Τι είναι ο έρωτας; Ο έρωτας αν δεν έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου, είναι πολύ εύκολο να γίνει ένα παιχνίδι μανίας, αυτοκαταστροφής. Μια παρένθεση σε αυτό το σημείο, για να επεξηγήσω το Πεδίο επιβίωσης!

Πρώτο τσάκρα. Το πρώτο τσάκρα είναι υπεύθυνο για τη γείωση μας σε αυτόν τον κόσμο, για την αίσθηση ασφάλειας αλλά κ σιγουριάς! Για το πώς αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο! Επομένως αν το πρώτο τσάκρα δεν έχει ισορροπία υπάρχουν δυο τεινά! Αν είναι πολύ ανοιχτό, θα μας νοιάζει περισσότερο το εγώ μας, δηλ θα εμφανίζουμε σημάδια εγωισμού, χάνοντας όμορφες στιγμές από τη ζωή μας. Θα υπάρχει μια στρεβλή θεωρία που για να καλυφθούν ανάγκες θα συνδέεται το άτομο με εξαρτήσεις, πάθη. Η άλλη εκδοχή αν υπολειτουργεί παρουσιάζει το άτομο, χαμηλή αυτοεκτίμηση κ έναν φόβο αποτυχίας.

Να επιστρέψω λοιπόν στον έρωτα! Αν κάποιος δεν έχει θεραπεύσει το κομμάτι προσωπικής ασφάλειας, δεν νιώθει μόνος του ασφαλής κ χρειάζεται κάποιον άλλον για να τον σώσει, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Όχι γιατί είναι επικινδυνος ο έρωτας, αλλά επειδή το άτομο ψάχνει σωσίβιο! Έτσι λοιπόν αν θες σωσίβιο και θεωρείς ότι θα στο προσφέρει ο έρωτας τότε ναι θα υπάρξει νικητής και χαμένος. Αν αναζητάμε διαρκώς την αγάπη, αν εστιάζουμε διαρκώς στον σύντροφο μας θα παρασυρθούμε από την τάση μας να καταλάβουμε τον άλλον που διακινδυνεύουμε να υιοθετήσουμε τις προτιμήσεις του, αλλά κ τις αξιες του συντρόφου που στο τέλος πιθανό να χάσουμε εντελώς εμάς!

Στο έργο «η νύφη το σκάσε», με την Julia Roberts αν θυμάστε έτρωγε τα αυγά της στους τρεις διαφορετικούς γάμους της ανάλογα με το πώς τα έτρωγε ο σύντροφος της. Δεν ήξερε καν πώς της αρέσουν τα αυγά! Όταν συνειδητοποίησε ότι δεν έχει ταυτότητα, χώρισε, έμεινε μόνη της, γνώρισε τον Εαυτό της σε όλα τα επίπεδα κ μετά διάλεξε τον σύντροφο που της άξιζε στην καλύτερη εκδοχή της! Στην εκδοχή της αυτοπεποίθησης, αυτό αξίας! Αν δεν εχεις περάσει ένα διάστημα μονος να γνωρίσεις τον εαυτό σου, ποιος είσαι χωρίς κανέναν, τι σου αρέσει χωρίς να επηρεάζεσαι από τη κρίση άλλων, που σου αρέσει να πηγαινεις διακοπές, με ποιους ανθρώπους προτιμάς να συναναστρέφεσαι!

Αν δεν μαθεις τα βασικά για εσένα, θα είσαι ένα φτερό στον άνεμο που θα νιωθεις δυστυχία με όλους σε βαθος χρόνου. Θα φτασεις σε ένα σημείο να σε ενοχλούν οι άνθρωποι! Θα θεωρεις ότι οι άνθρωποι φταίνε για όσα εσυ δεν μπορείς να κατακτήσεις. Κι ομως υπάρχει μια καταπληκτική πλευρά του ανθρώπινου εγκεφάλου που λέγεται: νευροπλαστικότητα. Μπορείς να αλλάξεις συνάψεις στον εγκέφαλο, ανα πάσα στιγμή στη ζωή σου, δεν χρειάζεται να ζεις επαναλαμβανόμενα ένα ίδιο μοτίβο και απλά να αλλάζουν οι συντελεστές. Μπορείς να δημιουργήσεις νέα δεδομένα! Μπορείς να σε μάθεις και μέσα από την αυτοπεποίθηση και αυτονομία να συνεισφέρεις στις σχέσεις σου.

Να θυμάσαι ότι όταν σε γνωρίσεις δεν θα έχεις ανάγκη να συνοδεύεσαι από κάποιον απλά για να μην πας κάπου ασυνόδευτος. Θα νιώθεις υπέροχα να περπατάς μονος. Όταν όμως κάνουμε κινήσεις απελπισίας, εκπέμπεται κ οι άλλοι μας ρωτάνε, δημιουργούμε ερωτήσεις που δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις. Εμείς δημιουργούμε πολυπλοκότητα στη ζωή μας! Εμείς επειδή φοβόμαστε. Οι άλλοι έρχονται απλά κ σε ρωτάνε. Α, θα μας γνωρίσεις τον-την σύντροφο. Εσύ φανερά εκνευρισμένος απαντάς είναι φίλος-η. Νιώθουμε θυμό εκείνη την ώρα! Λέμε γιατί ρωτάει; Γιατί γίνεται αδιάκριτος. Δεν είναι ο άλλος ομως το πρόβλημα, εμείς είμαστε που δεν νιώθουμε ξεκάθαρα!

Ένας πλήρης εαυτός δεν αναζητά κάποιον απλά για να μην είναι μόνος. Δεν νιώθει ημιτελείς. Αν δεν βρεις τον άνθρωπο που οι αναπνοές δεν συγχρονίζονται όπως κ οι χτύποι της καρδιας τότε εξέτασε πάλι γιατί θες να είσαι με αυτόν τον ανθρωπο. Ένας σύντροφος δεν έχει έρθει για να μας λύνει τα προβλήματα. Χρειάζεται εμείς να μελετήσουμε το κεφάλαιο άνθρωπος. Όταν το κανεις αυτό ο ερωτας είναι το πιο όμορφο, ζεστό κ απολαυστικό κομμάτι της ζωης μας!

Αν το καλοσκεφτείς τα τραγούδια που γράφονται γράφονται για έρωτες που δεν συναντιώνται. Άκουσα της προάλλες έναν στίχο κάνε με να σε ερωτευτώ να με στείλεις σε τρελάδικο καπως έτσι, δεν το συγκράτησε ο εγκέφαλος μου απόλυτα. Έργα ταινίες για πονεμένους έρωτες. Είναι σαν να έχει δημιουργηθεί μια βιομηχανία που λέει έρωτας ίσον απελπισία! Το ανεκπλήρωτο είναι έρωτας. Πάθος ισοδυναμεί με τρέλα. Το μόνο σίγουρο ότι όλο αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια! Ωστόσο, Θέλει μια προϋπόθεση, για να μην γίνει η δική σου αλήθεια. Να δουλέψεις με τον Εαυτό. Να τον μέθεις, να τον εξελίξεις! Να τον κένεις να νιώθει και να φέρεται ως ένα ξεχωριστό άτομο! Τότε θα συναντήσεις ότι εσυ θες!

Διάλεξε την ανάπτυξη και όχι την προβλεψιμότητα. Ποιος είναι ο εύκολος δρόμος; Κατηγορώ τους γονείς μου, του κοντινούς άλλους και την κοινωνία. Δεν φταίω εγώ, εκείνοι φταίνε. Σε αυτή την εκδοχή ζωής τα πάντα γίνονται δύσκολα. Η λεωφόρος της εκδίκησης εαυτού έχει την τιμητική της σε αυτή την επιλογή. Πρώτη και κυριότερη δέσμευση αν θέλω τη ζωή μου όμορφη αναλαμβάνω την ευθύνη της. Έρωτας λοιπόν είναι να καταφέρεις να ερωτευτείς εσένα! Και φυσικά δεν αναφέρομαι ναρκισσιστικά. Όταν νιώσεις αυτόν τον έρωτα που σου περιγράφω θα νιώθεις ευγνωμοσύνη κάθε μέρα που ξυπνάς, δημιουργικός-ή, με όρεξη για ζωή κ επακόλουθο να μαγνητίσεις έναν αντίστοιχο ενεργειακά άνθρωπο! Στον βαθμό που εσύ νιώθεις τον έρωτα μέσα σου, σου αποκαλύπτεται στη πραγματικότητα σου!

Διαβάστε επίσης: Σόφη Πασχάλη: Όλα μοιάζουν αδύνατα μέχρι να τα δεις απλά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ