«Εν Αθήναις φίλες και φίλοι! Καλή σας ημέρα! Να είστε δυνατοί και σήμερα!» Κάθε πρωί 5 λεπτά μετά τις 6:00, ο Γιώργος Τράγκας μας έλεγε τη ραδιοφωνική του καλημέρα και έγραφε την δική του ιστορία στα ραδιοφωνικά χρονικά της Ελλάδας, υπό τους ήχους του αγαπημένου του  τραγουδιού του Φιλ Κόλινς, Something Happened On The Way To Heaven.

«Δυνάμωσέ μου τα ακουστικά! Θέλω να ακούω τον Φιλ δυνατά να ξυπνήσει όλη η Ελλάδα, έλεγε στον μουσικό επιμελητή του ΣΚΑΪ, Φίλιππο Ταλάντη. Αν δεν του άρεσε το τραγούδι, ο Γιώργος δεν μπορούσε να πει με πάθος αυτό που ήθελε… Και δεν σταματούσε να κουνιέται στην καρέκλα του όση ώρα έκανε εκπομπή. Έσπαγαν συχνά οι καρέκλες στο studio του ΣΚΑΪ στη Φιλελλήνων στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Από τη συνεργασία μας στο ραδιόφωνο. (από προσωπικό αρχείο)

Έτσι γνώρισα εγώ τον Γιώργο Τράγκα. Tον δάσκαλό μου. Τον κουμπάρο μου. Εγώ 19 χρονών. Εκείνος φτασμένος δημοσιογράφος. Είχε γίνει γνωστός λίγα χρόνια πριν, το 1988 όταν πήγε στο  Χέρφιλντ για να καλύψει για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» την πορεία της υγείας του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά στον ΣΚΑΪ απογειώθηκε με τις εκπομπές του «Εν Αθήναις», να κάνουν ρεκόρ ακροαματικότητας που έφτανε το 60%!

Αυτά τα ξέρεις όμως. Εγώ θα σου μιλήσω για τον «δικό» μου Γιώργο Τράγκα. Τον «λοχαγό» της δημοσιογραφίας, όπως τον έλεγαν τότε. Αυστηρός, απαιτητικός με εκρηκτικό χαρακτήρα. Η τρανταχτή χαρακτηριστική φωνή του ακουγόταν σε όλον τον πρώτο όροφο του ΣΚΑΪ. Συνάμα όμως, ήταν και η καλύτερη παρέα. Με απίστευτο χιούμορ και φοβερές ιστορίες. Για τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία, για το Μεταξουργείο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Για τη μεγάλη του αδυναμία, τη μητέρα του. Την κυρία Ευθυμία, όπως την έλεγε. Και για τον κούκλο πατέρα του, τον Γιάννη, τον γυναικολόγο, τον γοητευτικό… Για τους γιους του που τους είχε επίσης μεγάλη αδυναμία. Τον Γιάννη και τον Φρέντυ… Για τη δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη, εκδότη της «Βραδυνής» που την έζησε από «μέσα». «Τα γραφεία ήταν στην οδό Πειραιώς 9-11. Το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς. Με πήραν και μου είπαν ότι πυροβόλησαν τον Αθανασιάδη. Ρώτησα “Zει;” Και πήγαμε με τον Μάκη τον Γεωργίου να φτάσουμε γρήγορα στην εφημερίδα. Πηγαίναμε σε όλους τους δρόμους ανάποδα», έλεγε για τη δολοφονία που έμεινε ανεξίτηλη στο μυαλό του, όσα χρόνια κι αν πέρασαν.

Με τον αγαπημένο του σκύλο Αστερίξ. (Facebook)

Ο Γιώργος Τράγκας αγαπούσε τις γυναίκες. Ήταν, όπως λέγεται, λάτρης του «ωραίου φύλου». Και ήξερε να τις γοητεύει, με την έντονη προσωπικότητά του.

Ο Γιώργος Τράγκας με τη σύζυγό του, Μαρία Καρρά. (NDP)

Αν και αυστηρός, μου εμπιστεύτηκε στα 22 μόλις χρόνια μου να παίρνω συνεντεύξεις από βουλευτές και υπουργούς. Και αυτό ήταν το μεγαλείο του. Απαιτούσε πολλά, αλλά έδινε ευκαιρίες στους συνεργάτες του. Ο Γιώργος Τράγκας ήταν για μένα το μεγαλύτερο «σχολείο». Αλλά και από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που γνώρισα.

«Μάρω, ελπίζω να έχεις κάνει καμιά δεκαριά συνεντεύξεις για αύριο», μου έλεγε. «Ναι κύριε Τράγκα», απαντούσα εγώ ψαρωμένη. Και την άλλη μέρα, είχε τόσο οίστρο που δεν έπαιζε καμία. Μόνο μιλούσε. Δυο ώρες. Χωρίς ανάσα! Δούλευε ατελείωτες ώρες και έκανε πάντα ρεπορτάζ. Έπινε πολλούς καφέδες, κάπνιζε και πάντα το έκοβε για λίγο καιρό, όταν πέθαινε κάποιος φίλος του. Μετά όμως το ξανάρχιζε… Αγαπούσε τα γλυκά. Και όταν ήρθε το ζάχαρο στη ζωή του, τα μάτια του έλαμπαν, όταν του πήγαινα γλυκά για διαβητικούς… Χαιρόταν σαν μικρό παιδί. Λίγο πριν χωρίσουν οι δρόμοι μας, έγινε κουμπάρος μου. Το ζήτησε ο ίδιος. Με πάντρεψε με τον Δημήτρη, μαζί με την τότε σύζυγό του, την Ντόρα Σοϊμοίρη. Στην εκκλησία δε, ήταν ο πρωταγωνιστής… Δεν σταμάτησε να μου λέει αστεία σε όλη τη διάρκεια του μυστηρίου. Σταμάτησε μόνο όταν άλλαζε τα στέφανα.

Από την ημέρα του γάμου μου. (προσωπικό αρχείο)
(προσωπικό αρχείο)

Αυτός ήταν ο Γιώργος Τράγκας μέσα από τα δικά μου μάτια. Ο «τραγκούλης» όπως τον έλεγα. Είχα να τον δω πολλά χρόνια. Αλλά όλες αυτές τις μέρες πίστευα ότι θα τα καταφέρει. Το ευχόμουν. Γιατί ήταν μαχητής από τους λίγους. Δυστυχώς, αυτή τη μάχη δεν την κέρδισε. Τον αποχαιρετώ με το τραγούδι του. Του αγαπημένου του, Φιλ Κόλινς. Something Happened On The Way To Heaven…

Καλό ταξίδι …On The Way To Heaven, Γιώργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ