Τα πράγματα είναι όπως είναι. Σήμερα δεν θα αναλύσω το γιατί είναι όπως είναι, θα το πάρω ως δεδομένο, δηλαδή έτσι είναι και θα πάμε να δούμε επί της ουσίας τι μπορούμε να αλλάξουμε, τι περνά από το χέρι μας και τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν εξαρτάται ο εαυτός μας από τους άλλους. Εμείς εξαρτιόμαστε από το Εγώ μας. Μεγάλη διαφορά και χρειάζεται να το κατανοήσουμε.

Πώς μπορούμε να καταλαβαίνουμε συμπεριφορές; Παρατηρώντας. Θα σου πω κάποια χαρακτηριστικά κι εσύ επεξεργάσου τα. Αυτός που προσπαθεί να σε ελέγχει. Παρατήρησε ότι αυτός που θέλει τον έλεγχο πάνω σου, είναι αυτός που δεν ελέγχει τον εαυτό του. Ενδέχεται να τον κερδίζουν τα πάθη του, ενδέχεται κι εκείνον να τον ελέγχει κάποιος άλλος! Πολλά ενδέχονται. Τι κάνει ωστόσο μέσω εσού; Αισθάνεται ότι έχει αξία. Κάτι ελέγχει. Όταν ο άνθρωπος έχει τον έλεγχο του εαυτού του, ξέρει ποιος είναι, δεν χρειάζεται να ελέγχει κανέναν. Δίνει στον άλλον το όλο δικαίωμα να υπάρχει.

Τις ελλείψεις μας αντί να τις θεραπεύσουμε, τις πράττουμε πάνω στους άλλους. Νιώθουμε π.χ. ανασφάλεια για κάτι; Αυτό το κάτι το βγάζουμε στον άλλον. Άλλο χαρακτηριστικό, οι προβολές. Έτοιμος για καυγά συνήθως είναι ο άνθρωπος που προδίδει. Γιατί; Γιατί, για να μην επιτεθείς εσύ, ξεκινά αυτός μια επίθεση να’ χαμε να λέγαμε. Πάμε λοιπόν στην ουσία. Ο ξεκάθαρος άνθρωπος θα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια, θα νιώθεις την ειλικρίνεια, το νοιάξιμο, όλα θα είναι καθαρά. Δεν σου δίνει το περιθώριο αμφιβολίας! Μην προσπαθείς να λύσεις γρίφους. Πίσω από το μυστήριο κρύβεται ανεπάρκεια. Το αληθινό; Φανερώνεται! Δεν κρύβεται! Έχει σάρκα και οστά. Υπάρχει. Το βλέπεις, το νιώθεις.

Πόσο σημαντικό άρα είναι το περιβάλλον μας, για να ωφελούμαστε ψυχικά σωματικά, προσωπικά, επαγγελματικά; Άπειρα σημαντικό

Μια ερώτηση αξίζει να κάνεις στον εαυτό σου. Θα στο ξεκινήσω με ποσοστό ευκολίας! Η ερώτηση αφορά έναν φίλο. Αφού απαντήσεις ανέβασε το ποσοστό ευκολίας σε δυσκολίας και απάντησε την παρακάτω ερώτηση όσον αφορά τον σύντροφό σου. Πάμε λοιπόν. Έχεις έναν φίλο. Την φιλία που έχεις μαζί του θα τη συνιστούσες στον αδελφό σου, στο παιδί σου, στον πατέρα σου ή στη μητέρα σου; Αν ναι, μπράβο! Αν όχι, μήπως αναρωτιέσαι κι εσύ γιατί την έχεις; Μήπως απαντάς π.χ. από αφοσίωση, είναι πολλά τα χρόνια; Αν ναι, η απάντηση όχι μόνο δεν σε ωφελεί, σου αφαιρεί. Η φιλία είναι αμοιβαία συμφωνία. (Πόσο μάλλον η σχέση). Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να έχουμε στη ζωή μας ανθρώπους που δεν επιθυμούν να βελτιώνουν τον κόσμο μας. Είναι σημαντικό κι αξιέπαινο να σχετιζόμαστε με ανθρώπους που θέλουν το καλό μας, όπως φυσικά κι εμείς θέλουμε αντιστοίχως το καλό για εκείνους.

Αν διαλέγουμε σωστά το οικείο περιβάλλον μας θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι σωστοί άνθρωποι, υποστηρίζουν τον σκοπό μας, μας βοηθούν, μας ενθαρρύνουν κι όποτε μας βλέπουν να ξεφεύγουμε, μας αφυπνίζουν. Από την άλλη, αν διαλέγουμε περιβάλλον που δεν στοχεύει ψηλά, για τον εαυτό τους πρωτίστως, θα μας τραβάει κι εμάς προς τα κάτω κι αυτό γιατί οι δικές μας βελτιώσεις θα κάνουν την άλλη πλευρά να νιώθει μειονεκτικά. Αν ο ένας αρέσκεται στη συνεχή πρόοδο κι ο άλλος είναι απλά βολεμένος σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα, δεν θα μπορούν αυτοί οι δυο άνθρωποι να συμπορευτούν ευτυχισμένα καθώς δεν αναπτύσσονται παράλληλα. Έτσι λοιπόν η πλευρά που δεν θέλει το ξεβόλεμα θα προσπαθεί  να ακυρώνει το επίτευγμα σου, να σε μειώνει, θα προσπαθεί να σε αποδυναμώσει. Ο λόγος; Δεν μπορεί να αντέξει τον εαυτό του δίπλα σου! Του υπενθυμίζεις όσα δεν μπορεί. Χρειάζεται αυτό να συμβαίνει; Όχι. Αλλά για να μην συμβαίνει διαλέγουμε σωστά! Όπως το βλέπω εγώ, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι άνθρωποι να μπορούν τα ίδια. Ίσα ίσα το να έχουν διαφορετικά στοιχεία είναι ιδανικό. Να τραβάει ο ένας τον άλλον σε κάτι άλλο από το δικό του συνηθισμένο. Να μπορούν να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον. Για μένα αυτό είναι ένωση. Έχεις άλλα καλά εσύ, αλλά εγώ, τα ενώνουμε και προχωράμε. ΜΑΖΙ. Δεν είναι ανταγωνισμός μια σχέση. Είναι ικανότητα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Ένας καλός και υγιής άνθρωπος αποτελεί άνοδο στη ΔΙΚΗ σου ζωή. Είναι όφελος ΣΟΥ. Λέμε ότι η ζωή έχει προβλήματα. Το πρόβλημα να θυμάσαι δεν το έχει η ζωή. Το πρόβλημα το έχουμε εμείς. Εμείς το δημιουργούμε από τις επιλογές μας. Το να είμαστε μέσα στη μνησικακία και να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους είναι εύκολο. Το να επιθυμούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, αναλαμβάνοντας ευθύνες,  θέλει θάρρος. Χρειάζεται να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι. Αν εστιάζουμε στο δικό μας καλύτερο δεν έχουμε τον χρόνο να ασχολούμαστε με περιττά πράγματα. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη σπαταλάμε άσκοπα. Αυτόν τον λίγο χρόνο που έχουμε ας τον αξιοποιήσουμε σωστά! Έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας να συμφιλιωθούμε με το μέσα μας και να αποκτήσουμε συνείδηση των επιθυμιών μας και να τις εκφράζουμε.

Ωστόσο, είναι δύσκολο για μεγάλη μερίδα κόσμου να εκφράζεται. Γιατί; Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον που δεν εκφραζόντουσαν, ή που δεν τους άφηναν να εκφραστούν ή να κάνουν αυτά που ήθελαν. Τους μείωναν, δεν τους έδιναν την πρέπουσα σημασία. Παλεύουν με τους δαίμονες τους. Ως ενήλικες δεν έχουν δημιουργήσει τη δεξιότητα να εκφράζονται, δεν τους είναι γνώριμη. Έχουν οχυρωθεί, με αποτέλεσμα να γεννάτε μέσα τους ο ψυχρός θυμός. Ο ψυχρός θυμός βλάπτει το άτομο ανεπανόρθωτα. Τον κάνει αμετακίνητο. Κάτι σαν βράχο. Πρόκειται για μια πανοπλία που φοράει το άτομο αυτό και ζει σαν ζωντανός νεκρός.

Να θυμάσαι την πανοπλία την φοράς, δεν σε φοράει, μπορείς να την πετάξεις όποια στιγμή το αποφασίσεις. Πώς;

Βήματα!

Άρχιζε να εκφράζεσαι από τα πιο κουτά πράγματα μέχρι τα πιο σοβαρά. Άρχισε να επικοινωνείς. Να λειτουργείς με το συναίσθημα και να μιλάς μέσω έκφρασης κι ας νιώθεις περίεργα (δεν πειράζει), που σημαίνει όταν μιλάς να νιώθεις ότι αγγίζεις τον συνομιλητή σου. Στην αρχή δεν θα είναι εύκολο. Ίσως το κάνεις μια δυο φορές και αποτύχεις, δηλαδή να μην δεις το αποτέλεσμα που επιθυμούσες από την άλλη πλευρά. Μην το βάλεις κάτω. Μην κλειδώσεις στην πρώτη αποτυχία. Συνέχισε. Θυμήσου όταν ήσουν μικρός μια νίκη σου. Για να νικήσεις έκανες πολύ προπόνηση. Και τώρα προπόνηση θες. Αν θες να δει κάποιος την αλλαγή σου, επέμεινε. ΕΠΕΜΕΙΝΕ,  μην φοβηθείς. Πες στο ΕΓΩ σου αντίο και συνέχισε. Θα κερδίσεις και πάλι! Τώρα είσαι διπλά καλύτερος. Έχεις και τη γνώση και την εμπειρία. ΤΩΡΑ κερδίζεις σε διάρκεια! Θυμήσου ποιος είσαι! Μπες ξανά στο ρινγκ της ζωής και παίξε! 

Κι έχω να σου πω ότι τα όνειρα πραγματοποιούνται. Το μόνο που χρειάζεται είναι να «ξυπνήσεις» για να τα υλοποιήσεις! 

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα blog της Σόφης Πασχάλη στο okmag.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ