Η Ελένη Μενεγάκη ήταν, είναι και θα παραμείνει σημείο αναφοράς. Επάνω της «πάτησε» η επόμενη τηλεοπτική γενιά. Όλες ήθελαν να τη φτάσουν και όλες σεβάστηκαν την πορεία της. Η Ελένη Μενεγάκη, ως περσόνα, είναι πάνω από τα νούμερα, η εμπορική της δύναμη μένει ανεπηρέαστη. Παρόλα αυτά, επειδή όλοι κοιτάνε τα νούμερα, οι χαμηλές πτήσεις της εκπομπής μπορεί να προβληματίσουν. Χτες μάλιστα η «Ελένη» έπεσε κάτω από τη βάση στο δυναμικό κοινό (9,2%). Πού εντοπίζεται όμως το πρόβλημα; Στην επικαιρότητα που δεν ευνοεί την ψυχαγωγία; Στη μεγάλη διάρκεια των εμπορικών τοποθετήσεων; Στη ζώνη προβολής της εκπομπής; Στο πάνελ που μοιάζει συχνά να (υπερ)προσπαθεί να αποδείξει την αξία του, να την κάνει να γελάσει, να της πει αυτά που πιστεύει ότι θέλει να ακούσει; Ο μόνος που δεν έχει αυτή την αγωνία είναι φυσικά ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Η Ελένη Μενεγάκη και ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος στο πλατό της «Ελένης».

Μήπως η Ελένη «πληρώνει» το τίμημα της αξιοπρέπειας έχοντας επιλέξει η εκπομπή της να απέχει από κάθε αισθητική κλειδαρότρυπας και κιτρινο-ρόζ αποχρώσεις;

Κάποια θέματα «τυρόπιτες», όπως τα λένε, τα βίντεο δηλαδή που μπορείς να τα προβάλλεις όποια στιγμή θέλεις, δεν έχουν πάντα ενδιαφέρον. Αντίθετα, η ώρα της συνέντευξης είναι η καλύτερή της, ειδικά όταν φιλοξενεί πρόσωπα με ουσία, όπως χτες η Κατερίνα Διδασκάλου.

Θα σας πω και κάτι εδώ, που έχω ζήσει. Από όσες εκπομπές έχω εμφανιστεί ως καλεσμένος (και έχω πάει σχεδόν σε όλες τόσα χρόνια ως επικεφαλής του ΟΚ!), μόνο μπροστά στην Ελένη είχα τόσο πολύ τρακ. Ίσως γιατί ήταν και εκείνη τότε μαζί μου λίγο επιφυλακτική- ευγενής όμως πάντα-, αφού το ΟΚ! ήταν το περιοδικό που είχε δημοσιεύσει τις πρώτες paparazzi φωτογραφίες με τον Μάκη Παντζόπουλο. Λίγα χρόνια μετά, μου τον είχε συστήσει η ίδια σε ένα κάλεσμα που είχε τύχει να βρεθούμε και από τα πρώτα δευτερόλεπτα καταλάβαινες γιατί τον ερωτεύτηκε.

Εκείνη, όπως μου είχαν μεταφέρει, είχε δυσανασχετήσει γιατί είχα βγει σε εκπομπές για το εξώφυλλο εκείνο που μονοπωλούσε το τηλεοπτικό ενδιαφέρον για μέρες. Ήταν μία από τις πιο σουρεαλιστικές εβδομάδες της καριέρας μου, με το τηλέφωνό μου να χτυπάει ασταμάτητα και εκπομπές -ακόμα και του ίδιου καναλιού- να «τσακώνονται» πού θα εμφανιστώ πρώτα.

Αυτό που φυσικά δεν γνώριζε ήταν ότι δεν ήταν δική επιθυμία αυτοπροβολής, αλλά ακολουθούσα τη γραμμή του τότε εκδότη -και κουμπάρου της- Πέτρου Κωστόπουλου. Νομίζω ότι και ο ίδιος ο Πέτρος τότε είχε λίγο πικραθεί επειδή η Ελένη τον είχε βγάλει από τη ζωή της θεωρώντας -όχι άδικα από τη μεριά της- ότι είχε πάρει το μέρος του Γιάννη Λάτσιου. Φυσικά οι καιροί αλλάζουν, ο χρόνος γιατρεύει και τώρα το πρώην ζευγάρι έχει τις καλύτερες σχέσεις. Η Ελένη όμως φίλη με τον Πέτρο και την Τζένη δεν έγινε ποτέ ξανά, χωρίς να υπάρχουν πλέον αρνητικά συναισθήματα από καμία μεριά.

Κλείνουμε αυτή την παρένθεση για να επιστρέψουμε στις περιβόητες τηλεθέασεις που όλοι συζητούν. Το 10% σήμερα είναι σαν να έκανες 20% πριν από μια δεκαετία. Γιατί το κοινό πια -ειδικά το 15-24- έχει στραφεί και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες. «Κάποτε αν η εκπομπή έπεφτε από το 30%, κάναμε έκτακτη σύσκεψη» μου είχε πει πρόσφατα πασίγνωστος παρουσιαστής. «Τώρα με 15% είμαστε ευχαριστημένοι».

Επίσης η Ελένη καταφέρνει κάτι πολύ σημαντικό: ακόμα και τις μέρες που οι επιδόσεις της εκπομπής δεν είναι οι αναμενόμενες, στις γυναίκες όλων των ηλικιών τα νούμερα είναι αρκετά υψηλότερα. «Έχει ένα φανατικό κοινό, που την εμπιστεύεται, την ακολουθεί πιστά, και καταναλώνει ό,τι τους προτείνει» μου έχει πει τηλεοπτικό στέλεχος. Και κάτι που επίσης δεν έχει επισημανθεί είναι ότι η Ελένη σημειώνει υψηλότερες πτήσεις στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. «Διαθέτει ένα ακαταμάχητο star quality ενώ ταυτόχρονα είναι η γυναίκα που όλοι θα ήθελαν να είναι φίλη τους». Και εμείς το ίδιο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα κείμενα του Νίκου Γεωργιάδη για το Nikopolis Blog.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ