Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχει διαπιστωθεί αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας! Η έλλειψη παροχής κατάλληλης υποστήριξης από το οικογενειακό περιβάλλον, από τα σχολεία, από την κοινωνία έχει παρατηρηθεί ότι έχει δημιουργήσει στα παιδιά αδυναμίες συγκέντρωσης, κινήτρων, με αποτέλεσμα να καταρρέουν από αρκετά μικρά, νιώθοντας εγκλωβισμένα από τον θυμό τους και εχοντας την αντίδραση για εκτόνωση. Τα παιδιά ζητούν και φωνάζουν με τον τρόπο τους να κατανοηθούν. Να ακουστούν. Στην προσπάθεια κατανόησης των συναισθημάτων τους και των συναισθημάτων των άλλων είναι απαραίτητο να μιλούν για αυτά. Να μιλούν για τις αιτίες που τα προκαλούν. Να μην καταπιέζονται τα συναισθήματα. Να μην φοβούνται να μιλήσουν για αυτά. Η έκφραση των συναισθημάτων βοηθά τα παιδιά να σκέφτονται και να διαμορφώνουν ένα υγιές μοντέλο. Για να γίνει αυτό χρειαζεται να υπάρχει υγιές περιβάλλον.

Τα συναισθήματα επηρεαζουν ένα μεγάλο μέρος του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε την καθημερινότητα

Έρευνες στις νευροεπιστήμες έχουν δείξει οτι χωρίς τις πληροφορίες που παίρνουμε από τα συναισθήματά μας, δυσκολευόμαστε ακόμα και σε απλές αποφάσεις. Τα συναισθήματα λοιπόν επηρεαζουν ένα μεγάλο μέρος του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε την καθημερινότητα. Επηρεάζουν τον τρόπο που ταξινομούμε πληροφορίες, που λαμβάνουμε αποφάσεις, που αξιολογούμε κινδύνους, που επιλύουμε προβλήματα. Τα συναισθήματα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Όταν ερχόμαστε κοντά στα συναισθήματα μας διαπιστώνουμε ότι παίζουν τον ρόλο αγγελιοφόρων. Μας δίνουν πληροφορίες για τον κόσμο και για τις επιθυμίες μας. Αν από την άλλη αποφεύγουμε να αντιληφθούμε και να διαβάσουμε το μήνυμα, δεν αλλάζει το μήνυμα, εμείς δυσκολευόμαστε να δράσουμε αποτελεσματικά. Εμείς πάμε κόντρα. Εμείς καθυστερούμε την ανάγνωση. Εμεις χρονοτριβούμε. Για να συναντησεις την καθαρότητα χρειάζεται να σκάψεις βαθιά.

Φαντάσου να θες να βρεις νερό στη γη. Δεν θα σκάψεις βαθιά για να το βρεις; Έτσι συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Χρειάζεται να σκάψουμε βαθιά για να βρουμε τις λυσεις. Όλα συνδέονται, αρκεί να τα συνδέσεις προς όφελος σου! Χρειάζεται πρώτα να ρυθμίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα. Όχι να τα καλύψουμε. Όχι να τα κουκουλώσουμε. Να τα επιλύσουμε. Να δούμε όλα όσα μας καθιστούν ευάλωτους στο στρες. Να απαντηθούν τα ερωτήματα. Να αλλάξουν οι περιοριστικές πεποιθήσεις. Όταν συμβεί αυτό η ετοιμότητα, μας περιμένει. Όλα έρχονται κοντά μας, στον βαθμό και στην ποσότητα που εμείς είμαστε έτοιμοι. Όταν έχουμε αλλάξει, έχει γίνει η απαραίτητη δουλειά, αυτό εκπέμπεται. Έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης και διαχείρισης. Και έτσι έλκουμε από διαφορετική συχνότητα. Θα το νιώσεις πότε πρόκειται για νέο μοντέλο, νέο μοτίβο.

Πώς θα το νιώσεις; Δεν έχει σχέση με κάτι που γνώριζες! Κάτι νέο, σημαίνει κάτι άγνωστο! Αυτό που την ίδια στιγμή σε κάνει να νιώθεις άβολα αλλά και ζεστασιά. Αυτό το άγνωστο θα σε οδηγήσει σε μη πεπατημένες διαδρομές για εσένα. Δεν έχει έτοιμες απαντήσεις. Έχει σκάψιμο και πάλι, απλά αυτή φορά από διαφορετική αφετηρία και με άλλα αποτελέσματα. Τώρα η αφετηρία είναι η αγάπη. Ωστόσο, όταν βρισκεσαι στην αλλαγή, πιθανό να νιωσεις κάποια δυσάρεστα συναισθήματα. Μην απογοητευτείς. Έχουν τον λόγο τους. Βρίσκεσαι στη μετάβαση!

Ποια ειναι αυτά; Ενδέχεται να νιωθεις δυσφορία! Το να μην γνωρίζεις δημιουργεί ένα κενό. Ομως χρειάζεται το κενό για να υπάρξει ο χώρος για το καινούργιο. Ίσως νιώθεις χαμενος ότι δεν εχεις κατεύθυνση. Συμβαίνει γιατί ζεις περισσότερο τη στιγμή! Ίσως να θες να μείνεις με τον εαυτό σου. Παρατηρείς ότι τα θέματα των άλλων σε στραγγίζουν. Βλέπεις πολύ ζωντανά όνειρα. Το υποσυνείδητο προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σου. Περιορίζεις φιλικές συναναστροφές. Ελάττωνεις φιλικές συναναστροφές. Συλλαμβάνεις νέα δεδομένα! Σαν να γνωριζεις πράγματα που δεν θα ηθελες να γνωρίζεις, όμως σου εμφανίζονται. Βλέπεις πιο καθαρά! Αναδύονται συναισθήματα άγχους σαν να σου τονίζει το υποσυνείδητο να δεις πράγματα που απέφευγες. Συνειδητοποιείς ότι εσύ είσαι υπεύθυνος για τη ζωή σου! Από τη μια σε κάνει να νιωθεις υπέροχα και απελευθερωμένα και από την άλλη σε τρομάζει. Τι είναι όλα αυτά; Η αλλαγή σου που παίρνει σαρκα και οστά!

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα blogs της Σόφης Πασχάλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ