Πριν περάσουμε στα δικά μας, να πούμε ότι τα πραγματικά σοβαρά θέματα είναι μόνο αυτά που έχουν να κάνουν με την υγεία. Σε μια τηλεόραση που μοιάζει συχνά να κάνει σβούρες γύρω από τον εαυτό της, η σκέψη μας είναι αυτή τη στιγμή στη Φαίη Σκορδά και την οικογένειά της που αποχαιρετούν σήμερα τον δικό τους άνθρωπο στο Κιλκίς. Ο Δημήτρης Σκορδάς ήταν ο μπαμπάς που πολλοί από εμάς θα θέλαμε να έχουμε. Καλό του παράδεισο.

Ο Γενάρης έφτασε στο τέλος του, πράγμα που σημαίνει ότι οι διευθυντές των καναλιών έχουν ήδη ξεκινήσει τις συσκέψεις για την επόμενη σεζόν. Φυσικά αυτό που προηγείται πάντα είναι το πρόγραμμα της prime time ζώνης γιατί από εκεί βγαίνουν τα περισσότερα χρήματα- ειδικά για την επόμενη σεζόν τα μαθηματικά είναι πιο δύσκολα, αφού τα μπάτζετ θα συμπιεστούν.

Το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών έχει επίκεντρο το Mega. Ένα είναι το σενάριο που διακινείται: Η Ελεονώρα Μελέτη στη late night ζώνη, η Δανάη Μπάρκα στο Σαββατοκύριακο, η Σίσσυ Χρηστίδου στο καθημερινό και η Ελένη Μενεγάκη αμετακίνητη στη θέση της. Μια πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται φυσικά επίσημα από καμία πλευρά. Δεν είναι φυσικά η πρώτη χρονιά που ακούγεται το όνομα της Σίσσυς για το καθημερινό, αν και το συμβόλαιό της έχει ισχύ για έναν ακόμα χρόνο και εκεί αναφέρεται ρητά στο πρωινό του Σαββατοκύριακου, όπου έχει χτίσει ένα σταθερό κοινό. Η Ελένη πάντως είναι η μόνη που, λένε όλοι ότι έχει δώσει τα χέρια με τη διοίκηση για την επόμενη σεζόν.

21,2% το Master Chef, 12,6% το Survivor τη Δευτέρα. Ειδικά στις γυναίκες 25-44, η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη (23,8% – 12,8%). Το reality μαγειρικής του Star ήταν και το πιο δημοφιλές πρόγραμμα της χτεσινής ημέρας στο δυναμικό κοινό, με το «Ράδιο Αρβύλα» και τη «Μάγισσα» να συμπληρώνουν την τριάδα.

Στα τηλεπαιχνίδια παραμένει ανίκητο το The Chase της Μαρίας Μπεκατώρου με 20,8% στο δυναμικό κοινό. Πολύ καλή μέρα και για την Ελεονώρα Μελέτη η χτεσινή (13,9%) ενώ η Ελένη Τσολάκη σημείωσε 25,3% στις γυναίκες 15-24.

Στο μέσο όρο ημέρας πάντως νικητής βγήκε το Star στο δυναμικό κοινό (14,2%) ενώ στο σύνολο την πρωτιά πήρε το Mega (14,8%).


Η συνέντευξη της ημέρας

Η Άννα Βίσση μίλησε και φωτογραφήθηκε για το olafaq.gr και τις δημοσιογράφους Δήμητρα Βασιλειάδη και Γεωργία Δρακάκη. Δεν τη ρώτησαν ούτε για τον Γιώργο Νταλάρα, ούτε για τα ομόφυλα ζευγάρια ούτε για το αν πρέπει οι τραγουδιστές να διαφημίζουν κρέατα. Αφήνουμε όμως εδώ ένα χαρακτηριστικό απόσπαμα όμως για το θέμα της κριτικής που σηκώνει κουβέντα:

Πόσο χρονών είναι, λοιπόν, η άχρονη Άννα Βίσση;
Υπάρχουν μέρες που αισθάνομαι γύρω στα 40, από άποψη ενέργειας. Ποτέ δεν έχω αισθανθεί την ηλικία μου, όμως, νιώθοντας κατάπτωση ή αδυναμία. Ίσως με βοηθάει το ότι γυμνάζομαι και κρατιέμαι fit. Όμως, υπάρχουν μέρες που ‘’συμπεριφέρομαι’’ ως μεγαλύτερη, όταν βλέπω πράγματα γύρω μου που δεν ταιριάζουν με τις εμπειρίες που έχω ζήσει ή με την εν εξελίξει ωριμότητά μου.

Με το «μεγαλώνω» εννοείς ότι έχεις λιγότερη υπομονή και ανοχή σε καταστάσεις;
Ναι, αλλά και όταν ασκώ κριτική πιο εύκολα. Κριτική από μέσα μου βέβαια, γιατί απ’ έξω μου, δεν είμαι από αυτούς που το κάνουν. Το βρίσκω αηδιαστικό και φρικτό να ασκεί κριτική κανείς, οποιοσδήποτε είναι αυτός.

Λίγο βαρύ το «αηδιαστικό και φρικτό», εσένα σου ασκείται τόσο πολλή κριτική άλλωστε…
Άρα είναι φρικτό αυτό που μου κάνουν.

Και όταν είναι καλή η κριτική;
Φρικτό! (Γέλια!) Εξαρτάται. Υπάρχει καλή κριτική, υπάρχει και το γλείψιμο.

Σε μια τηλεόραση, αλλά και μια καθημερινότητα που η κριτική είναι αναπόσπαστο μέρος της κουβέντας, η αντίδραση της Άννας Βίσση προβληματίζει. Γιατί η κριτική, έχει πολλές παραμέτρους, πολλά παρακλάδια. Η απαγόρευσή της προφανώς είναι αντιδημοκρατική και σίγουρα όλες οι κριτικές δεν είναι ούτε «αηδιαστικές», ούτε «φρικτές». Και αυτό είναι κάτι που ευτυχώς δεν το αφήνουν ασχολίαστο οι κυρίες που έχει απέναντί της αν και η διευκρίνησή της παραμένει αφοριστική. Μια κριτική μπορεί να είναι εμπεριστατωμένη, μπορεί να είναι καλοπροαίρετη και να βοηθήσει έναν καλλιτέχνη, έναν άνθρωπο, να εξελιχθεί. Να προβληματιστεί και να πάει ένα βήμα μπροστά.

Η Άννα Βίσση είναι μια εγχώρια σταρ που σίγουρα έχει δεχτεί πολύ μεγάλη κριτική. Για την καριέρα που επέλεξε να κάνει, τις προσωπικές της επιλογές. Γιατί δεν έγινε έντεχνη όπως η Χαρούλα που ξεκίνησαν μαζί; Γιατί είπε τραγούδια κατώτερα του μεγάλου της ταλέντου (τουλάχιστον αυτό δεν το αμφισβήτησαν). Γιατί τα έφτιαξε με μικρότερους άντρες (όταν ακόμα ήταν ταμπού), γιατί ξύρισε τα μισά μαλλιά της (τότε με το Nylon), γιατί πήγε στη Eurovision (και τόλμησε να βγει ένατη!), και άλλα πολλά γιατί. Ακόμα και αν υπήρξε καλή μάνα, το πιο λεπτό θέμα ίσως από όλα, που ουσιαστικά έχει ηθικό δικαίωμα να αναφέρει μόνο εκείνη και η κόρη της.

Προφανώς η Άννα Βίσση, ανήκει σε μια κατηγορία διασήμων (όπως η Βανδή, ο Ρουβάς, η Μενεγάκη, η Κορομηλά) που έχουν κουραστεί να ακούν να φλυαρούν άλλοι για εκείνους και να ακούν κατά καιρούς από ανακρίβειες έως και αισχρότητες γύρω από το πρόσωπό τους. Προσωπικά, είχα την τύχη να συναναστραφώ λόγω δουλειάς με αυτούς τους ανθρώπους και όλοι τους (εκτός ίσως από τον Σάκη Ρουβά) μου φάνηκαν σαφώς πιο «κανονικοί» από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Μπορεί να είναι κάποιος σαν την Άννα Βίσση υπεράνω όμως κάθε κριτικής, όταν δεν είναι εμπαθής και δεν καταλήγει σε προσωπική επίθεση;

Σε μια εποχή που τα social media καταλήγουν ένα πάρτι κοινωνικού σχολιασμού κάτω από μία προστατευτική μάσκα, η έννοια της κριτικής διευρύνεται τόσο πολύ που τελικά χάνει την ουσία της. Άρα σε ποια κριτική αναφέρεται τελικά η Άννα Βίσση;

Η διάψευση της ημέρας

Τι συμβαίνει ανάμεσα στην Κατερίνα Παπουτσάκη και τον Θοδωρή Μαραντίνη; Έχοντας περάσει και οι δυο πρόσφατα ένα δύσκολο διαζύγιο, μια κοινή εμφάνισή τους στη σκηνή του MadWalk, λίγους μήνες μετά τη θεατρική τους συνεργασία στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής, ήταν αρκετή για να φουντώσει τη φημολογία γύρω από τη σχέση τους. Το στενό περιβάλλον του τραγουδιστή πάντως διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα.

Το ξέσπασμα της ημέρας

«Θεωρώ τουλάχιστον ατόπημα για να μην πω ότι ήταν, ό,τι πιο απάνθρωπο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον χώρο μας το να βγει χθες κανονικά στον αέρα η εκπομπή της Φαίης Σκορδά. Το θεωρώ από τα μεγαλύτερα λάθη που έχει κάνει αυτό το κανάλι». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Ουγγαρέζος το πρωί μέσα από την εκπομπή του στο My Radio. Λίγη ώρα μετά, ο φίλος του, Λάμπρος Κωνσταντάρας, συμφώνησε έμμεσα μαζί του μέσα από τον αέρα του Fay’s Time, αφήνοντάς μας να καταλάβουμε όλοι ότι εκείνος και οι συνεργάτες του θα προτιμούσαν να βρίσκονται στο πλευρό της παρουσιάστριας στη δύσκολη στιγμή της και όχι στον τηλεοπτικό αέρα. Προφανώς και δεν ήταν δική τους επιλογή να προβληθεί κανονικά η εκπομπή (για να μη χαθεί το promo του Survivor;). Η αλήθεια πάντως είναι ότι η κενή θέση στο γενικό πλάνο μόνο αμηχανία δημιουργούσε στον τηλεθεατή, γεγονός που επισήμανε και ο Ουγγαρέζος: «Ως κανάλι δεν είναι συμπεριφορά αυτή. Τι κατάφερες; Να κανείς νούμερα με μια άδεια καρέκλα;» (σημείωση: η εκπομπή έκανε χτες από τις υψηλότερες επιδόσεις της με 12,6%). Οι πηγές μας πάντως τονίζουν ότι δεν συμφώνησαν όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του καναλιού με την απόφαση να μην κάνει παύση ούτε για μία μέρα η εκπομπή.

Διαβάστε όλα τα blogs του Νίκου Γεωργιάδη εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ