Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν τραγουδούσε κάποτε ο Νίκος Παπάζογλου… σοφές κουβέντες. Είμαστε στα μέσα του 2024, η κουβέντα στις εκπομπές περιστρέφεται πάλι γύρω από τα κιλά και έρχεται η αμήχανη στιγμή που αναγκάζεσαι να συμφωνήσεις με τον Γιώργο Λιάγκα ο οποίος με τη σειρά του θύμωσε επειδή η Φωτεινή Πετρογιάννη αποπειράθηκε -σύμφωνα με τον ίδιο- να διαστρεβλώσει τα λόγια του. Ναι, ο καθένας μπορεί να ζυγίζει όσα κιλά θέλει και εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να τον σχολιάζουμε αρνητικά. Δεν είπε ο Λιάγκας όμως μια μεγάλη αλήθεια; Υπάρχει άραγε ευτραφής άνθρωπος που δεν θα προτιμούσε να είναι πιο λεπτός; Και όχι μόνο για λόγους υγείας αλλά και για αισθητικούς λόγους- ειδικά όταν είσαι νέος, το κομμάτι της εμφάνισης σε απασχολεί πιο πολύ μιας και τα θέματα υγείας εμφανίζονται συνήθως αργότερα. Εξάλλου ποιος δεν θα ήθελε να τρώει όσο θέλει, ό,τι θέλει και να μην παχαίνει; Εγώ ας πούμε θα μπορούσα να ζω με τηγανητές πατάτες και γαλακτομπούρεκο, μπορώ; Δυστυχώς, όχι! Και όλο αυτό με αφορμή τον Γρηγόρη Αρναούτογλου που μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα -αν με ρωτάς αυτό το ράγισμα του πάγου ήταν η είδηση και όχι όσα είπε ο Γρηγόρης.

Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά στο «Πρωινό», απέναντι στο «Πάμε Δανάη» η παρουσιάστρια δεν έκρυβε την ενόχλησή της για τις ερωτήσεις της Άννας Δρούζα στον Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος, όπως και ο Γρηγόρης, παραδέχτηκε ότι προσπαθεί να χάσει κιλά. Η Δανάη, ναι, είναι ένα πρόσωπο που έχει δεχτεί εκατοντάδες απρεπή, ρατσιστικά έως και χυδαία, σχόλια για τα κιλά της. Και τα πιο χυδαία γράφτηκαν, ή έστω υπονοήθηκαν όταν την είδαμε να φιλιέται με τον πρώην σύντροφο της Κατερίνας Καινούργιου. Μέχρι εδώ καλά. Το diversity είναι ένα διεθνές κίνημα -τάση, trend, όπως θες πες το- που ήρθε για να μείνει. Δημιούργησε μια νέα γενιά μοντέλων, όπως η Άσλεϊ Γκράχαμ και η Γουίνι Χάρλοου, που έκαναν εξώφυλλα μέχρι και στη Vogue.

Πότε αυτό το diversity όμως γίνεται προβληματικό; Όταν, αντί να συνδέεται με την -αυτονόητη ιδανικά- «αποδοχή», φλερτάρει με την -εμμονική, κάποιες φορές- «επιβολή». Η Δανάη κακώς προσβάλλεται με τη συζήτηση της Άννας Δρούζα και του Σταμάτη Κραουνάκη. Γιατί αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι φίλοι χρόνια και εκείνος αυτοσαρκάζεται συχνά με τα κιλά του. Είναι κάποια όρια που τα βάζουμε εμείς. Αν, για παράδειγμα, η Δανάη πει «δεν θέλω να με ρωτάνε για τα κιλά μου», προφανώς και δεν θα τη ρωτήσει κανείς, γιατί αν το κάνει θα θεωρηθεί ανάγωγος.

Άλλο παράδειγμα. Όταν βγήκε το ΟΚ! το 2005, έπρεπε να ακολουθήσει τον τρόπο γραφής των ξένων εκδόσεων. Στην Αμερική και την Αγγλία, δίπλα από τα ονόματα των διασήμων έγραφαν την ηλικία τους. Μπραντ Πιτ, 60. Τζένιφερ Λόπεζ, 54. Φαίη Σκορδά, 44. Μπορεί η Φαίη να μην έχει πρόβλημα, όταν όμως είχαμε τολμήσει να γράψουμε την ηλικία άλλων κυριών, μας έπαιρναν μετά στο τηλέφωνο τσιρίζοντας. Γιατί ο Λιάγκας; Δεν είχε διαμαρτυρηθεί κάποτε απειλώντας τη διοίκηση του ΑΝΤ1 με παραίτηση όταν είχαμε δημοσιεύσει στο ΟΚ! φωτογραφίες του με μαγιό με λιγότερο ρετούς από ό,τι συνήθως επειδή είχε πει τότε στον Καβατζίκη ότι τα περιοδικά δεν πουλάνε πια επειδή ομορφαίνουν τους εγχώριους σταρ;

Όπως είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά κορίτσια εκεί έξω που θεωρούν τη Δανάη Μπάρκα πρότυπο και καλά κάνουν. Γιατί και εκείνες μπορούν πλέον να ονειρεύονται μια καριέρα στην τηλεόραση χωρίς να διαθέτουν τις αναλογίες της Σκορδά, της Καγιά και της Καινούργιου. Θα έρθει ο άλλος και θα πει τώρα ότι η Δανάη πήρε τη δουλειά γιατί ήταν η κόρη της Βίκυς Σταυροπούλου, αλλιώς δεν θα της έδινε κανείς την ευκαιρία. Δεκτό. Μέχρι ενός σημείου όμως. Αν δεν ήταν καλή σε αυτό που κάνει θα την κρατούσαν τέσσερα χρόνια στην πρωινή ζώνη; Εξάλλου ο άνθρωπος που της έδωσε τότε τη μεγάλη ευκαιρία, ο «μπαμπάς» της όπως τον αποκαλεί, Πέτρος Μπούτος, έφυγε από το Mega λίγο καιρό μετά τον «διορισμό» της. Είναι όμως η ίδια Δανάη με εκείνη που μας συστήθηκε το 2020; Είτε σου αρέσει, είτε όχι, κάνει μια εκπομπή με πρωτοτυπίες στη σκαλέτα της; Αμφισβητεί κανείς ότι έγινε καλύτερη παρουσιάστρια με την εμπειρία της καθημερινής τριβής;

Τα nepo babies όπως τα αποκαλούν στην Αμερική (από τον όρο nepotism – νεποτισμός), υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα σε όλους τους χώρους. Τα συναντάς στην πολιτική, στην τηλεόραση, στο τραγούδι, στο μόντελινγκ και στο επιχειρείν γενικότερα. Ούτε η κάθε Δανάη Μπάρκα φταίει που είναι κόρη μιας διάσημης και αγαπητής ηθοποιού, ούτε ο κάθε Γιώργος Κακοσαίος που έχει πατέρα τον Γιάννη Πλούταρχο. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα παιδιά, είναι σαν να περνάνε στον τελικό ενός μαραθωνίου χωρίς να έχουν περάσει από προκριματικούς αγώνες. Η απευθείας πρόκριση δεν σημαίνει όμως ότι στο τέλος θα ανέβουν και στο βάθρο…

Διαβάστε επίσης: Η Ελένη Τσολάκη, το πρωινό του Open και εγώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ