Τα κλασικά θεατρικά έργα σε κάνουν πάντα να επιστρέφεις σε αυτά αναζητώντας διαφορετικές εκδοχές τους. Ο πυρήνας του κειμένου μπορεί να είναι ίδιος αλλά η αλλαγή πλαισίου το κάνει τόσο διαφορετικό. Η διασκευή, η σκηνοθεσία αλλά και οι πρωταγωνιστές κρύβουν πάντα νέους ορίζοντες για έναν θεατή. Πολλές φορές σε οδηγούν στο να λατρέψεις ένα έργο που είχες μισήσει ή και το αντίθετο. Κερδισμένος φεύγεις από μία παράσταση, για μένα, αν έχουν γεννηθεί μέσα σου νέες ερωτήσεις και συναισθήματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το έργο του Ζαν Ζιρωντού «Η τρελή του Σαγιό» που ανεβαίνει στο θέατρο Άβατον από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα». Πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημα που θα σε κάνει να αγαπήσεις πρωτίστως τη ζωή.

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Η τρελή του Σαγιό».

Μεσούσης της κινητοποίησης των ηθοποιών, με αφορμή το νέο προεδρικό διάταγμα, μοιάζει πολύ σημαντικό όχι μόνο να συνεχίζουν να παίζονται παραστάσεις αλλά και να τις βλέπουμε. Ειδικά τέτοιες παραστάσεις που είναι εξορισμού κάτι εντελώς διαφορετικό.

Η τρελή του Σαγιό στο Άβατον

Σε αυτή την εκδοχή της «Τρελής του Σαγιό» συμμετέχουν ταυτόχρονα κωφοί και ομιλούντες ηθοποιοί, με τη χρήση του σωματικού θεάτρου, της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της φωνητικής ερμηνείας, αναδεικνύοντας την ομορφιά της γαλλικής κουλτούρας. Το ταλέντο των πρωταγωνιστών δεν είναι μόνο υποκριτικό. Έχουν την ικανότητα να σε κάνουν μέρος της παρέας τους και να σε μυούν σε μια νέα γλώσσα που ίσως δεν τη διδάχτηκες ποτέ αλλά νιώθεις ότι την μιλάς μαζί τους άπταιστα.

Η δράση του έργου μας πηγαίνει στο Παρίσι. Την ατμόσφαιρα βοηθούν και τα παλιά γαλλικά τραγούδια που ακούς μέχρι να πάρουν όλοι τις θέσεις τους.

Στη συνωμοσία τεσσάρων ατόμων για να λάβουν την άδεια να εξερευνήσουν το υπέδαφος του Παρισιού και να βρουν πετρέλαιο, «απαντούν» καλλιτέχνες του δρόμου που συσπειρώνονται ενάντια σε υψηλά πρόσωπα της κοινωνίας. Οι καλλιτέχνες αυτοί δίνουν φωνή σε όλους όσοι είναι μακριά από τα γρανάζια του συστήματος.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Ή και όχι.

Αυτό που δεν είναι σίγουρα συμπτωματικό είναι πόσο ξεχωριστή είναι η Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα». Ξεκίνησε τη δραστηριότατά της το 2009 και αποτελεί μια σύμπραξη κωφών και ομιλούντων ηθοποιών. Έχουν δημιουργήσει έναν νέο «κόσμο» που σε καλεί να τον ανακαλύψεις: αξιοποιούν τη νοηματική γλώσσα, παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.

Κάθε παράσταση είναι μία ξεχωριστή εμπειρία, για εκείνους αλλά και για τους θεατές.

Μπορείτε να την ζήσετε στο θέατρο Άβατον για 6 ακόμα παραστάσεις: 21-22 Ιανουαρίου 2023, 28-29 Ιανουαρίου 2023, 4-5 Φεβρουαρίου 2022.

Φωτογραφίες: Δάφνη Δρακούλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ