Αυτό το 07:00-19:00 στο 104.6 MyRadio και καπάκι, η τηλεοπτική ανάπαυλα στην Ελένη, βάλε και τις «μουσικές συναντήσεις» μας σε διάφορα dj-sets ως Μοράλες των Φτωχών -περισσότερο Ούγγα απ’ τις Προάλλες θα έλεγα 🤦🏻‍♂️ με έχουν «ισοπεδώσει», αδέλφια. 

Από την άλλη, βέβαια, αυτή η γλυκιά κούραση, αυτή η παράδοση άνευ όρων στην εξάντληση, μου στερεί τη δυνατότητα «στρογγυλέματος» περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τώρα θα μου πείτε, δεν φτιασιδώναμε και ποτέ τις αλήθειες μας -στα Fake News τουλάχιστον… Σωστό, αλλά, ειδικά αυτή τη φορά βιώνω μια πρωτόγνωρη διαύγεια στον τρόπο που παρατηρώ το θαυμαστό κόσμο της Σόουπιτς μας και ταυτόχρονα, μια στωικότητα, μια χαλαρότητα, μια αναισθησία, αν προτιμάτε. Σα να τα περίμενα, σα να τα έχω ξαναπαρακολουθήσει σε ένα αλλόκοτο τηλεοπτικό ντεζαβού και γενικά… Σα να μη μ’ εντυπωσιάζει τίποτα, πλέον στη δουλειά μας. Τηλεοπτική ανηδονία από μέρους μου, ή τα ίδια και τα ίδια απ’ τον χώρο μου;

Θα το «βρούμε» μαζί το τι φταίει και όλα θα ξαναγίνουν …καταπληκτικά, οπότε, ας μη χάσουμε άλλο χρόνο κι ας το «κουμπώσουμε» απ’ τον Νίνο:

Τι Παρήγγειλες…

Το λοιπόν, που έλεγε κι ο πατέρας μου… Για να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, αδέλφια: Δεν περιμένατε το πρώτο πιστόλιασμα εκπομπής της σεζόν από τον Μούτσι στη μεγάλη βρόχα; Κακώς. Δύο πράγματα είναι επίφοβα σε ξαφνική νεροποντή… Η Χαμοστέρνας και το «Καλό Μεσημεράκι». Ξέρω, υπήρχαν τεχνικά προβλήματα που δεν επέτρεψ… Βαρέθηκα. Η Μαλέσκου που τόσα έχει διαβάσει απ’ τη στήλη αυτή βγήκε κανονικά κάνοντας «εκπομπή λόγου» -προσαρμοσμένη στις συνθήκες (μόνο τη μόδα στην Ταϋλάνδη δεν ανέλυσαν, οι ήρωες). Οι υπόλοιπες ενημερωτικές εκπομπές του ΣΚΑΪ, το ίδιο. Δεν μπορούσε ο Νίκος να καλύψει μια ώρα εκπομπής; Ας έντυνε τη Ματίνα εμβόλιο κι ας την έβαζε να τον κυνηγάει. Τι φοβήθηκε; Μην τον πιάσει;

Και συνεχίζω, αδέλφια μου: Δεν περιμένατε ότι θα πάει Νοέμβρης για να κάνει πρεμιέρα ο Κανάκης σε όποιο κανάλι κι αν συμφωνούσε; Λάθος σας. Σε λίγο θα μου πείτε ότι δεν περιμένετε να ολοκληρώσει τη σεζόν Μάιο. Ε μα… Πέσατε απ’ τα σύννεφα που το «Το Πρωινό» θα φέρει καλεσμένο τον Πετράκο, ή, ακόμη χειρότερα… που ο Πετράκος θα πάει καλεσμένος στην εκπομπή που μέχρι την περασμένη Πέμπτη έκανε λάθος το όνομά του; Σφάλατε. 

Απορήσατε γιατί, ενώ η μυθοπλασία «τα σπάει» φέτος, τα κανάλια επιμένουν να αναγγέλουν νέα σκληρά ριάλιτι; Σας κάνει εντύπωση που ο φόβος της επιτυχίας ενός Σορβάιβο (που δεν ήρθε ακόμη) επισκιάζει τη δεδομένη και ραγδαία αυξανόμενη σε τηλεθέαση επιτυχία των «Άγριων Μελισσών», της «Γης της Ελιάς» και του «Σασμού»; Εμένα όχι. Ή μάλλον, όχι πια… Έχει ανακαλυφθεί το φάρμακο της φυματίωσης κι εμείς επιμένουμε να βάζουμε λάβδανο, γιατί μας μυρίζει ωραία. Δε μπορώ να το εξηγήσω, αλλιώς, αδέλφια μου: Τα κανάλια γουστάρουν σαπιο-ριάλιτι. Τέλος.

Μωρέ, κι εγώ τα γουστάρω σε στιγμές που το μυαλό μου έχει γίνει πελτές απ’ την πίεση και θέλω να το ταΐσω πουρέ ποπκόρν για να μη χρειαστεί καν, «μάσημα». Αλλά, εγώ δεν είμαι κανάλι. Η φάση, μωρέ αδέλφια, είναι σα να βρήκε η μάνα μας, μετά από πολλή προσπάθεια τη συνταγή που μας αρέσει, ώστε να φάμε το δυναμωτικό το μπρόκολο (μυθοπλασία), παρόλα αυτά, εκείνη αψυχολόγητα επιλέγει να μας ταΐζει παραγγέλνοντας πίτσα (ριάλιτι). Μ’ αρέσει η πίτσα και δικαιούμαι να μ’ αρέσει η πίτσα. Η μάνα μου, όμως, οφείλει να επιμείνει στο μπρόκολο. Αλλιώς, θα χάσ’ η μάνα το παιδί και …χαθήκαμε.

Και τι Σου Ήρθε…

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Οι περιπτώσεις, δηλαδή, αυτής της εβδομάδας που δεν περιμέναμε, αδέλφια μου, μας εξέπληξαν ευχάριστα και «αλάτισαν» λίγο την επαναλαμβανόμενα άνοστη «Μέρα της Μαρμότας» που λέγεται Σόουπιτς. Η επέλαση της Δανάης μοιάζει να παγιώνεται σε σταθερά υψηλά νούμερα. Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου τα πάει μια χαρά για τα δεδομένα του ΣΚΑΪ και της τηλεοπτικής δεινότητάς της παρουσιάζοντας το «Κάτι Ξαναψήνεται» με αποστασιοποίηση (κάτι ανάμεσα σε Μπρεχτ και «μαγειρεύετε μακριά μου, φτωχοί»). Όπως άλλωστε και ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος με την Ανθή Βούλγαρη αποδεικνύουν πώς είναι, όταν γύρω-γύρω κονταροχτυπιούνται οι άλλοι για τη ζώνη, σ’ εσένα να κάνει «Πα.Σο.Κ.»

Είναι εκείνες οι περιπτώσεις που ανακατεύουν λίγο τη σούπα της «Σουπίζ», της προσδίδουν ενδιαφέρον και δεν την αφήνουν να εφησυχάζει σε πεπατημένες που -πιστέψτε με- πολύ θα το ήθελε και θα τη βόλευε.

Γάμος Σουρ Μεζούρ…

Τώρα, θα πείτε ότι γράφω τα παρακάτω επειδή οι φίλοι μου, ο Άκης και η Τόνια δε με κάλεσαν στους γάμους τους. Θα με πείτε τζαναμπέτη, γκρινιάρη και μίζερο, όσο εγώ θα γυρίζω και το άλλο μάγουλο, αδέλφια μου. Αλλά, την απορία μου θα την εκφράσω: Τελικά, η μυστικότητα στους γάμους πάει με το κιλό, ή με το κομμάτι; 

Είχαμε το παράδειγμα του γάμου Τανιμανίδη-Μπόμπα, με δικό του χάσταγκ στα Σόσιαλ και προβολή απ’ το ζευγάρι αντίστοιχη με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Σύνταγμα επί δημαρχείας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Δυνατό και σεβαστό. Τώρα, ο σελιδοδείκτης «Γάμοι Σόουπιτς» ορίζει μια καινούρια σελίδα του κεφαλαίου «Διακριτικότητα και Γαμήλειος Τελετή».

Κανένας φωτογράφος-κανένα πλάνο-καμιά δημοσιότητα είναι το τρίπτυχο που φαίνεται να διέπει το μοντέλο της εποχής. Μυστική η τοποθεσία του γάμου, «Κινέζος» ο παπάς, σφυρίζει αδιάφορα ο Δήμαρχος, ώστε να μη μαθευτεί τίποτα. Μεταμφιεσμένοι οι καλεσμένοι, θωρακισμένο το φαγητό, καμουφλαρισμένος ο στολισμός, άφαντοι, η νύφη κι ο γαμπρός… Ως και κόντρα-πλακέ έβαλε ο αδελφός Άκης για να μη δει κανείς αυτό που δεν είδαμε, τελικά, οπότε δε μάθαμε και ποτέ τι μας έκρυψε, ώστε να μην το δούμε. 🤪

Και μην παρεξηγηθώ, εγώ μέχρις εδώ είμαι πιο σύμφωνος και απ’ τη Βουλγαράκη να «ακούγεται» το όνομά της σε μανούρες, ή καψούρες, αρκεί να μη βγει απ’ το Just. Και στην τελική όποιος παντρεύεται ορίζει και το τι θέλει να ισχύσει ως προς την τελετή του γάμου του. Και να σας το πω κι αλλιώς; Δικός τους είναι ο γάμος, βάνουν φωτιά και τονε καίνε. Είπαν-ξείπαν. Και αυτό το δικαίωμα θα είχε το ζευγάρι: Να πει στην αρχή, ότι θέλει διακριτικότητα και ξαφνικά να το κάνει σόου, J2US και να μοιράζει I-Phone 13 σε τυχερούς -γούστο του, στεφάνι του.

Εγώ, το άλλο δεν κατανοώ και μ’ αυτήν την αφορμή σκαρώνω και τούτες τις γραμμές, αδέλφια: Πώς θες στον γάμο διακριτικότητα, αλλά την επόμενη μέρα μας μοιράζεις φωτογραφίες και βίντεο, μέσω media, social και μη; Άρα, δεν είναι ότι δεν ήθελες δημοσιότητα, είναι ότι την ήθελες εγκεκριμένη. Τελικά, μας θες στον γάμο, αλλά να ορίσεις εσύ πού θα καθόμαστε, πόσο θα κάτσουμε και τι θα δούμε. Μπαγάσα…

Τρέμω τη στιγμή που αυτό το σουρμεζούρ μοτίβο θα εφαρμοστεί και στα γαμήλια δώρα, αύριο-μεθαύριο. Βλέπω τον γαμπρό να χώνει χέρι στην κωλότσεπη, να ανοίγει το πορτοφόλι μου και να τσιμπά το ποσό που χρειάζεται και θεωρεί ότι μου αντιστοιχεί για να πάρει την οικοσυσκευή που έβαλε στο μάτι με τα πεθερικά του. Χαλάλι…

Soula Vs Smaragda: FIGHT

Το παιδί, τα παιδιά, εκείνος κι εκείνος, ή απλά, ΕΚΕΙΝΗ που βρίσκεται πίσω απ’ το επιδραστικό προφίλ «Soula Glamorous» με πάνω από 400.000 ακολούθους στο Instagram έκανε ένα ζουμ στο κόκκινο κόκκαλο που μασούλαγε ο Γιάννης, ο σκυλάκος της Σμαράγδας στο φόντο μιας εμπορικής της ανάρτησης. Ε, μανούρα πάλι…

Δε θα μπω στο τριπάκι, με τι έμοιαζε το κόκκαλο, αν έμοιαζε το κόκκαλο καν, αν έμοιαζε κάτι στο κόκκαλο, ή το κόκκαλο σε κάτι. Δε θα κάνω κήρυγμα για το τι είναι αστείο και ποια είναι τα όριά του, πολλώ δε μάλλον, όταν δημόσια τα έχω ξεπεράσει κατά καιρούς και το μετανιώνω κάθε μέρα, χωριστά, έχοντας στο νου να μην το επαναλάβω όσο δουλεύω στη δημόσια σφαίρα. 

Σίγουρα, σε μια πλάκα πρέπει να γελά και αυτός που την κάνει και εκείνος που τον αφορά για να νομιμοποιείται ως αστεία. Από εκεί και πέρα, όμως, μήπως είμαστε λίγο υπερβολικοί; Ήταν ένα ζουμ. Γέλα, αν θες, αν δε θες μη γελάσεις καν. Στην τελική, κάνε ανφόλο και τη «Soula» -μια μαλακία αστείο αρκεί. Αλλά, να «στραβώνεις», να γράφεις επιστολή, ως ο σκύλος σου που θίχτηκε, να μιλάς για «κοινωνικά πειράματα» (γιατί κανείς δεν είχε προσέξει το κόκκαλο πριν το ζουμ της «Soulas») και γενικά, να «μαλώνς» το βρίσκω από περιττό, έως αφελές.

Λες και δεν είχαμε τόσον καιρό, λόγους να τσακωνόμαστε, στα σόσιαλ, στη Σόουπιτς, στη δουλειά, στο σπίτι, στο γήπεδο, ή στην πολυκατοικία. Χρειαζόμασταν και το κόκκαλο; Δε μπαίνω στη συζήτηση του ποιος έχει δίκιο και αν υπάρχει καν αυτό στη συγκεκριμένη Insta-μανούρα, όμως αλήθεια: Εδώ, ο κόσμος καίγεται κι εμείς θα τσακωνόμαστε για ένα κόκκινο παιχνίδι που μασουλάει ο σκύλος; Ούτε, ο Γιάννης δεν το θέλει αυτό…

Και φύγαμε για Κουιζάρα:

Ποια παρουσιάστρια είχε πριν λίγες μέρες καλεσμένο στην εκπομπή της, τον πολιτικό παράνομο δεσμό της;

Επειδή, σας ενδιέφερε πολύ το κουίζ της προηγούμενης εβδομάδας, θα σας πω, πως και εκείνο και το σημερινό αφορούν τον χώρο της Ενημέρωσης και όχι της Ψυχαγωγίας. Τελικά, άλλος έχει τ’ όνομα κι άλλος έχει τη χάρη (προλαβαίνω να γίνω ενημερωτικός, αδέλφια;)

Αυτά και για σήμερα… Θέλω να θυμάστε να χαμογελάτε για να κάνετε τους άλλους ν’ ανησυχούν και να έχετε κοντά σας τους γονείς σας. Μεθαύριο, κλείνουν δυο χρόνια από τότε που έφυγε η μαμά μου και μπορώ να σας πω ότι δεν περνάει, αυτό. Ίσως είναι καιρός να συνειδητοποιήσω πώς θα μάθω να ζω με το κενό της, ακόμη και όταν γεμίσω τη ζωή μου με τη δική μου, οικογένεια. Γι’ αυτό, σας λέω, αδέλφια μου, να τους κάνετε όλα τα χατίρια, όπως εκείνοι, όταν τους είχατε ανάγκη εσείς. Κι αν καμιά φορά σας «πρήζουν», θυμηθείτε πόσο «σπάστες» ήσασταν εσείς, μικροί και «δώστε τόπο στην οργή».

Κλείνουμε με Ζακ Στεφάνου και «Το Γλυκό της, το Παιδί…», ένα τραγούδι για τη μαμά:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ