Ένα gay φιλί στην σειρά της κρατικής τηλεόρασης «Η τούρτα της μαμάς» έγινε το πρώτο θέμα συζήτησης στα social media. Είχε προηγηθεί μεγάλη συζήτηση και για τη σκηνή με το ομόφυλο ζευγάρι στις «Άγριες Μέλισσες» που επέστρεψε με ένα ακόμα φιλί το βράδυ της Τρίτης. Τις επόμενες ώρες όλοι συζητούσαν για αυτές τις δύο σκηνές και πολλές απόψεις έπεσαν στο τραπέζι.

Αλήθεια, γιατί πρέπει να γίνεται «είδηση» ότι υπάρχουν gay φιλιά στην τηλεόραση; Γιατί να μας ξενίζει κάτι το οποίο αποτελεί μέρος της πραγματικότητας στην οποία ζούμε; Δεν είμαι ούτε ρομαντική ούτε αφελής. Νιώθω απλά ότι ο κόσμος (μας) θα έπρεπε να βρίσκεται πια πολλά βήματα μπροστά από τον σκοταδισμό που κουβαλούσαν παλαιότερες εποχές.

Και ο Δημήτρης Αποστόλου, ένας εκ των δύο σεναριογράφων της σειράς της ΕΡΤ το έθεσε στη σωστή του βάση. «Δεν φίλησε ένας γήινος έναν εξωγήινο. Είναι άνθρωποι που είναι ανάμεσά μας, δίπλα μας. Πώς θα πανηγύριζε ένα ετερόφυλο ζευγάρι μια πρόταση γάμου; Πόσο λογικό και ανθρώπινο είναι να δώσουν ένα φιλί; Είναι ένα μέρος της κοινωνίας μας, απόλυτα σεβαστό», είπε στο okmag.

Το γεγονός ότι αυτή η σκηνή έπαιξε στην κρατική τηλεόραση είχε και ιδιαίτερη σημειολογία. Ίσως κάποιοι να θυμούνται τότε που η ΝΕΤ «έκοψε» μια σκηνή της σειράς Downtown Abbey που έδειχνε στο πρώτο επεισόδιο ένα φιλί ανάμεσα σε δύο άνδρες. Το επεισόδιο προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση τον Οκτώβριο του 2012 και η απουσία αυτής της σκηνής προκάλεσε σάλο σε Twitter και Facebook με ειρωνικά σχόλια και σκληρή κριτική.

Το πρώτο gay φιλί στην ελληνική τηλεόραση

Το θετικό με το τότε ήταν ότι η κοινή γνώμη αντέδρασε με τον τρόπο που θα έπρεπε να αντιδράσει μια σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με την πρώτη ελληνική σειρά πρώτης γραμμής που έδειξε ένα φιλί μεταξύ δύο ανθρώπων του ίδιου φύλου το 2003. Μιλάμε για το «Κλείσε τα μάτια» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη σκηνή ήταν ο Κώστας Κάππας και ο Περικλής Ασημακόπουλος. Τότε, σόκαρε τόσο πολύ που είχε σαν αποτέλεσμα το ΕΣΡ να επιβάλλει πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ στη σειρά. Τελικά το πρόστιμο ακυρώθηκε αλλά χωρίς να αναιρεθεί ο στιγματισμός της από τα μέλη του ΕΣΡ.

«Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι με κυνηγούσαν όλοι να βγω στα δελτία ειδήσεων. Εγώ δεν ήθελα. Εγώ το θεωρώ φυσιολογικό σε έναν ρόλο. Δεν γινόταν να υποδύεσαι έναν gay και κάποια στιγμή να μη γίνει κάτι. Είναι σαν να κοροϊδεύεις τον κόσμο. Το μόνο που δεν με απασχολούσε είναι να βγάλω αυτό. Δεν νομίζω ότι 18 χρόνια μετά έχει αλλάξει η κοινωνία», δήλωσε τον περασμένο Απρίλιο ο Κώστας Κάππας.

Κάτι που μάλλον επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, και από το πώς αντέδρασε μεγάλη μερίδα του κόσμου στις σκηνές που προβλήθηκαν στις «Άγριες Μέλισσες» αλλά και στην «Τούρτα της μαμάς».

Ένα κινηματογραφικό φιλί μεταξύ δύο ανδρών

Κάπου στο ενδιάμεσα υπήρξε στην ελληνική πραγματικότητα και ένα κινηματογραφικό gay φιλί. Τα Χριστούγεννα του 2011 κυκλοφόρησε στις αίθουσες η ταινία «Το τανγκό των Χριστουγέννων» όπου παρακολουθήσαμε τον Γιάννη Στάνκογλου να φιλάει τον Αντίνοο Αλμπάνη. Η σκηνή αυτή ήταν αφορμή για κάποιες από τις ελάχιστες αρνητικές κριτικές που εισέπραξε η ταινία που κατά τα άλλα σάρωσε σε εισιτήρια.

10 χρόνια μετά το «Τανγκό» και 18 μετά το «Κλείσε τα μάτια» γίνεται ακόμα «είδηση» ένα φιλί μεταξύ δύο ανδρών. Θα διαπιστώσει κανείς πόσο πίσω είμαστε αν σκεφτεί τι γίνεται έξω από τον μικρόκοσμό μας. Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη δηλαδή.

Το πρώτο gay φιλί σε Βρετανία και Αμερική

Στη βρετανική τηλεόραση το πρώτο gay φιλί είχε δοθεί το 1960, από τον Σον Κόνερι. Επρόκειτο για μια παραγωγή του BBC για το θεατρικό έργο Colombe του Ζαν Ανουίγ και ξετύλιγε την ιστορία δύο ερωτευμένων ανδρών.

Στην Αμερική, πολλοί πιστεύουν ότι το πρώτο τηλεοπτικό gay φιλί προβλήθηκε στη σειρά Dawson’s Creek το 2000. Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο gay ζευγάρι σε αμερικάνικη σειρά εμφανίστηκε το 1975 στην Hot l Baltimore του ABC.

Κι αυτό μιλώντας για ερωτικά φιλιά γιατί έχουν καταγραφεί πολλά χρόνια νωρίτερα φιλιά μεταξύ ανδρών σε σκηνές που δείχνουν να γίνεται κατά λάθος ή με φιλική πρόθεση. Κάπου στο 1951 μας πάει αυτό.

Μια ευχή για το τέλος

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι στην Ελλάδα η εικόνα ενός ομόφυλου ζευγαριού να ανταλλάσει φιλιά χρειάστηκε μισό αιώνα να κάνει την εμφάνισή της στην τηλεόραση. 18 χρόνια μετά το «Κλείσε τα μάτια» η εικόνα αυτή συνεχίζει να αποτελεί μέρος της ειδησεογραφίας και όχι μια πτυχή της κανονικότητας στην οποία ζούμε. Ελπίζω να μην χρειαστούν άλλα τόσα χρόνια για να μην θεωρείται πια «είδηση» ένα gay φιλί στην τηλεόραση. Ίσως έτσι σταματήσουμε να τους κοιτάμε περίεργα όταν τους βλέπουμε να φιλιούνται στο μετρό, να περπατάνε χέρι χέρι στο δρόμο, να παντρεύονται και να κάνουν οικογένειες εξίσου ευτυχισμένες με αυτές στις οποίες σχηματίζουν ετερόφυλα ζευγάρια.

Η αγάπη έτσι κι αλλιώς δεν έχει φύλo. Διαβάστε τον «Αγνό εραστή» του Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Πλαντ (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εστία σε μετάφραση Ηλία Μαγκλίνη). Περιγράφει τη ζωή του με τον επί 40 χρόνια σύντροφό του, τον Έλληνα ποιητή και εκδότη Νίκο Στάνγκο και το τραγικό τέλος του. Μια αληθινή ιστορία. Σαν αυτές που υπάρχουν γύρω μας αλλά ακόμα μας σοκάρει αν τις δούμε να γίνονται σειρά, ταινία ή βιβλίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ