Υπάρχει μια τάση να κρίνουμε εύκολα τους άλλους από την εξωτερική τους εμφάνιση. Είναι ζήτημα παιδείας, δεν χωρά αμφιβολία σε αυτό. Το γιατί δεν εκπαιδευόμαστε αλλιώς, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Είναι πιο εύκολο να κοροϊδέψουμε κάποιον για τη μεγάλη μύτη του, τα πεταχτά αυτιά του ή οποιοδήποτε άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό έχει. Τι κι αν έχουμε κι εμείς ένα αντίστοιχο χαρακτηριστικό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε χωρίς να το έχουμε επιλέξει. Υπογραμμίζοντας αυτό του άλλου μας κάνει να νιώθουμε ανώτεροι απέναντί του. Είμαστε; Όχι. Θα ξαναπώ το αυτονόητο που μάλλον δεν είναι και τόσο αυτονόητο τελικά: Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και όμορφος μέσα σε αυτή τη μοναδικότητά του.

Μια καμπάνια γνωστού brand μας το θύμισε πρόσφατα χρησιμοποιώντας ως μοντέλα ανθρώπους που μπήκαν στo βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες γιατί ακριβώς είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η απόδειξη ότι το διαφορετικό πρέπει να το γιορτάζουμε και όχι να το απομονώνουμε και φυσικά σε καμία περίπτωση να το κοροϊδεύουμε. 

Όταν το θύμα γίνεται θύτης

Η απαξιωτική αντιμετώπιση σε ένα κορίτσι για την στυλιστική της επιλογή και για το βάρος της και μάλιστα σε δημόσια πλατφόρμα είναι κάτι που πρέπει να απομονώσουμε. Ειδικά όταν προκύπτει από ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο που έχει επιρροή στα social media και μάλιστα πριν από λίγους μήνες εξομολογήθηκε στο ΟΚ! πόσο δύσκολα είχε περάσει εκείνος όταν δέχτηκε ρατσιστικές συμπεριφορές. Τόσο γρήγορα ξέχασε; Τόση ανάγκη είχε να το παίξει cool κοροϊδεύοντας μια εντελώς άγνωστη σε εκείνον κοπέλα; Το κορίτσι αυτό, ευτυχώς, είχε την διαύγεια να αναγνωρίσει απέναντί της έναν bully και δεν επηρεάστηκε. Του απάντησε όπως έπρεπε λέγοντάς του το αυτονόητο: θα φοράμε τη ρίγα όπως ακριβώς θέλουμε χωρίς να φοβόμαστε ότι θα μας κοροϊδέψουν.

Η Μαίρη του απάντησε στέλνοντάς του προσωπικό μήνυμα, υπερασπιζόμενη τη θέση της και όχι διαπομπεύοντάς τον. Γιατί κι εδώ υπάρχει μια λεπτή γραμμή. Είναι εύκολο από θύμα να γίνεις θύτης. Αυτό που συνέβη δηλαδή και στον Τάσο Ξιαρχό. Κάτι στο οποίο θα μπορούσαμε να υποπέσουμε κι εμείς -ίσως και να το κάναμε- αντιδρώντας με έναν πιο έντονο τρόπο στο περιστατικό. Τα υβριστικά μηνύματα που δέχτηκε ο χορογράφος στον λογαριασμό του στο Instagram και τον ανάγκασαν να απενεργοποιήσει τελικά τα σχόλιά του στο προφίλ του, δεν απέχουν πολύ από τη δική του άξεστη συμπεριφορά. Γενικότερα έχουμε την τάση να κρίνουμε, δίκαια ή άδικα, έναν άνθρωπο που δεν ξέρουμε και αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα το γεγονός ότι πρέπει απλά να στηρίξουμε αυτόν που δέχτηκε το μπούλινγκ. Αυτό δεν θα γίνει στήνοντας στον τοίχο έναν άλλο άνθρωπο που μπορεί να έκανε ένα μεμονωμένο λάθος ή να συντρέχουν άλλοι λόγοι για τη συμπεριφορά του.

Δράση και αντίδραση

Μα πώς τότε θα «απομονώσουμε» τον bully; Κάνοντας unfollow -κυριολεκτικά και μεταφορικά- όταν ενοχλούμαστε από συμπεριφορές που είναι ρατσιστικές. Όχι μόνο όταν συμβαίνει κάτι που στρέφει την προσοχή όλων στο πρόβλημα. Όταν μπορεί κι εμείς να είμαστε μέρος του προβλήματος. Όχι κουνώντας του το δάχτυλο ενώ κάνουμε τα ίδια σχόλια στο περιβάλλον μας. Κάνοντας και τη δική μας αυτοκριτική έτσι ώστε να σταματήσουμε να περιγράφουμε στους φίλους μας έναν άνθρωπο λέγοντας τον χοντρό, γκέι ή ό,τι άλλο. Θυμάστε τον τίτλο της εκπομπής του Ανδρέα Μικρούτσικου, πίσω στο μακρινό 1993, «χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό»; Κάπως έτσι λειτουργεί και με την ευγένεια.

Η εμφάνισή μας, το στυλ μας, οι επιλογές της ζωής μας δεν είναι αντικείμενο μελέτης και εργαλείο χλευασμού για όποιον δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει. Σαφώς στα social media συχνά υπάρχουν χοντράδες που πολλές φορές τις βλέπουμε και απλά τις προσπερνάμε. Αυτή τη φορά δεν το κάναμε. Φαίνεται την κοινωνική μας ευαισθησία έχουν ακονίσει πολλά περιστατικά που προηγήθηκαν. Μας έγιναν μάθημα.

Ένα κύμα συμπαράστασης ξεκίνησε από τις κυρίες της τηλεόρασης και όχι μόνο. Καταδίκασαν την συμπεριφορά του χορογράφου. Όχι εκείνον, την συμπεριφορά του. Γιατί αυτή ήταν το πρόβλημα. Πολλές ρίγες συμπαράστασης στα ρούχα που φορέσαμε και στα λόγια που γράψαμε στα social media δημιούργησαν σήμερα το «κίνημα της ρίγας». Μπορεί να φορέσατε κι εσείς σήμερα ρίγες, μπορεί να βάλετε αύριο ή σε έναν μήνα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να σας κοροϊδέψει για το πώς δείχνετε αν είστε πιο ψηλή, πιο παχιά, πιο μελαχρινή, πιο σταρένια από αυτό που στερεοτυπικά έχει στο κεφάλι του. Μην ξεχνάτε όμως ότι ούτε κι εσείς έχετε το δικαίωμα να το κάνετε. Αν δείτε κάποιον να φοράει ρίγα, απλά χαμογελάστε του. Είναι μεταδοτικό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ