύμα να συμφωνούν. Το σώμα αρρωσταίνει από τις σκέψεις. Το σύμπαν δεν ακούει στους χρόνους που έχουμε δημιουργήσει οι άνθρωποι. Δεν ακούει στο «θα». Ακούει στο τώρα. Γι’ αυτό και σου υλοποιεί με ευκολία ό,τι ζητάς τώρα. Τώρα θέλω να πάω για καφέ. «Ναι», σου λέει. Τώρα θέλω να πάρω τηλέφωνο. «Ναι», σου λέει. Ό,τι κάνεις στο τώρα σου, σου λέει «ναι». Αν αυτό μπορέσεις να το κατανοήσεις βαθιά, θα συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς να έχεις ό,τι θες. Εσύ αναβάλλεις τα θέλω σου λέγοντας «θα». Εσύ φοβάσαι λέγοντας «θα». Καν’ το να συμβεί. Τώρα.

Αρκεί λοιπόν να σε μάθεις να δίνεις δύναμη και να εστιάζεις προς όφελος σου, όχι μόνο για τα απλά καθημερινά μικρά θέλω, αλλά και για τα όσα πραγματικά επιθυμείς. Η μη απόφαση γίνεται απόφαση. Και η νέα αυτή απόφαση γίνεται επιλογή. Χωρίς να το καταλάβεις δημιουργείς και ζεις τη ζωή που φοβόσουν. Η επιθυμία σου ζει στην ψυχή. Η ψυχή περιμένει να την ακούσεις. Περιμένει να σου δώσει το ύψιστο δώρο, την γαλήνη. Είναι προς υλοποίηση και αυτή στο τώρα αν εσύ το αποφασίσεις. Να θυμάσαι: Στο «θα ήθελα» σου απαντά το σύμπαν. Θα ήθελες. Σου λέει «ναι» και πάλι. Απροσδιόριστα ζητάς. Απροσδιόριστα σου απαντάει. Είναι τόσο απλό. Το σύμπαν σε ακούει.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό. Το πού επιλέγεις να υπάρχει και να ζει το υλικό σου σώμα είναι επιλογή. Θα είσαι σε ένα μέρος που προάγει την αγάπη ή που προάγει τον φόβο; Διάλεξε την τοποθεσία. Αν θες να δοκιμάσεις την λειτουργία αυτής της σκέψης πράξης να δεις τι αποτελέσματα θα σου φέρει, Δοκίμασε αντί να δυναμώνεις τις σκέψεις να δυναμώνεις τις πράξεις. Πώς; Πραγματοποιώ την πράξη που θέλω να κάνω. Ζω την νέα εμπειρία. Δημιουργούνται νέες λέξεις από τις νέες εικόνες, νέα πραγματικότητα. Κατ’ επέκταση γεννιέται νέος τρόπος σκέψης καθώς έζησα νέα εμπειρία. Μια νέα συνθήκη. Αν καταφέρεις να χειραγωγήσεις το μυαλό σου ο κόσμος όλος είναι μια εξέλιξη και οι σχέσεις αγάπη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ