Ο εγκέφαλος μας λειτουργεί σαν ένας υπολογιστής που αξιολογεί πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια που μεγαλώνει ένα παιδί έχει ακούσει για σωστά τα πιστεύω των γονιών του. Έχει νιώσει για αγάπη την αγάπη που έχει βιώσει.

Έχει νιώσει για κανονικότητα τη κανονικότητα της δικής του οικογένειας, ακόμα και αν αυτή εμπεριέχει κακοποίηση, ακόμα και αν αυτή εμπεριέχει ουσίες, ακόμα και αν αυτή εμπεριέχει συμβιβασμό κοινής ζωής λόγω των όποιων συμφερόντων. Το παιδί υιοθετεί τα πάντα, καθώς το παιδί έχει τη διαισθητική ικανότητα να νιώθει την αλήθεια, ακόμα και όταν ακούει ψέματα. Με άλλα λόγια οι πεποιθήσεις γίνονται πρόγραμμα επιβίωσης.

Τι παρατηρείτε; Ότι όταν τα παιδιά βιώνουν αρνητικές καταστάσεις μικρά αναπτύσσουν έναν χώρο φανταστικό στον υποσυνείδητο νου ως πραγματικό για να ανταπεξέλθουν. Έναν χώρο θεωρητικής προστασίας. Μόνο που αυτό που θεωρούν προστασία στη πραγματικότητα είναι αυτό σαμποτάζ τόσο όμορφα, τόσο ιδανικά δομημένα από το ”Εγώ” που δεν ξεχωρίζεται. Αυτό που χρειάζεται είναι να αντικατασταθούν τα αρνητικά αυτά προγράμματα σε θετικά.

Η πεποίθηση εξυπηρετεί όλους μας για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούμε να ζούμε στο στάδιο επιβίωσης. Θέλουμε να παίρνουμε μάθημα. Πόσες φορές το έχεις πει; Προσωπικά ήμουν μέχρι κ περήφανη που έπαιρνα μαθήματα. Έχω πει θυμάμαι ότι αυτή η εμπειρία δεν ήταν απλά μάθημα, ήταν πανεπιστήμιο. Μου έδωσα και προαγωγή! Καταπληκτικό! Τώρα που έχω άλλη αντίληψη γελάω και στο διακωμωδώ, τότε όμως έτσι ένιωθα.

Το πριν, φέρνει το μετά! Όταν συνειδητοποίησα αλήθειες μου, άλλαξα τη πεποίθηση ότι χρειάζεται να προοδεύω κ να εξελίσσομαι μέσα από μαθήματα. Έκλεισα αυτόν τον κύκλο, άνοιξα νέο. Να σου πω κάτι ακόμα δικό μου. Απο μικρή ακούω να μου λένε, λειτουργείς πολύ γρήγορα. Δεν έχουν όλοι τον δικό σου ρυθμό. Περίμενε λίγο. Βιάζεσαι. Από μικρή με κυνηγούσαν οι γονείς μου. Περίμενε. Θα το κάνεις και αυτό. Μέχρι να το πούνε, το είχα ήδη κάνει. Όμως δεν καταλάβαινα, γιατί μου έλεγαν να περιμένω. Είχα πολύ ενέργεια. Που το κακό; Τώρα που έχω δει και κατανοήσει ξέρω ότι κάμπτω το χρόνο.

Τι σημαίνει αυτό; Ενεργώ γρήγορα. Πχ Θα ετοιμαστώ γρήγορα. Το πιο πιθανό λοιπόν θα φτάσω κάπου πρώτη. Μέσα στο αυτοκίνητο θα έχω το βιβλίο μου, θα διαβάσω και καθώς περιμένω θα κάνω κάτι επικερδές και έτσι κερδίζω χρόνο, δεν χάνω.

Γιατί εκνευριζόμουνα παλαιότερα; Γιατί στον ενδιάμεσο χρόνο ένιωθα ότι δεν έκανα κάτι κ έτσι ένιωθα ότι έχανα χρόνο. Απλά περίμενα. Αυτό που άλλαξα σε αυτή τη περίπτωση ήταν τη διαχείριση μου. Πάμε να δούμε τώρα πώς λειτουργεί στη πράξη. Πώς θα μάθεις περισσότερα για εσένα, για να σε κατανοήσεις. 

Έρχεται ένα άτομο σε θεραπεία Θήτα με αίτημα θέλω να αδυνατίσω. Μιλάμε αρχικά λίγο, και να το, μας εμφανίζεται:

 Και αν αδυνατήσω και μετά θέλω να χωρίσω; Ριζωμένες βαθιές πεποιθήσεις. Αν αδυνατίσω θα θέλω να απατήσω τη σύντροφο. Θα θελήσω να αφήσω την οικογένεια μου. Αν αδυνατίσω θα με ζηλεύουν. Αν αδυνατίσω θα με θεωρούν ρηχό. Αν αδυνατίσω δεν θα νιώθω ότι έχω εξουσία. Αν αδυνατίσω δεν θα νιώθω ασφαλής. Αν αδυνατήσω θα με βλέπουν ως σεξουαλικό αντικείμενο. Άπειρες οι πεποιθήσεις που κρύβονται πίσω από ένα θέλω, αλλά δεν μπορώ. Αλλάζοντας πεποίθηση αλλάζει και το αποτέλεσμα.

Άλλες περιπτώσεις. Ασθένειας. Θέλει ένα άτομο να απελευθερώσει ασθένεια. Το θέλει πολύ, όμως την επαναφέρει. Μετά από μια συνέδρια Θήτα παρουσιάστηκε ότι ο λόγος που υποσυνείδητα δεν άφηνε την ασθένεια κ ενώ έφευγε η ασθένεια επέστρεφε, ήταν γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να κρατήσει τον σύντροφο  σπίτι. Αν γινόταν καλά ήξερε ότι θα την εγκατέλειπε. Όλο αυτό που περιγράφω βασίζεται σε προγράμματα που έχουν εγκατασταθεί στο υποσυνείδητο από το παρελθόν. Υπάρχει πιθανότατα σε γενετικό επίπεδο. Χρειάζεται να καθαριστεί. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι πίσω από κάτι που δεν αλλάζουμε βρίσκεται κάτι πολύ βαθύτερο. Η αλλαγή οδηγεί στην ευτυχία. Βαθιά πεποίθηση, ωστόσο, που έχει πολύς κόσμος: Φοβάμαι την αλλαγή. 

Σε αυτό το σημείο θέλω να σε ρωτήσω. Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις ότι οι άνθρωποι που επιλέγεις για κοντινούς είναι το λαχείο σου ή το ακριβώς αντίθετο; Και μια ακόμα ερώτηση; Τι είναι πιο σπουδαίο για σένα; Να νιώθεις ο καλύτερος μέσα στη παρέα που κάνεις; Ή να γίνεσαι καλύτερος επειδή κάνεις παρέα με καλύτερους;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ