Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Πόπης

«Είμαι 41 ετών και είμαι παντρεμένη από τα 24 με τον Κωστή. Η σχέση μας ξεκίνησε όταν ήμουν 19 στα 20 και δεν έχω συνευρεθεί σεξουαλικά με άλλον άντρα. Τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια η σεξουαλική μας ζωή είναι από υποτονική έως ανύπαρκτη. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να φαντασιώνεται άλλους άντρες, αλλά δεν θα ήθελα ποτέ να απατήσω τον άντρα μου, όπως έχει κάνει, για παράδειγμα, η ξαδέλφη μου με τον δικό μου σύζυγο. Από την άλλη, δεν μου αρέσει η ιδέα ότι μεγαλώνω και δεν έχω κάνει σεξ με άλλον. Μέχρι που έχει περάσει από το μυαλό μου η ιδέα να το συζητήσω μαζί του, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα θυμώσει πολύ και θα πέσω στα μάτια του…».

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.

Η απάντηση του ειδικού

Αγαπητή Πόπη, Αγγίζεις ένα θέμα ευαίσθητο και αδιανόητα συχνό. Ανεξαρτήτως του αν είσαι πολλά χρόνια με τον ίδιο άνθρωπο, το θέμα αυτό ακουμπάει τα περισσότερα ζευγάρια. Πολλές φορές στη συζήτηση γύρω από μια απιστία ακούγεται η εξής ατάκα: «Κι εγώ το σκέφτηκα, και όχι μόνο μια φορά, αλλά δεν το έκανα».

Κάπου εδώ μπορεί να ξεκινήσει μια φιλοσοφική συζήτηση για το αν τελικά ευθυνόμαστε για αυτά που σκεφτόμαστε και αυτά που επιθυμούμε ή αν η πραγματική ευθύνη μας σχετίζεται μόνο με τη συμπεριφορά μας. Στη δική σου περίπτωση, μου αναφέρεις ότι η σεξουαλική σας ζωή είναι υποτονική έως ανύπαρκτη τα τελευταία χρόνια. Ενώ θα μπορούσε να υπάρχει ερωτική επιθυμία για άλλα άτομα και σε με μια φαινομενικά κανονική σεξουαλική ζωή, η δική σου περίπτωση ίσως έχει πυροδοτηθεί από την έλλειψη.

Η λέξη «έλλειψη» καλύπτει πολλά και διαφορετικά επίπεδα στην ψυχοσεξουαλικότητά μας, γιατί δεν αφορά μόνο τη σεξουαλική συνεύρεση, αλλά και στο πώς αισθανόμαστε ως αντικείμενο επιθυμίας του άλλου και φυσικά στο πώς η αυτοεκτίμησή μας επηρεάζεται στην καθημερινότητα. Είναι πολύ γνωστό πως η σεξουαλική μας ζωή επηρεάζει τη διάθεσή μας, το ανοσοποιητικό μας και όλο μας το ορμονικό σύστημα. Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του έρωτα είναι πως απολαμβάνουμε όχι μόνο το να επιθυμούμε, αλλά και το να αισθανόμαστε επιθυμητοί. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως η έλλειψη δημιουργεί μια χαραμάδα ευαλωτότητας στο να αναζητήσει το μυαλό μας διεξόδους για να αισθανθούμε πάλι καλά με τον εαυτό μας και φυσικά να αισθανθούμε ότι αξίζουμε να γευόμαστε τον έρωτα, ειδικά σε τόσο μικρές ηλικίες. Και, ναι, 41 ετών θεωρείσαι μικρή. Όχι μόνο βιολογικά, αλλά και σεξουαλικά.

Οι γυναίκες σε αυτές τις ηλικίες είναι εξαιρετικά δραστήριες και ίσως ακόμα πιο έτοιμες να βιώσουν ποιοτικούς οργασμούς. Ένα άλλο στοιχείο που σίγουρα υπάρχει στο μυαλό σου είναι η περιέργεια. Η περιέργεια είναι διεγερτικό συναίσθημα, διότι όχι μόνο μας πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα και μας εξελίσσει, αλλά σιγοβράζει μέσα μας μέχρι να ικανοποιηθεί. Το γεγονός ότι σκέφτηκες να το συζητήσεις μαζί του σε τιμάει. Ξέρω ότι είναι μια δύσκολη συζήτηση και ότι ίσως μπορεί να θυμώσει. Όμως, πίστεψέ με, την αλήθεια την εκφράζουν λίγοι άνθρωποι κατάματα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σε απασχολεί μόνο όταν θα πέσεις στα δικά σου μάτια. Θα μπορούσες να συζητήσεις το πώς να εξερευνήσετε μαζί μια μη μονογαμική σχέση για ένα μικρό διάστημα, με πολλούς κανόνες. Ίσως θα μπορούσες να συζητήσεις και το να βάλετε ένα τρίτο άτομο στο κρεβάτι σας ή ακόμα και το να γευτείς εσύ έναν άλλο άντρα μπροστά του, ώστε να μην αισθάνεται ότι κάνεις κάτι κρυφά. Η απιστία έχει σχέση με το ψέμα και όχι με το να κάνουμε κάτι με άλλον άνθρωπο. Η απιστία σχετίζεται με την εξαπάτηση. Σε καμία περίπτωση, αγαπητή Πόπη, δεν θα σου πω να πνίξεις αυτή την περιέργεια. Το να πας με άλλον άντρα, όμως, δεν θα σε συμβούλευα να το κάνεις κρυφά. Δεν ξέρω τι φαντασιώνεσαι όταν αυτοϊκανοποιείσαι και αν αυτοϊκανοποιείσαι, όμως θα σου πρότεινα να μιλήσεις τελείως ανοιχτά στον σύζυγό σου και ίσως αυτή η συζήτηση να αναζωπυρώσει και τη μεταξύ σας ερωτική σχέση. Όπως και να έχει, πάντα προτείνω μια συνάντηση με έναν ειδικό ψυχοσεξουαλικής υγείας.

Πόπη, δεν ξέχασα την ξαδέλφη σου. Απλά την άφησα για το τέλος. Δεν αφήνουμε ποτέ ανθρώπους στη ζωή μας να υπάρχουν όταν δεν σέβονται τον χώρο και τον χρόνο που τους έχουμε δώσει. Πόσο μάλλον όταν δεν σέβονται βασικές αξίες και στερούνται ηθικής. Δεν με ενδιαφέρει αν λέγονται «οικογένεια», αν λέγονται «αδελφή», «ξαδέλφη» ή «σύζυγος». Μακριά από αυτούς τους ανθρώπους. Δεν πέφτουμε στο επίπεδό τους και δεν κάνουμε αυτό που μας έκαναν. Απλά αποστασιοποιούμαστε. Εμείς ζούμε μια ζωή με ήθος, ειλικρίνεια και μόνο έτσι μπορούμε να απολαύσουμε σε βάθος την ποιότητα που κρύβει μια υγιής σεξουαλική ζωή.

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 946 του περιοδικού ΟΚ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ