Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Μαίρης

«Είμαι 57 ετών και τα τελευταία πέντε χρόνια διατηρώ σχέση με έναν αρκετά νεότερο άντρα, τον Ηλία, ο οποίος μάλιστα θέλει να με παντρευτεί. Για την ακρίβεια, είναι 24 χρόνια μικρότερός μου, ενώ ο γιος μου από τον γάμο μου που έληξε πολύ γρήγορα είναι 22 ετών. Σίγουρα έχει πια καταλάβει ότι με τον Ηλία δεν είμαστε μόνο φίλοι, αλλά δεν το έχουμε συζητήσει ποτέ.

Τον τελευταίο καιρό όμως δυσανασχετεί έντονα όταν ακούει το όνομά του, ενώ τον πρώτο καιρό οι σχέσεις τους ήταν αρμονικές. Δεν θέλω ούτε ο Ηλίας να καταλάβει κάτι, νιώθω όμως και άβολα να μιλήσω ανοιχτά στον γιο μου για τα προσωπικά μου. Πιστεύω ότι τον ενοχλεί που ο σύντροφός μου είναι τόσο πολύ νεότερός μου, ενώ αν τολμήσω να του πω ότι μου έχει κάνει και πρόταση γάμου είμαι σίγουρη ότι θα αντιδράσει έντονα».

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.

Η απάντηση του ειδικού

Αγαπητή Μαίρη, Είναι αρκετά συχνή ερώτηση το πώς θα συστήσουμε τους καινούριους συντρόφους μας στα παιδιά μας έπειτα από έναν χωρισμό. Είναι αρκετά σημαντικό να αντιληφθούμε ότι κανένα παιδί, σε οποιαδήποτε ηλικία, δεν θέλει ένα διαζύγιο, εκτός αν υπάρχει κακοποίηση ή παραμέληση.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την κατάλληλη στιγμή που πρέπει να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο. Η κατάλληλη στιγμή έχει να κάνει με το πόσο καιρό σχετιζόμαστε με το άλλο άτομο και με την ηλικία του παιδιού. Στη δική σου περίπτωση, εφόσον έχεις περάσει τον έναν χρόνο σχέσης, θεωρούμε πως είναι κάτι αρκετά σοβαρό, και το παιδί σου δεν είναι ανήλικο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι προκατειλημμένο απέναντι σε οποιονδήποτε σύντροφο φέρεις στη ζωή σου. Αν προσθέσουμε σε αυτά και την ηλικία του Ηλία, τότε θα έχουμε μια ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία στο να εξηγήσουμε στο παιδί τα συναισθήματά μας.

Αν βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του παιδιού, θα αποκτήσουμε μια πολύ μικρή ιδέα για το τι μπορεί να σκέφτεται.

  • Γιατί η μητέρα μου επέλεξε ένα άτομο τόσο νεαρής ηλικίας;
  • Πώς θα σχολιαστεί αυτό από τον περίγυρό μας;
  • Τι θα αλλάξει στη δική μου ζωή με αυτή τη σχέση;
  • Γιατί η μητέρα μου δεν μπορεί να σχετιστεί με ένα άτομο της ηλικίας της;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά ερωτήματα που γεννιούνται στο μυαλό ενός παιδιού. Σου προτείνω για αρχή να μιλήσεις στον γιο σου ανοιχτά για τα συναισθήματά σου. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεσαι. Όμως, αν τυχόν κρύβεις κάτι, τότε αναρωτήσου τι σημαίνει αυτό για τη σχέση σου με τον γιο σου. Θα ήθελες σε αντίστοιχη περίπτωση εκείνος να σου το κρύψει αν βγαίνει, για παράδειγμα, με κάποια που βρίσκεται στην ηλικία σου; Φυσικά και όχι. Το δεύτερο βήμα είναι να φέρεις κοντά, πολύ σταδιακά, τον Ηλία με τον γιο σου. Να τον γνωρίσει πραγματικά και να του δώσει μια αληθινή ευκαιρία. Αν τυχόν δεν τον αποδέχεται στην αρχή, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τον αποδέχτει στην πορεία. Είναι αρκετοί οι περιορισμοί που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο μυαλό του και θα του ζητήσεις να σου τους αποκαλύψει και να το συζητήσετε μαζί.

Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει πρώτα εσύ να μην αισθάνεσαι άβολα με τη διαφορά ηλικίας. Αν δεν μπορείς να το υποστηρίξεις γενικά, τότε σίγουρα δεν μπορείς να το υποστηρίξεις και προς τον γιο σου. Πες του την αλήθεια. Ακόμα και για τις ανησυχίες και τις ανασφάλειες που ενδέχεται να έχεις. Σε ενοχλεί εσένα η διαφορά ηλικίας; Αν δεν σε ενοχλεί και είσαι χαρούμενη με αυτό τον άνθρωπο, τότε δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι.

Όπως απολαμβάνεις την εξέλιξη της δικής σου σχέσης με τον Ηλία θα απολαύσεις και την εξέλιξη της σχέσης του με τον γιο σου. Αυτό εξαρτάται από το πώς βλέπεις εσύ αυτή τη συνθήκη. Ο γιος σου μπορεί να καταλάβει αν αυτός ο άντρας σε κάνει χαρούμενη και υποθέτω ότι θα θέλει τη δική σου ευτυχία.

Οι προσωπικές μας επιλογές δεν αφορούν κανέναν. Μοναδική επιλογή που αφορά στον γιο σου είναι το ποιον επέλεξες να γίνει πατέρας του, και δυστυχώς σε αυτό δεν είχε κανέναν λόγο. Κανένα παιδί δεν έχει. Έχει όμως τη δυνατότητα να αποδεχτεί ή να μην αποδεχτεί τον νέο σου σύντροφο και οτιδήποτε αυτό συμβολίζει. Ο γιος σου πάντα θα είναι προτεραιότητα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να ζήσεις μια γεμάτη ζωή με έναν σύντροφο. Δεν υπάρχουν ηλικίες. Δεν υπάρχει χρόνος. Υπάρχει μόνο το πώς αισθανόμαστε εμείς μέσα στον χρόνο. Σταμάτα να φοβάσαι, σταμάτα να ντρέπεσαι και ζήσε.

Διαβάστε επίσης: Ρωτήστε τον ειδικό: «Ο γιος μας μπήκε στην κρεβατοκάμαρα την ώρα που κάναμε έρωτα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ