Στη μεγάλη οθόνη όπως της άρμοζε προβλήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 28 Νοεμβρίου η πρώτη παραγωγή του ERTFLIX, «Έρημη Χώρα». Η σειρά φέρει την υπογραφή του Γιώργου Γκικαπέππα στο σενάριο και στη σκηνοθεσία και αποτελείται από 8 επεισόδια που θα προστεθούν στην πλατφόρμα σε δύο τετράδες την 1η και στις 15 Δεκεμβρίου.

Η υπόθεση

Όταν η Εύα, μια 11χρονη Ελληνορουμάνα που έχει πρόβλημα με την ομιλία, χάνει την ίδια μέρα και τους δυο της γονείς σε δυστύχημα, ο Λουκάς, ο ερημίτης ρατσιστής παππούς της που δεν την έχει δει ποτέ, είναι ο μόνος συγγενής της που μπορεί να αναλάβει την κηδεμονία της, αλλά εκείνος την αρνείται πεισματικά. Την άγνωστη τύχη της Εύας αναλαμβάνει τότε η Μαρίνα, μια 40χρονη κοινωνική λειτουργός με διαλυμένη οικογένεια, που αποφασίζει να παλέψει με τον Λουκά και το παρελθόν του, αναγκάζοντας έτσι εκείνον αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό να αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά τη σωτηρία τους.

Οι λόγοι που η «Έρημη Χώρα» θα ξεχωρίσει στη μικρή οθόνη

Η γουέστερν αισθητική που χρησιμοποιεί ο Γιώργος Γκικαπέππας

  • Ο κεντρικός χαρακτήρας της σειράς, ο Λουκάς που ενσαρκώνει ο Γιώργος Κέντρος χρησιμοποιεί το όπλο του για να λύσει τις διαφορές του αλλά και για να εκφραστεί. Καβαλά το άλογό του με μπότες, τζιν και πουκάμισο έχοντας στον ώμο του την καραμπίνα και το μόνο που του λείπει είναι το καπέλο του. Ζει μοναχικά από επιλογή και χαρακτήρα και είναι κοινή αίσθηση όλων πως είναι απρόβλεπτος.
  • Ο χώρος του, το αγροτόσπιτο που είχαν την τύχη να κάνουν γυρίσματα προσθέτει επίσης σε αυτό το γουέστερν αποτέλεσμα.
  • Τα κοντινά στο πρόσωπο του Γιώργου Κέντρου μας μεταδίδουν κάθε λεπτό τη σκέψη του Λουκά, κάθε του έκφανση και σε κάθε ένταση και περιγράφοντας κάθε εκφραστική ρυτίδα του προσώπου του, μας κάνουν ταξίδι στον χρόνο και μας πάνε μέχρι την Άγρια Δύση.
  • Φυσικά, ρόλο σε αυτό παίζει και ο εξαιρετικός φωτισμός και η φωτογραφία του Βασίλη Μουρίκη που κάνει τις σκηνές στο σπίτι του Λουκά στο αγροτόσπιτο να λούζονται πότε σε μοναχικές σκιές και πότε στην τελειότητα της δύσης του Ηλίου.

Το εύστοχο καστ και οι εξαιρετικές – ανεξαιρέτως- ερμηνείες

Δεν είναι εύκολο να επιλέξει κάποιος τα πρόσωπα που θα δώσουν σάρκα και πνοή στους ήρωες του μυαλού του. Όταν αυτό γίνεται όχι μόνο εύστοχα αλλά και καθολικά είναι όχι μόνο ευτύχημα, αλλά και εξαιρετικά σπάνιο. Ειδική μνεία αξίζει στον Γιώργο Κέντρο ο οποίος απείχε χρόνια από τη μικρή οθόνη και αν χρειάζεται να δείτε κάτι σε αυτή φέτος, είναι εκείνος. Ο λόγος, περιγράφεται καλύτερα στην ίδια τη «Έρημη Χώρα».

  • Οι συντελεστές της σειράς

Παίζουν: Γιώργος Κέντρος (Λουκάς), Δανάη Σκιάδη (Μαρίνα), Γιώργος Καραμίχος (Μάνος), Άννα Μαρία Μαρινάκη (Εύα), Νίκος Αρβανίτης (Στέλιος), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Χριστίνα), Γιώργος Γιαννόπουλος (Σερίφης), Χρήστος Κοντογεώργης (Μάρκος), Αλεξία Σαπρανίδου (Σοφία), Στέλιος Ξανθουδάκης (Χρήστος), Κίττυ Παϊταζόγλου (Στέλλα), Δημήτρης Αριανούτσος (Ανδρέας), Κωνσταντίνος Μαγκλάρας (Στράτος) και οι Ρουμάνοι ηθοποιοί Stefania Marola (Ντανιέλα), Carmen Ionescu (Ελένα), Mihai Dinvale (Βλαντ)

Συμμετέχουν οι: Ντίνα Αβαγιανού, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Δημήτρης Τοπαλίδης, Αδελαΐδα Κατσίδε, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Δέσποινα Ρεμεδιάκη, Εφη Σισμανίδου, Αγγελική Μαρίνου, Βαγγέλης Δουκουτσέλης, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου

Η κατασκευή της ακολουθεί τους κανόνες σύγχρονης θέασης

Στην προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς ο Κωνσταντίνος Ζούλας επισήμανε ότι όταν ο Γιώργος Γκικαπέππας τού έστειλε το πρώτο επεισόδιο, ένιωσε για πρώτη φορά ότι αυτή η σειρά δεν θα μείνει μόνο στα όρια της Ελλάδας. Πράγματι η σειρά ακολουθεί τους κανόνες σύγχρονης θέασης και φτιάχτηκε εξαρχής ως μία σειρά για binge watching. Εξάλλου η αίσθηση του κατ’ επείγοντος που διέπει αυτό το οικογενειακό δράμα και περιέγραψε ο Γιώργος Γκικαπέππάς βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με κάτι τέτοιο. Με το να θες να πατήσεις δηλαδή το κουμπί για το επόμενο επεισόδιο κάτι που φυσικά στο ERTFLIX κάνει εφικτό.

Γιατί η «Έρημη Χώρα» είναι μέσα μας

Καθένας από τους ήρωές του Γιώργου Γκικαπέππα βιώνει τη δική του ερημιά. Ο Λουκάς αποξενωμένος από την οικογένειά του, αλλά και τον κοινωνικό περίγυρο, η εγγονή του, η Εύα βυθισμένη στον φόβο της και την αλαλία, ενώ η Μαρίνα, η κοινωνική λειτουργός βιώνει τις δικές της απώλειες.

«Η “Έρημη Χώρα” αφορά την εσωτερική χώρα των ηρώων. Ήρωες οι οποίοι νιώθουν μόνοι και προσπαθούν να ζήσουν μέσα από γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κέντρος περιγράφοντάς το στο «Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν».

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι το ομώνυμο βιβλίο του Τ. Σ. Έλιοτ επίσης διαδραματίζει τον ρόλο του στη σειρά όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο Γιώργος Γκικαπέππας σε συνέντευξή του στη LIFO.

Συντελεστές

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας
Φωτογραφία: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογράφος: Λαμπρινή Καρδαρά
Ενδυματολόγος: Aisha Diri
Μουσική: Δημήτρης Φριτζαλάς
Ήχος: Θεόφιλος Μποτονάκης
Μοντάζ: Σταύρος Σπανός
Casting: Σοφία Δημοπούλου, Φραγκίσκος Ξυδιανός
Παραγωγή: ERTFLIX
Διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Βοσινάκη
Οργάνωση παραγωγής: Ελισάβετ Χατζηνικολάου
Εκτέλεση παραγωγής: Σοφία Παναγιωτάκη – NEEDaFIXER

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ