Πόσες φορές ζήτησες μια αλλαγή και στο τέλος έκανες ακριβώς τα ίδια πράγματα; Το πρώτο πράγμα για να συμβεί μια αλλαγή είναι να ανοίγουμε πόρτες εκεί που έχουμε χτίσει «τοίχους». Γλυκαίνουμε τις γωνιές, άρα και τις απόψεις μας! Οδηγούμαστε προς την αντίληψη!

Πρώτη ερώτηση: Τι θελουμε και δεν έχουμε;

Για να λάβουμε ό,τι είναι αυτό που θελουμε χρειάζεται εμείς πρώτα να έχουμε κατακτήσει τον εαυτό μας. Να τον έχουμε συνδέσει. Να τον έχουμε γνωρίσει. Ό,τι είναι αυτό που θελουμε, χρειάζεται και να το αξίζουμε.

Τι χρειάζεται να κάνουμε;

Να γίνουμε ξεχωριστοί, αναντικατάστατοι! Πώς και γιατί απαιτούμε, όταν εμείς δεν έχουμε φτάσει τον εαυτό μας στην καταλληλότητα; Γιατί είναι πιο εύκολο να ζητάμε από το να γινόμαστε. Για να έχουμε να δώσουμε σε οποιονδήποτε τομέα, χρειάζεται να έχουμε κατανοήσει. Είμαι, έχω γίνει, και μπορώ και δίνω. Ένα αδειο δοχείο όσο και αν θέλει, πώς να δώσει; Πρώτα σπουδάζω, πρώτα κοπιάζω, μετά αποκτώ. Πρώτα αγαπώ, μετά αγαπιέμαι. Πρώτα διεκδικώ, μετά απολαμβάνω. Το εγώ όμως δεν συμφωνεί. Έχει τη τάση να μοιρολατρει. Απολαμβάνει το δράμα. Φταιει ο κόσμος. Φταιει η κοινωνία. Φταίνε οι γονείς. Φταίει ο εργοδότης. Εύκολο! Πετάω την ευθύνη από πάνω μου και δεν χρειάζεται ούτε να κινηθώ ούτε να αλλάξω κάτι, ούτε και να βελτιωθώ. Τι συμβαίνει; Αναπτύσσεται πόνος. Τι είναι ο πόνος; Ο πόνος είναι μια προειδοποίηση. Που οδηγείται; Στην ασθένεια. Το σώμα ασθενεί από την εξάντληση του πόνου.

Τι είναι η ασθένεια;

Η συνέπεια του να μην αλλάζουμε συμπεριφορά για πολύ καιρό. Η ασθένεια είναι η σωματοποίηση υπερβολικού αρνητισμού, ενός πόνου που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και να απαλλαχθούμε. Τι κάνουμε; Πάμε στο γιατρό! Τι μας δίνει. Φάρμακα. Τι γιατρεύουμε; Επιφανειακή στρώση. Τα φάρμακα βοηθούν να ξεπεραστεί κάτι εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν θεραπεύουν ουσιαστικά. Αρρωσταίνουμε όταν επιζητούμε προσοχή. Είτε γιατί αρνούμαστε τον εαυτό μας, είτε τον κατηγορούμε, είτε δεν τον συγχωρούμε.

Τι χρειάζεται να κάνουμε για να μην μένουμε πολύ στη θλίψη και γίνει συνήθεια;

Τα βήματα είναι: συλλογίζομαι (συνειδητό), ενεργοποιώ (υποσυνείδητο), αναθεωρώ (παρελθόν), ενισχύω (παρόν), δημιουργω (μέλλον), εμφυτεύω θετική ενέργεια, χτίζω νέες γέφυρες. Αν δεν απαλλαγούμε από τον αγχώδη τρόπο σκέψης που μας εξαντλεί σκεπτόμενοι τι θα συμβεί στο αύριο, θα σκοτώσουμε τα ωφέλιμα βακτήρια που μας βοηθούν στην ισορροπία της υγείας. Θα δημιουργηθεί ανισορροπία ανοσοποιητικού και θα μας οδηγήσει στην πτώση. Όσα προβιοτικά ή όση θεραπεία και αν κάνουμε, αν δεν αντιμετωπιστεί στη βάση κάτι, δεν υποχωρεί, δεν φεύγει! Θα βρει τον τρόπο να επανέλθει. Ο υποσυνείδητος εγκέφαλος με τον οποιο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή μας. Αν δεν θυμηθούμε ποιοι είμαστε θα έλκουμε σαν μαγνήτης τα ίδια γεγονότα από άλλους ανθρώπους. Άλλαξε εσύ για να διαλέξεις αλλιώς.

Πρώτο και πιο σημαντικό στοιχείο της καθημερινότητας να ακολουθήσω αν θέλω: Μαθαίνω ξανά! Ακούω τις λέξεις που χρησιμοποιώ. Αποφεύγω λεξεις που δεν ακούγονται ωφέλιμες. Υπάρχουν λέξεις «βόμβες», που καταστρέφουν, πληγώνουν, απομακρύνουν, όπως και ανυψώνουν. Διάλεξε το ανυψώνουν! Εμείς έχουμε τη δύναμη αυτής της πορείας όταν αποκτάμε επίγνωση του λόγου. Θελουμε την καταστροφική πορεία όσον αφορά την επικοινωνία ή την ανοδική; Αν δεν αποφασίσουμε την ανοδική απορρίπτουμε τον εαυτό μας.

Απέφευγε τις φωνές. Ο εκνευρισμός σε απομακρύνει από τη σταθερότητα, τη συνέπεια την εξέλιξη, και την καθαροτητα. Τι αναπτύσσει ο εκνευρισμός; Προβλήματα. Τι είναι το πρόβλημα; Είναι αυτό που εμφανίζεται στη ζωή μας όταν τρέφουμε διαρκώς την αρνητικη πλευρά των σκέψεων. Το πρόβλημα είναι ο καρπός, η σκέψη είναι ο σπόρος. Χάρη λοιπόν σε αυτό που βλέπουμε έξω, οφείλουμε να ψάξουμε τη σκέψη που το προκαλεί για να το αλλάξουμε.

Το μυαλό κρύβει πληροφορίες. Φοβάται τις αλλαγές. Βασικό να αναγνωρίσουμε τι δεν θελουμε στη ζωή μας. Αν δεν διώξουμε αυτό που δεν θελουμε δεν μπορεί να έρθει αυτό που θελουμε.

Πώς αλλάζει ένα μοτίβο; Κάνε ό,τι δεν έχεις κάνει ποτέ. Ζούμε περισσότερο με αυτοματισμούς παρά με αυθεντικοτητα. Για να αλλάξουμε τοξικές συμπεριφορές χρειάζεται να επικεντρωθούμε στις περιοριστικές σκέψεις που μας μπλοκάρουν. Φαντάσου το μυαλό σαν ένα ψυγείο που φυλάσσονται τρόφιμα. Κάποια ενδέχεται να είναι χαλασμένα. Αν φας το χαλασμένο νιώθεις άσχημα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τρέφεσαι με βλαβερές σκέψεις. Τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα. Η επιτυχία είναι όταν θα συμβαίνει ένα καινούργιο συμβάν εσύ να λειτουργείς με καινούργια αντιμετώπιση. Τι να το κανεις να αλλάζεις ανθρώπους ή επαγγέλματα αν εσύ φέρεσαι με τον ίδιο τρόπο; Πώς το ακούς; Θα αλλάξει κάτι μακροπρόθεσμα; Αν χρησιμοποιείς τη μνήμη ως βλάβη, δηλαδή, εχεις πονέσει και προστατεύεσαι από τον πόνο, θα αναπαράγεις πόνο. Να θυμάσαι: «Ο πονος σου μιλάει!» Θέλει να μας κρατήσει ζωντανούς. Αν πας να αγγίξεις τη φωτιά, γνωρίζει ότι θα καείς και σε προφυλάσσει. Άκου τον πόνο για καλό! Γίνε φίλος μαζί του. Σιγά σιγά θα καταλαβεις τι εννοεί.

Θα κλείσω με έναν διαλογισμό. Οραματίσου το σώμα να αιωρείται. Η συνείδηση ταξιδεύει προς τα πάνω. Το σώμα γίνεται πιο ελαφρύ. Η συνείδηση πηγαίνει όλο και ψηλότερα. Το σώμα δεν έχει πλέον καθόλου βάρος. Η συνείδηση είναι ανυψωμένη. Έχεις φτάσει στα βάθη της ύπαρξης. Τώρα μίλησε με τον εαυτό σου και άκουσε τι θα σου πει! Αν βρισκεσαι στο πεδίο της αγαπης θα το νιώσεις και οι καταλληλες λεξεις έχουν φτάσει σε σένα! Ο ανώτερος εαυτός μας ένα πράγμα θέλει από εμάς, την ευτυχία μας! Την αφθονία μας. Πώς θα έρθει; Όταν αγαπήσουμε τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση δεν φταίνε οι άλλοι, αλλά ούτε και εμείς! Όταν η αγάπη του εαυτού είναι τόσο αληθινή! Όταν υπάρχει μόνο αυτή.

Εύχομαι καλές γιορτές! Ευτυχισμένα Χριστούγεννα με αγάπη! Μέσα από τη καρδιά μου εύχομαι να βρεθεί ο ιερός σκοπός του καθένα που κάνει τη ζωή υπέροχη, μοναδική καθώς και τη διαδρομή ξεκούραστη και διαφωτιστική!

Διαβάστε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ