Ενοχή! Πώς να την ξεπεράσουμε. Τι θα συμβεί αν κάνουμε κίνητρο την έλλειψη και τι την ωρίμανση.

Η ενοχή είναι επιζήμια! Αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Γιατί όμως είναι και πώς γεννάται; Είναι, γιατί έχει δημιουργηθεί σε παρελθοντικό χρόνο και γεννάται από αγάπη.

Από αγάπη; Ναι! Από αγάπη, χειριστική.

Είναι η αγάπη χειριστική; Φυσικά και όχι! Γιατί όμως την ονόμασα χειριστική αγάπη; Για να δεις αν ταυτίζεσαι από τα παραδείγματα που ακολουθούν και να αλλάξεις εσύ το σύστημα πεποιθήσεων σου για να μην συνεχίσεις αυτή τη χειριστική εγωική τακτική που βλάπτει. Να το αναλύσω.

Πρώτο πλαίσιο, οικογενειακό περιβάλλον. Ο γονιός άθελα του, αν έχει κάνει παιδί χωρίς πριν να έχει δουλέψει με τον Εαυτό του θα τα παίρνει όλα προσωπικά. Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι παιδί δεν κάνεις για να αγαπηθείς, το κάνεις για να αγαπήσεις. Το παιδί θα σε αγαπήσει σε δεύτερο χρόνο. Απο την αξία σου. Από τη προσφορά σου. Από όλα όσα του δίδαξες όσον αφορά το αξιακό σύστημα. Αν κάνεις παιδί με την προϋπόθεση να αγαπηθείς, επειδή δεν έχεις εσύ νιώσει αγάπη, το πιο πιθανό είναι να καταλήξεις να πονάς.

Ας πάμε ωστόσο στα παραδείγματα: Μια μητέρα λέει στο παιδί· «Σου έχω ετοιμάσει το φαγητό σου, έλα να το πάρεις». Απαντά το παιδί: «Είμαι στο κομπιούτερ και τελειώνω κάτι, έρχομαι σε λίγο». Θα ήταν μια ωραία ιδέα να τελείωνε εκεί η συζήτηση. Έλα όμως που αρκετές φορές δεν τελειώνει εκεί και ακούς τη μητέρα να συνεχίζει: «Δεν πειράζει στο φέρνω εγώ, και ας πονάει η μέση μου, θα έρθω να σου το φέρω εγώ, τι να σε κάνω;» Εδώ νιώθουμε ότι υπάρχει μια ανάγκη της μητέρας να δράσει μεν προς όφελος του παιδιού, αλλά με χειριστικό τρόπο. Να του γεννήσει ενοχές. Η ενοχή είναι μια μέθοδος για να κάνεις κάποιον άλλον να σου φερθεί όπως εσύ θες. Για παράδειγμα, ακούς από τον γονιό να λέει: «Δεν μας παίρνεις συχνά τηλέφωνο. Δεν νοιάζεσαι για εμάς, ενώ εμείς σε σκεφτόμαστε συνέχεια». Ενοχή.

Άλλο παράδειγμα… Αν κάνεις κάτι που δεν εγκρίνουν, σου λένε: «Θα μας ντροπιάσεις! Τι θα πει ο κόσμος; Πάλι ενοχή! Αν έχουν μείνει μαζί οι γονείς «θεωρητικά» για το παιδί, ακούς να λένε: «Εγώ που θυσίασα τη ζωή μου για εσένα! Δεν χώρισα τη μητέρα / πατέρα σου για εσένα!» Άλλες ενοχές! Λες και το παιδί στο ζήτησε! Λες και δεν ήταν δική τους απόφαση! Λες και δεν ήταν βολεμένοι. Αλλά όχι. Να ενοχοποιήσουν το παιδί. (Τα παιδιά παρεπιμπόντως έχουν καθαρή διαίσθηση και νιώθουν την αλήθεια, ακόμα και όταν το ψέμα είναι υπέροχα κουκουλωμένο).

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινάει η μάθηση του παιδιού στο να χειρίζεται και αυτό για να πετύχει κάτι. Τι κάνει; Τώρα χειρίζεται εκείνο τους γονείς! Μπορεί να σου πει το παιδί: «Δεν με αγαπάς αρκετά γιατί αν με αγαπούσες θα μου έπαιρνες αυτό που θέλω. Οι γονείς της τάδε που την αγαπούν της κάνουν τα χατίρια. ΕΣΥ δεν με καταλαβαίνεις! Αν με καταλάβαινες θα έπραττες αλλιώς». Που καταλήγει όλο αυτό; Ό,τι ακούει το παιδί, κάνει! Φωνάζει, τσιρίζει, κλείνει πόρτες, φεύγει καθώς αυτός είναι ο τρόπος να κάνει τον γονιό να του δώσει σημασία. Φαύλος κύκλος!

Άλλη περίπτωση όταν ο γονιός μεταφέρει την ευθύνη στο παιδί όσον αφορά την υγεία του. «Θα αρρωστήσω και θα φταις εσύ. Μου ανεβάζεις την πίεση!» Ενοχή και πάλι!

Επόμενο πλαίσιο. Η δασκάλα στο σχολείο. «Αν δεν φέρεις καλούς βαθμούς θα ντροπιάσεις την οικογένεια σου».

Ακολουθεί η συντροφική σχέση. Τώρα δυο εγώ ενώνονται για να κυριαρχήσει το ένα από τα δυο με αποτέλεσμα να αδειάσουν και οι δυο προσωπικότητες. «Κάνε αυτό που σου λέω εγώ» λέει ο ένας. «Όχι, κάνε αυτό που σου λέω εγώ» λέει ο άλλος. Ο καθένας θέλει να τον αγαπήσουν όπως εκείνος θέλει καθώς κανένας δεν φρόντισε να γεμίσει το δικό του δοχείο αγάπης. Εισβάλλει στη ζωή του συντρόφου και επιβάλλει.

Γιατί αξίζει να ξεφορτωθούμε αυτά τα παλιακά μοντέλα; Απλή απάντηση. Γιατί είναι παλιακά. Σήμερα η κατεύθυνση είναι η αγάπη! Και η αγάπη έχει ευκολία. Αν αναζητάς την αγάπη βρες την. Μέσα σου! Ό,τι αναζητας εμφανίζεται! Θυμάμαι όταν αποφάσισα να πάω στο Survivor με ρώτησε ένας φίλος «Γιατί πας;» Απάντησα τότε: «Θα βρω τη δύναμη εκεί. Έτσι και έγινε. Τη βρήκα! Μέσα μου. Η δύναμη από μόνη της, σήμερα σου λέω, έχει εγωισμό και σου φανερώνεται μέσα από σκληρές δοκιμασίες. Τότε δεν το ήξερα. Το επόμενο που αναζήτησα λοιπόν όταν το συνειδητοποίησα ήταν αγάπης δύναμη. Εκεί άλλαξε όλο το πλάνο. Όλο το πλαίσιο. Άλλη ζωή. Άλλη συχνότητα. Ζωντανεύεις! Να θυμάσαι έλκεις ότι είσαι μέσα σου για να το θεραπεύσεις. Για να μπορέσεις να δεις, τι χρειάζεται να θεραπεύσεις. Αγάπησε και θεράπευσε όλα όσα σου φανερώνονται. Μην σταματήσεις. Μέχρι να βρεις τον άνθρωπο που θα σου καθρεφτίσει καθαρό καλό. Τότε εμπιστεύτηκες. Όταν έχεις αφαιρέσει δίπλα στο άκουσμα, όνομα της αγάπης τη ζήλια, την κτητικότητα, τον φθόνο, την εκδίκηση, τους περιορισμούς, τα όρια, τα πιστεύω των άλλων, και έχει μείνει μόνο η αγάπη τότε η αγάπη ζει και θριαμβεύει! Χρειάζεται να φύγουν τα εμπόδια για να απολαύσεις τη νίκη. Για να απολαύσεις άλλον, χρειάζεται να έχεις αγαπήσει, (ενώσει) εσένα!

Ο εγκέφαλος είναι ένα ισχυρό όργανο που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τρόπους που ούτε που είχαμε φανταστεί. Για να κλείσω η ενοχή καταστρέφει την τωρινή στιγμή, καθώς όταν νιώθουμε ενοχή για κάτι που έχει ήδη συμβεί δεν μπορούμε να σκεφτούμε και να πράξουμε αποτελεσματικά στο σήμερα, άρα μεταθέτοντας την ευθύνη στο παρελθόν δεν μπορούμε να αλλάξουμε στο τώρα. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να κερδίσουμε τον οίκτο τον άλλων, αλλά όχι τον σεβασμό. Και επειδή όπως όλα τα συναισθήματα, η ενοχή είναι επιλογή, αλλά από τα χειρότερα αυτοακυρωτικά συναισθήματα, προτείνω την επούλωση από αυτή. Δήλωσε στον Εαυτό: «Τα συναισθήματα ενοχής δεν θα αλλάξουν το παρελθόν, ούτε και θα με κάνουν καλύτερο» και οδήγησε τον Εαυτό σου στην απελευθέρωση! Ρώτησε τον Εαυτό σου: «Τι αποφεύγω στο παρόν, νιώθοντας ενοχή για το παρελθόν;» Στη συνέχεια δείξε στους ανθρώπους που προσπαθούν να σε χειραγωγήσουν με την ενοχή, ότι αλλάζεις συμπεριφορά. Αν ακολουθήσεις εσύ άλλη συμπεριφορά, θα αλλάξει και ο τρόπος που σε αντιμετωπίζουν. Αυτό που χρειάζεται από εσένα είναι να διαλέξεις τη συμπεριφορά σου και τη διάθεση σου.

Για το τέλος αφήνω μια σκέψη ανοιχτή: κίνητρο η έλλειψη ή κίνητρο η ωρίμανση; Οραματίσου την κινητήρια δύναμη ωρίμανσης που ενεργοποιείται από την ενέργεια της ζωής για όλο και μεγαλύτερη ευτυχία μέσα από όλα όσα συμβαίνουν και μετά οραματίσου την προσπάθεια βελτίωσης ελλείψεων και απογοητεύσεων! Τι σου φανερώθηκε;

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα blogs της Σόφης Πασχάλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ